Craiovenii din cartierul 1 Mai, de vorbă cu autoritățile (I)Se mută sau nu Târgul Municipal înapoi în 1 Mai? Cum se rezolvă problema câinilor fără stăpân? Dar cea a locurilor de parcare? Când începe asfaltarea în 1 Mai? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care craiovenii din cartierul 1 Mai au primit răspuns la „Fii vocea cartierului tău!“, întâlnire organizată de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova. Zeci de oameni au venit să-și spună problemele și să vadă ce rezolvare există pentru ele. GdS vă prezintă astăzi prima parte a discuțiilor purtate de craiovenii din 1 Mai cu autoritățile locale.

Craiovenii din cartierul 1 Mai s-au întâlnit, miercuri după-amiază, cu autoritățile locale, în cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tău!“, organizat de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova. Cu această ocazie, cetățenii din cartier au putut afla că una dintre cele mai arzătoare probleme ale lor va fi rezolvată începând de săptămâna viitoare.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a transmis oamenilor că asfaltarea va începe în zilele următoare și că tot cartierul va fi asfaltat. Nu în ultimul rând, edilul i-a felicitat pe locatari pentru performanța de a se clasa pe primul loc în ceea ce privește cartierele care au cele mai multe blocuri prinse pentru reabilitarea termică.

Se mută sau nu târgul înapoi în 1 Mai?

Problema care a deschis întâlnirea a fost sesizată de Elena Șerban și Flori Ungureanu, două locatare din blocurile din vecinătatea vechiului târg. „Problema care ne frământă este zvonul că târgul s-ar muta înapoi. Vrem să confirmați sau să infirmați. Am trăit umilințe pe care mi-e rușine să le aduc în fața dumneavoastră. Să treci în fiecare zi prin scară prin excremente… Am avut copii din Franța într-un schimb de experiență. Înainte de a ieși din casă, spălam scara blocului. Mașina trebuia s-o lăsăm la mare distanță de bloc și abia seara o aduceam acasă“, a povestit una dintre femei. Vecina sa a completat-o. „Dacă vreți să faceți târg, puteți să lăsați intrare doar dinspre strada Râului, să închideți intrările dinspre blocuri“, a fost părerea acesteia.

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a explicat oamenilor că, dacă târgul se va muta înapoi, acesta va fi amenajat, creându-se condiții decente. „Încă nu am luat o decizie cu privire la târg. Acolo unde este târgul acum nu deranjează pe nimeni. Problema este că el se află pe un teren privat și nu putem obliga proprietarul să facă acolo investiții. La rândul nostru, nu putem să facem investiții dat fiind că nu este proprietatea noastră. Ideea este să avem un târg al Craiovei care să fie funcțional. Suntem la faza de analiză, dar, oricum ar fi, dacă se mută târgul, va avea foarte multe locuri de parcare, pentru că vrem să ne extindem și pe terenul unde era Autobaza 2 a Regiei Autonome de Transport Craiova. Oamenii nu vor mai avea ieșire în zona de blocuri. Plus că vor avea toalete zidite“, le-a explicat primarul oamenilor.

„Până la sfârșitul acestui an, toată lumea va avea apă potabilă“

Canalizarea este altă problemă ridicată de către oamenii din 1 Mai. Gheorghița Filcu a întrebat când se va introduce canalizare de la Dealul Spirii până la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, iar Valerica Gaicu a avut aceeași întrebare referitor la strada Măceșului. Primarul le-a răspuns că toate străzile cuprinse pe Masterplanul 1 de apă și canalizare vor avea canalizare până la sfârșitul anului, iar pentru cei care intră pe cea de-a doua parte a masterplanului, lucrările vor începe din 2016. „Promisiunea noastră este că până la sfârșitul acestui an toată lumea va avea apă potabilă, iar canalizarea se va încheia în anul 2016“, a spus Vasilescu. Totuși, oamenii s-au plâns și de condițiile în care au fost lăsate anumite zone după lucrările la canalizare. „În spatele blocului I28 s-au făcut lucrări de modernizare a canalizării. Reparațiile nu s-au făcut cum trebuie. Apa nu mai curge pe gurile de canal, ci pe lângă. S-a făcut un crater foarte mare, poate să cadă orice mașină acolo. Au venit doi băieți acum două luni, au pus niște bețe și așa au rămas“, a spus Marian Dincă. Compania de Apă Oltenia a fost sesizată pentru a merge la fața locului. Tot legat de canalizare, Mihai Velișcu a propus primăriei să realizeze canalizare pentru apă meteorică. „Nu putem să punem apa menajeră pe aceeași canalizare cu apa meteorică. Toată Craiova este fără canalizare de apă meteorică“, a spus bărbatul. „Ne-ar costa pe puțin 60 de milioane de euro canalizarea pluvială pentru toată Craiova, iar primăria nu are acești bani“, a replicat primarul.

Se face parcare în fața Parcului „Romanescu“


La întâlnire, cetățenii din 1 Mai au primit și vestea că în fața Parcului „Nicolae Romanescu“, pe locul fostului grup statuar „Răscoala de la 1907“, se va realiza o parcare auto. Aceasta este una dintre cele trei zone în care Primăria Craiova și-a propus să realizeze parcări în acest cartier. Legat de infrastructură, oamenii au mai cerut refacerea străzii Șoimului, din macadam, pe o lungime de 200 de metri, iar pe strada Ceahlăului, Victor Tudor a cerut o parcare pe partea cu blocul. Toaletarea pomilor a fost adusă și ea în discuție. Mișu Stănescu, președintele Asociației 6 – 1 Mai, a cerut o toaletare a pomilor și printre cvartalele de blocuri, dar și gard viu lângă blocuri. „Vreau să înțelegeți că avem opt oameni pentru tot cartierul. Gândiți-vă cât este de greu. Sunt asociații de proprietari care dau un leu pe an și au tot timpul spațiile verzi foarte îngrijite. Haideți să ne debarasăm de ideea că vine statul și face totul. În ceea ce privește gardul viu, vom intra din toamnă cu el, după asfaltare. Noi vă punem gărdulețul viu, dar vă rugăm să îl întrețineți“, a spus primarul Lia Olguța Vasilescu.

„Au venit hingherii să ia câinii, i-au luat și acum sunt iar la locurile lor“

Oamenii nu s-au plâns prea mult de gunoaie, însă s-au plâns de înmulțirea câinilor fără stăpân din cartier. „Problema mea este legată de câini. Au venit hingherii, i-au luat și acum sunt iar la locurile lor“, a spus Adrian Păuna, susținut de Mișu Stănescu. Primarul le-a spus celor care au sesizat problema că vor începe din nou ridicările de câini. „Înseamnă că cineva i-a luat din adăpost și i-a aruncat înapoi în stradă. Noi am avut o perioadă în care am luat peste 2.000 de câini, dar normele de aplicare a legii au fost blocate în instanță. Ei s-au înmulțit, dar acum putem să trecem să-i luăm fără nici un fel de problemă. Singura rugăminte este să raportați la telefonul cetățeanului, 0251.984, inclusiv să reveniți, pentru că la reveniri mă uit și eu cu mare atenție. Am mai prins oameni care veneau și îi aruncau înapoi în stradă. Amenzile sunt usturătoare“, a spus Vasilescu. Alt cetățean, Mihai Velișcu, a sugerat că ar trebui înăsprite regulile pentru societățile sau instituțiile care țin câini pe terenul lor. „Există curți ale mai multor societăți comerciale și ale unor instituții, cum ar fi Spitalul Județean, Liceul «Gheorghe Chițu», garajul mașinilor de salvare, unde sunt ținuți câini. Este clar că paznicii doresc să aibă acești câini pentru ca persoanele străine să nu aibă acces acolo. Aceștia ies de acolo uneori și atacă oameni“, a spus craioveanul. Problema a fost dată spre rezolvare Poliției Locale.

„Am dat doar cinci autorizații pentru mansardarea blocurilor“

Locuitorii din 1 Mai au fost curioși să afle mai multe detalii și despre reabilitarea termică. „Vreau să vă întreb despre reabilitarea termică a blocurilor de la Asociația 3 – 1 Mai. Suntem un grup unitar, am făcut adrese la primărie, dar doamna director Năstasă ne-a răspuns că nu putem intra în acest program“, a spus Mihai Velișcu. „Sunt foarte multe balcoane la parter fără autorizație de construcție. Nu respectă criteriul să fie zona compactă și sunt și aceste balcoane. Puteți intra pe perioada următoare de finanțare“, a răspuns Vasilescu. Totodată, Saatgian Garbis a propus ca mansardarea blocurilor să fie și ea introdusă în proiectele de reabilitare termică. „Cea mai importantă este terasa blocului. Eu v-aș propune o rezolvare benefică din multe puncte de vedere: să se încerce mansardarea acestor blocuri. Așa s-ar rezolva pierderile termice și s-ar evita infiltrațiile la apartamentele de la ultimul etaj“, a sugerat bărbatul. Primarul Vasilescu i-a răspuns acestuia că șarpantele nu sunt eligibile pe fonduri europene, dar că se eliberează autorizații pentru mansardare celor care doresc să realizeze această lucrare. „Eu dau autorizație oricui vine cu mansardarea blocului, dacă structura blocului permite. De la începutul mandatului până acum, am dat doar cinci autorizații pentru așa ceva“, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

Continuare în ediția de mâine

a Gazetei de Sud


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 24 aprilie 2015

Actualitate

» Muzeu în curtea Colegiului Național Pedagogic
» Casa-culă Cartianu, arc peste timp
» Peste 16.000 de copii din România au cel puţin un părinte în închisoare
» România va cumpăra o a doua escadrilă de avioane de luptă
» Sfântul Calinic de la Cernica, sărbătorit în Mitropolia Olteniei
» Prognoza meteo pentru lunile mai, iunie şi iulie
» Ponta: România și Bulgaria trebuie să intre împreună în Schengen, nu separat
» Populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2015 a scăzut cu 0,3% faţă de 1 ianuarie 2014
» DNA: O nouă extindere de urmărire penală față de șefa CNA, Laura Georgescu

Local

» Vâlcea: 604 locuri de muncă vacante

Dolj

» Personalități din 19 țări, prezente la Craiova la Conferința „After communism. East and west under scrutiny“
» Dosarul inspectorilor de la Impozite și Taxe s-ar putea întoarce la Parchet
» Tribunalul Dolj va fi predat la cheie în Ajunul Crăciunului
» Fostul primar din Râmnicu Vâlcea nu scapă de condamnare
» Craiova, capitala României
» 37 de şomeri angajaţi pe loc la Bursa locurilor de muncă
» Craiovenii din 1 Mai au stat de vorbă cu autoritățile (II)
» Întreruperi energie electrică de luni
» Trilaterala de la Craiova
» Copiii și pericolul tehnologiei
» Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Craiova
» Personalități din 19 țări, prezente la Craiova la Conferința Internațională ”After Communism. East and West under Scrutiny”
» Dolj: Un sirian ascuns pe osia unui camion, descoperit la frontiera Calafat
» Bijuterii muzicale pe malul Dunării
» Cariere în Alb aduce în Craiova marii recrutori de personal medical din Europa
» Craiova: “Balul Zâmbetelor”, o șansă la terapie pentru copiii cu autism

Gorj

» Spaniolii oferă cursuri de calificare în zonele miniere
» Gorj: Concurs pentru cea mai frumoasă grădină şi cel mai frumos balcon din Rovinari
» Gorj: A început vaccinarea ovinelor, caprinelor şi bovinelor împotriva antraxului

Mehedinţi

» Autoturisme noi, repartizate către poliţia mehedinţeană

Sport

» Alb-albaştrii n-au ştiut să câştige
» Gorjenii vor reabilitarea cu ASA
» Podariul vrea victoria, Filiașiul caută egalul
» Finala ONSS la cros, pe Hipodrom
» SCM își joacă șansa în Cupa României
» Bat Dinamo, iau bronzul!
» Spadasinii din Bănie, pe podium la Campionatul European
» Gheorghe Berceanu: Când revin în Craiova, mereu am emoții
» Cinci medalii pentru karateka studenți craioveni
» Fotbal – CSU Craiova a trecut pe lângă victorie la Chiajna
» Nadia Comăneci, desemnată ambasador mondial al sportului
» Simona Halep în semifinalele turneului de la Stuttgart
» Scrimă (m): România, cu trei craioveni în echipă, a cucerit medalia de bronz la Europene
» Fotbal – S-au stabilit semifinalele din Liga Campionilor și Liga Europa

Bani & Afaceri

» Victor Ponta: “Autostrada Craiova-Piteşti nu o facem pentru Ford”

Sanatate

» Studiu: Peste 70% dintre români consideră că pacienţii cu boli cronice sunt discriminaţi

Magazin

» Bancul zilei
» Doi cimpanzei au fost recunoscuți de o instanță ca fiind „persoane“
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top