6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Istoric, finalizat la sfârșitul acestei luni

Centrul Istoric, finalizat la sfârșitul acestei luni

Centrul Istoric din Craiova este din ce în ce mai aproape de finalizare. Constructorul se află în ultimele săptămâni de muncă și mai are de făcut retușuri prin mai multe zone ale perimetrului până la sfârșitul lunii, când estimează că va încheia cu totul lucrarea. O parte dintre băncuțe au fost montate, la fel și coșurile de gunoi cu scrumieră, iar spațiile verzi au fost umplute cu pomi și flori. Există și zone care nu vor fi gata la timp, însă municipalitatea s-a gândit la soluții de rezervă pentru ca acestea să nu fie în contrast cu restul proiectului.
Proiectul de 14 milioane de euro de amenajare și revitalizare a Centrului Istoric din Craiova a intrat în ultimele săptămâni de execuție. Constructorul Recon SA, care muncește în acest perimetru din luna octombrie a anului 2013, se ocupă acum de ultimele detalii. „Mai avem de terminat pavajul pe strada Nicolaescu-Plopșor, în zona Bibliotecii «Aman», și vom începe să impregnăm granitul din toată zona cu o substanță care nu permite apei să treacă. Mâine (astăzi – n.r.) vor ajunge și infochioșcurile. Două vor fi electronice, iar altele vor urma modelul vechi. Mai trebuie să sosească 15 băncuțe, pe care le vom monta în zilele următoare. În ceea ce privește toaletele publice din English Park, acestea au fost finisate și mai este nevoie de montarea de gresie. Până la sfârșitul lunii, eu zic că suntem gata“, a explicat, pentru GdS, ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea Recon SA.

Unele zone „sunt, efectiv, ca o groapă de gunoi”

Totuși, în Centrul Istoric al Craiovei mai rămân câteva lucruri nerezolvate. Este vorba despre proprietățile private – fie că vorbim despre terenuri sau case -, care nu au fost curățate sau reabilitate. Un exemplu este terenul de pe strada Traian Demetrescu dinspre strada Arieș, care este în paragină. „Suntem la ultimele retușuri. Lucrăm la zona verde, la încheierea lucrărilor pentru zonele adiacente Centrului Istoric, care nu au fost incluse în proiect. Pe lângă asta, avem zone care sunt proprietăți private. În momentul de față luăm legătura cu proprietarii. Probabil le vom amenaja cu pământ și vom pune semințe de gazon, pentru a realiza o zonă verde și pentru a le înfrumuseța. Vrem să le și delimităm foarte clar de domeniul public. Sunt, efectiv, ca o groapă de gunoi. Nu cred că își dorește nimeni ca în centrul Craiovei să ai resturi de vegetație, căței și așa mai departe. Cel mai probabil, săptămâna viitoare lucrurile se vor schimba“, a precizat administratorul public al municipiului, Radu Preda. În ceea ce privește casele care vor rămâne nerefăcute, municipalitatea încearcă să găsească o soluție legală pentru a rezolva problema. „Discutăm cu colegii de la Disciplina în Construcții și încă o dată cu proprietarii. Mulți dintre cei care nu și-au făcut încă fațadele au avize în lucru, lucrează la autorizațiile de construcție, adică urmează să facă ceva. Mai sunt și proprietari care, probabil, nu o să facă absolut nimic. În aceste situații, vom vedea ce specifică legea și ce se poate face. Ne dorim ca acest Centrul Istoric să fie o zonă cu care să ne mândrim, dar cu siguranță vor rămâne și zone necosmetizate, care își arată, până la urmă, adevărata vârstă“, a specificat Preda.

Piațeta „Sf. Ilie“ nu va fi gata la timp

O zonă importantă care nu va fi gata la timp este piațeta Bisericii „Sf. Ilie“ de la intersecția străzilor Lipscani cu Nicolaescu-Plopșor. Printr-un concurs de idei organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Oltenia, a fost desemnat câștigător un proiect de reamenajare al unei echipe din Timișoara, însă timpul nu va permite executarea acestuia până la sfârșitul lunii. „Lucrarea de acolo este în procedură. Știm cum o să arate, dar până se parcurg pașii legali, până se organizează licitația, zona respectivă va fi amenajată ca una verde. O să punem gazon pentru că nu ne dorim să lăsăm o pată plină de pământ liber acolo. În momentul în care o firmă va câștiga licitația pentru acel proiect, o să luăm gazonul și o să îl plantăm în altă parte. Probabil cândva în această vară o să avem și piațeta refăcută, dar tot ceea ce pot să vă spun este că săptămâna viitoare va fi acolo o zonă verde care o să arate foarte bine“, a încheiat Radu Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS