5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPenalitățile la gunoi vin mai repede

Penalitățile la gunoi vin mai repede

Diferența dintre cele două facturi emise pe lunile martie și aprilie
Diferența dintre cele două facturi emise pe lunile martie și aprilie

Craiovenii care nu-și plătesc la timp factura la gunoi vor achita penalități după 15 zile și nu după 45 de zile, cum era până luna trecută termenul scadent.

Craiovenii care nu-și plătesc facturile la gunoi în termen de 15 zile vor plăti penalități din a 16-a zi. Operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, a decis să micșoreze perioada de la care vor curge penalitățile de la 45 de zile la 15 zile. Această decizie a fost luată de SC Salubritate după ce Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) le-a impus modificarea unor date înscrise pe factură, conform Legii serviciilor comunitare de unități publice. Până luna trecută, pe factura de salubritate la rubrica „data emiterii“ era trecută data la care SC Salubritate a emis factura către abonați – asociații de proprietari sau persoane fizice – la data scadenței era trecut „45 de zile de la data emiterii“. Începând cu luna aprilie, la rubrica „data emiterii“ este trecută bineînțeles data emiterii facturii, numai că la data scadenței este trecut clar data până la care trebuie onorată plata. „Am observat că pe factura emisă de cei de la Salubritate din această lună este o diferență. La data emiterii am, de exemplu, 1.04.2015, la data scadenței am 16.04.2015. Pe o factură anterioară văd că am la termenul de scadență 45 de zile, fără să fie trecută o dată. Eu înțeleg că, dacă nu plătesc până pe 16 aprilie, încep să curgă penalizări de 0,03% pe zi“, spune Georgeta Matea, reprezentant firmă administrare condominii.

Care este termenul: 15 sau 45 ?

Nelămuriri sunt și în rândul altor reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din Craiova.
„Am comparat ultimele două facturi. Înainte ziceau 45 de zile, după care începeau să curgă penalitățile. Acum, pe factura din luna aprilie am dată de emitere 1.04.2015 și scadență 21.04.2015, iar mai jos scrie că neachitarea facturii în termen de 30 de zile de la data scadenței generează penalități de întârziere, începând din prima zi după scadență. Eu am cele 30 de zile plus cele 21 sau am doar 21 de zile după care trebuie să plătesc penalități?“, întreabă președintele asociației de proprietari Bloc Romarta, Petru Becheru.
Aceeași nedumerire o are și reprezentantul firmei SC Madris INFO, Adrian Marian Morărașu, care se ocupă cu administrarea condominiilor. „Am observat pe factura de la SC Salubritate legat de calculul penalităților o modificare. În mod normal, ar trebui după 45 de zile să curgă penalizările, nu? Zilele astea am văzut că scrie că penalități se percep dacă nu se încadrează în scadență, care este de 15 zile. Deci?“, întreabă Adrian Morărașu.

Penalitățile curg din a 16-a zi

Reprezentanții SC Salubritate Craiova au făcut unele precizări în legătură cu această situație. „Abonații SC Salubritate Craiova SRL au în continuare la dispoziție 45 de zile pentru plata facturii emise de societatea noastră fără a plăti penalități de întârziere“, se arată într-un răspuns al SC Salubritate Craiova, semnat de Eliza Mădălina Peța, administratorul societății.
Numai că în a doua parte a precizării, reprezentanții SC Salubritate se contrazic. „În cazul în care clientul nu-și achită obligațiile în acest termen, penalitățile de întârziere sunt calculate începând din prima zi după data scadenței (a 16-a zi). Această modificare a survenit în urma unui control efectuat de ANRSC“, se arată în răspuns.
Concluzia ar fi că abonatul este așteptat 45 de zile să-și plătească factura, dar dacă nu achită în acest termen, operatorul local îi pune penalizări de la data scadentă prevăzută în factură, adică începând cu ziua a 16-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS