14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViața unei adolescente din Craiova depinde de 20.000 de lei

Viața unei adolescente din Craiova depinde de 20.000 de lei

Claudia Gabriela Poenaru (foto) este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. La sfârșitul lunii ianuarie, ea a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară: sindromul Miller Fisher cu oftalmoplegie, mai exact o tulburare neurologică ce i-a afectat vederea și reflexele. Adolescenta are nevoie urgent de 20.000 de lei pentru a-şi putea continua tratamentul.

În numai câteva clipe, viața unei adolescente din Craiova a fost complet dată peste cap. A simțit practic cum toate visele ei se năruie. Problemele medicale au făcut-o să înțeleagă că sănătatea este mai importantă decât orice și a decis ca în locul Conservatorului să urmeze Medicina pentru a avea șansa, la rândul ei, să salveze oameni. Cel mai mult însă, în acest moment, își dorește să se vindece, să poată vedea ca înainte, să fie capabilă să își coordoneze mișcările.

„Gestul colegilor mei este nobil“

O adolescentă perfect sănătoasă, extrem de cuminte, visătoare și ambițioasă. Așa o caracterizează atât familia, cât și colegii și profesorii pe Claudia Gabriela Poenaru. În Vinerea Mare, la Liceul de Arte din Craiova, tinerii artişti ai unității școlare au susţinut un concert caritabil, prin care au încercat să o ajute pe colega lor. Câțiva colegi de clasă şi de şcoală ai Claudiei au urcat pe scenă și au susţinut momente artistice, şi fiecare i-a donat colegei lor câte o sumă de bani, pentru a o ajuta să se însănătoșească. În sala de festivități, Claudia împreună cu mama sa au privit emoționate spectacolul caritabil dedicat lor. „Mă simt de parcă aș fi într-un vis, un vis din care nu reușesc să mă trezesc. Este cumplit ca, în numai câteva secunde, dintr-un om perfect sănătos să ajungi o persoană cu probleme medicale grave, care de multe ori are nevoie de sprijin pentru a se deplasa, care ajunge să vadă dublu. Și mai crunt este să fii supus la numeroase investigații medicale pentru a fi diagnosticat, și șocant este să afli, într-un final, că suferi de o boală extrem de rară. Am speranța că mă voi face bine, medicii mi-au dat asigurări că mă pot vindeca. Sunt emoționată să văd cum în Vinerea Mare fiecare și-a lăsat la o parte toate planurile pentru a veni aici, să cânte pentru mine, să doneze un bănuț pentru tratamentul de care am nevoie. Gestul colegilor mei este nobil și știu că aș face oricând la fel pentru cineva aflat în nevoie. În aceste luni, din cauza problemelor medicale, am ajuns să îmi doresc să devin medic. Sunt un elev absolut normal, cânt la vioară de aproximativ zece ani“, a spus Claudia Poenaru.

Durerea unei mame

Nimic nu se poate compara însă cu durerea simțită de o mamă în momentul în care își vede copilul în suferință. În cele aproximativ trei luni de când Claudia a început să aibă probleme medicale, Paula Poenaru nu și-a mai găsit liniștea. „Este îngrozitor să-ți vezi copilul  pe care îl știi perfect sănătos lovit dintr-o dată de un sindrom extrem de rar. Este cumplit să afli că vederea i-a fost afectată, să vezi că are nevoie de susținere pentru a merge… Inițial, ni s-a spus că este o viroză banală. A venit de la școală cu dureri de cap și mi-a spus că nu suportă lumina. Am simțit că ceva nu este în regulă cu ea. În dimineața următoare a făcut un atac de panică. A spus că vede dublu… Am mers cu ea la Oftalmologie, unde mi s-a spus că are strabism. I-au fost recomandate picături speciale pentru ochi. După trei zile de tratament, i s-au blocat efectiv ochii, nu mai avea reflexe la mâini și picioare, nu mai reușea să și le coordoneze. Ne-am speriat foarte tare și am mers de urgență la Neurologie. Când au văzut-o într-o asemenea stare, mi-au recomandat să o duc urgent la un spital în București. Eram șocată, nu înțelegeam cum e posibil ca un copil sănătos să aibă problema grave peste noapte, fața să îi fie practic paralizată…“, a povestit mama Claudiei.

„Nu putem aștepta după bunăvoința Ministerului Sănătății“

Au mers atunci la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“, unde medicii au început seria investigațiilor. Inițial au crezut că are o tumoră, i-au făcut trei examene RMN, puncții lombare, analize, pentru ca în final să afle diagnosticul: sindrom Miller Fisher cu oftalmoplegie. „Ni s-a spus că singurul tratament recomandat este cu imunoglobuline. I-au făcut de urgență acest tratament. Părea că totul decurge bine, dar, din păcate, după numai trei săptămâni, boala i-a redicidivat. Am mers iar la București, la același spital unde medicii ne-au spus că trebuie să îi repetăm tratamentul, doar că acesta nu mai poate fi asigurat de spital pentru că nu mai sunt fonduri. Ne-au spus că acești bani, alocați bolilor rare, sunt direcționați de Ministerul Sănătății și că nu se știe când îi vor primi. Ne-au spus însă că ar fi bine să îi facem acest tratament cât mai repede, pentru ca crizele să nu se repete și starea de sănătate să se înrăutățească. Ne aflăm în situația în care nu ne permitem să pierdem nici o secundă, nu putem aștepta după bunăvoința Ministerului Sănătății. Am început să strângem bani pentru a-i face copilului nostru tratamentul, însă nu ne permitem să acoperim întreaga sumă pentru că este vorba de 20.000 de lei. Medicii ne-au dat asigurări că, dacă îi facem tratamentul cu imunoglobuline cât mai repede, șansele de vindecare sunt foarte mari“, a adăugat Paula Poenaru.

Pe 20 aprilie, concert la Filarmonica „Oltenia“

Colegii și profesorii de la Liceul de Arte vor continua seria acțiunilor pentru strângerea fondurilor de care Claudia are nevoie. „Am fost anunțată de colegii acestei tinere, care mi-au spus că o colegă de-a lor are nevoie de susținere financiară pentru tratament. Primul pas s-a făcut în Vinerea Mare, când colegii ei au cântat pentru ea. Pe 20 aprilie va avea loc un concert la Filarmonica «Oltenia», unde elevii Liceului de Arte, secția muzică, vor concerta pentru ea, iar spectacolul va purta numele acestei tinere. Dacă fondurile strânse nu vor fi suficiente, ne-am gândit să organizăm și un vernisaj cu vânzare, la care elevii să își vândă lucrări, iar donațiile să meargă pentru tratamentul Claudiei Poenaru“, a spus Lucia Croitoru, directoarea Liceului de Arte „Marin Sorescu“. Diriginta Claudiei a mărturisit că este crunt să afli că ai în clasă un copil bolnav, cu o boală rară. „În tot acest timp, elevii clasei la care sunt dirigintă au dat dovadă de umanitate, de mobilizare generală. Claudia este un copil foarte cuminte, ascultătoare, nu lipsește de la ore nici măcar din cauza problemelor medicale. Încerc să văd în acest necaz prin care trece partea pozitivă, văd cum elevii mei și-au unit forțele pentru a-și vedea colega vindecată… Nu este o sumă mare, este vorba de doar 20.000 de lei“, a spus prof. Oana Zaharie.

„Vrem ca toată lumea să știe că este o fată specială“

Și mesajul colegilor Claudiei este unul emoționant. „Ne-am mobilizat pentru că ne dorim să o vedem înapoi printre noi, sănătoasă, așa acum o știam. Ne este foarte dor de ea. Rugăm fiecare părinte să se gândească măcar pentru o clipă cât de cumplit ar fi să treacă printr-o asemenea dramă. Vrem ca toată lumea să știe că este o fată specială. O știu de la grădiniță, suntem prietene de atunci. Cu toții ne dorim să își revină, să vadă din nou, să fie sănătoasă, să o vedem în banca ei. Este păcat ca din lipsă de bani, din lipsa celor 20.000 de lei, visul unui tânăr să se oprească. Claudia trebuie să cânte în continuare la vioară, are dreptul să se bucure de anii cei mai frumoși ai adolescenței“, a spus Cristina Elena Ardeleanu, colega Claudiei.

Date de contact

Cei care doresc să ofere sprijin financiar Claudiei pot lua legătura telefonic cu mama acesteia, Paula Poenaru, la telefonul 0785.948.983 sau sa depună în contul deschis pe numele Poenaru Toma: COD IBAN  – Banca BRD Craiova RO 57BRDE170SV19251671700.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS