11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Râmnicu Vâlcea nu scapă de condamnare

Fostul primar din Râmnicu Vâlcea nu scapă de condamnare

Mircia Gutău a fost condamnat definitiv în două dosare penale privind infracțiuni de corupție (FOTO: realitateavalceana.ro)
Mircia Gutău a fost condamnat definitiv în două dosare penale privind infracțiuni de corupție (FOTO: realitateavalceana.ro)

Mircia Gutău, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea între anii 2004 – 2010, condamnat definitiv în două dosare de corupție, a pierdut încă o acțiune în justiție. Curtea de Apel Craiova i-a respins, miercuri, o contestație în anulare prin care a încercat să scape de condamnarea din iunie 2014.

Fostul primar al muncipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a pierdut altă cale extraordinară de atac a hotărârii definitive prin care a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Este vorba de o contestație în anulare, respinsă miercuri de judecătorii Curții de Apel Craiova, aceiași care l-au condamnat definitiv pe Gutău în iunie 2014.
În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. În același dosar a fost deferit justiției, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, și viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu.
Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul Gutău i-a cerut unui denunțător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunțător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obţină un certificat de urbanism.
„În urma unei înţelegeri anterioare între cei doi inculpaţi, o parte din suma de bani primită de la denunţător urma să fie remisă, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutău Mircia, întrucât, în această calitate, acesta din urmă avea printre atribuţiile de serviciu şi emiterea unor acte de natura celui solicitat de către denunţător“, au reținut anchetatorii. Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpați au fost condamnați definitiv la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare. După ce a ajuns în penitenciar, Gutău și-a pierdut mandatul de primar.

De la mită la abuz în serviciu

Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, același Mircia Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupție, alături de consilierul juridic Nicolae Mesea și omul de afaceri Ion Georgescu.
În acest dosar, primarul Gutău a fost acuzat că, în perioada mai-iunie 2005, împreună cu consilierul Mesea a inițiat şi derulat o procedură de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii“, cu încălcarea normelor legale.
Procurorii au stabilit că primăria condusă de Gutău a plătit pentru componentele a şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 de lei de INTER GRUP COM SRL Râmnicu Vâlcea. Acesta din urmă a revândut componentele SC DANCOMAR SRL, administrată de Ion Georgescu, care, la rândul lui, le-a revândut primăriei. Anchetatorii au mai reținut că „Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea ca, prin reprezentanţii legali, să lanseze invitaţii-oferte de achiziţie direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse şi preţuri Gutău Mircea se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică“. În final, prin interpunerea celor două societăţi comerciale, prejudiciul cauzat Primăriei Râmnicu Vâlcea a fost de 545.568 de lei.
Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani și jumătate de închisoare, însă cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat în timpul procesului, în ianuarie 2011.

Două căi extraordinare de atac, respinse

După condamnare, Mircia Gutău a apelat la două căi extraordinare de atac, însă a pierdut. Astfel, în noiembrie, anul trecut, Curtea Supremă a respins ca nefondat recursul în casație formulat de fostul primar împotriva sentinței Curții de Apel Craiova.
Potrivit Codului de Procedură Penală, hotărârile definitive sunt supuse casării numai în câteva situații, cum ar fi atunci când un inculpat a fost condamnat de o instanță inferioară celei competente, inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de lege ori instanța a aplicat o pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege.
De asemenea, miercuri, 22 aprilie, Curtea de Apel Craiova a respins ca inadmisibilă o contestaţie în anulare formulată de Gutău împotriva aceleiași sentințe. Hotărârea instanței din Craiova este definitivă. Potrivit legii, contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac prin care inculpatul poate cere anularea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi obţinerea unei noi soluţii. Această cale de atac poate fi folosită numai în câteva cazuri și poate fi formulată la instanța care a judecat recursul, de exemplu, atunci când inculpatul nu a fost legal citat, când judecata a avut loc în lipsa avocatului ori când împotriva lui s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS