11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreţul apei calde diferă în funcţie de bloc

Preţul apei calde diferă în funcţie de bloc

Energia termică facturată separat pentru apă caldă și căldură
Energia termică facturată separat pentru apă caldă și căldură

Apa caldă consumată de proprietarii de la blocurile din Craiova nu are preț fix. Acesta diferă de la bloc la bloc și de la lună la lună. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că diferența de cost este dată de cantitatea de energie termică consumată pentru încălzirea apei reci, dar și de volumul de apă consumat într-un bloc.

Nu de puține ori proprietarii merg la asociația de proprietari și întreabă care este prețul apei calde menajere (ACM). Ei pleacă de la ideea că, dacă un metru cub de apă rece costă 6,34 lei, și apa caldă trebuie să aibă un preț fix. Apa caldă însă nu are preț anume, costul unui metru cub de apă caldă diferă de la un bloc la altul și de la o lună la alta. Acesta poate fi  șapte, nouă, 35 sau chiar 45 lei/mc în funcție de cantitatea de apă consumată și de energia termică necesară preparării apei calde menajere.
Apa caldă este formată din două componente: apa rece plus agentul de încălzire. Contorul de apă caldă din scara blocului înregistrează volumul de apă (consumul de apă rece în metri cubi) și energia consumată pentru încălzirea apei reci. Volumul de apă rece este transmis de reprezentanții asociației către furnizorul local, Compania de Apă Oltenia (CAO), iar energia consumată este transmisă celuilalt operator, SC Termo Craiova SRL. Ciudățenia este că furnizorul de apă facturează un consum înregistrat pe contoarele altui operator. Pe factura transmisă către asociație, furnizorul facturează separat apa rece consumată și separat apa rece consumată pentru prepararea apei calde menajere. La rândul său, Termo facturează separat energia termică pentru căldură și energia pentru prepararea apei calde.

Consumul de energie și volumul de apă dau prețul

Cum se calculează prețul apei calde ne-a explicat administratorul Asociației de Proprietari 15 Valea Roșie: „Avem un consum de apă rece folosită pentru prepararea ACM de 70 mc. Înmulțim cei 70 de metri cubi cu 6,3488 lei, cât este costul unui metru cub de apă rece, și aflăm valoarea întregului consum dintr-un bloc. Separat primim de la furnizorul de căldură factura pentru energia termică consumată pentru prepararea apei calde. Următorul pas, adunăm costul energiei termice cu costul apei reci, aflat anterior, și găsim valoarea apei calde. Această sumă o împărțim la cei 70 mc de apă rece consumați și am aflat cât costă un metru cub de apă caldă în blocul respectiv. Problema apare atunci când cantitatea de apă rece consumată pentru ACM înregistrată de contor este diferită de totalitatea consumurilor individuale. Diferența trebuie redistribuită și încarcă factura proprietarilor. Am zis că avem 70 mc apă facturată, dar proprietarii dau doar 35 metri cubi consum. Ceilalți 35 mc de apă rece îi înmulțim cu 6,3488 lei și ne dă o valoare pe care o împărțim la numărul de persoane, conform HCL nr. 363/2013“.

45 de lei metrul cub de apă caldă

Una dintre asociațiile cu cel mai mare preț la apă caldă din Craiova este 8 Rovine. Aici sunt blocuri unde proprietarii plătesc 45, dar și 35 de lei pe un metru cub de apă caldă. Administratoarea acestei asociaţii spune că diferența de preț o dă consumul de energie termică necesară pentru încălzirea apei reci, dar și faptul că tot mai mulți proprietari și-au montat centrale de apartament.
„Problema cu costurile foarte mari la apa caldă este la blocurile cu centrale. Avem într-un bloc cu 18 apartamente un singur apartament fără centrală, aici prețul este foarte mare. Diferența depinde de energia termică necesară pentru încălzirea cantității de apă rece. Consumul de pe ceas nu bate cu consumurile individuale și așa-zisele pierderi trebuie să le redistribuim“, a spus Denisa Stroe, administratoarea Asociației 8 Rovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS