11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest la Centrul de Transfuzii

Protest la Centrul de Transfuzii

O treime din angajații Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova, mai exact 26 de persoane, s-au adunat ieri în fața centrului în semn de protest. Alte două treimi au rămas să asigure activitatea medicală și să recolteze sânge donatorilor. Celor prezenți la protest li s-au alăturat și colegi asistenți din diferite secții ale Spitalului de Urgență. Salariile mult prea mici sunt principala nemulțumire a oamenilor. Problema a apărut din 2010 atunci când salariile angajaților au fost reduse.
„În 2010 salariile de încadrare ale personalului de la CRTS Craiova au fost reduse, fără acoperire legală, printr-o decizie abuzivă a directorului, al cărui salariu de încadrare nu a fost supus acestei decizii. Așa cum în 2010 salariile au fost reduse printr-o decizie, tot așa, printr-o decizie, să se revină la salarii conform legii și salariații și-ar primi drepturile legale și activitatea medicală s-ar desfășura normal. Sunt indignat pentru că după o ședință de o oră și ceva la Ministerul Sănătății ni s-a spus că soluțiile vor veni la Craiova și că acești salariați vor intra în drepturile legale. Dar, după declarația doamnei director, nu s-a întâmplat. Aceasta spune că împreună cu ministerul caută alte soluții“, a declarat Ion Cotojman, președintele Sindicatului Unimedical Craiova.

„Am fost mințiți și umiliți“

Oamenii spun că s-au săturat ca mereu să li se promită că situația se va rezolva și nimic să nu se schimbe. Eugenia Cojocaru, asistentă-şefă în cadrul CRTS Craiova, spune că, luni, a fost la Ministerul Sănătății pentru a ridica această problemă și din nou li s-a promis că situația se va rezolva, dar nu s-a întâmplat nimic.
„De cinci ani ne luptăm și am fost mințiți și umiliți. De la un an la altul spune că se va rezolva problema doar ca să muncim. Am fost la minister anul trecut pregătită să fac greva foamei și pe ultima sută de metri domnul ministru m-a bătut pe umăr, mi-a spus că sunt în vârstă, are și dânsul mamă cadru medical și că nu trebuie să fac greva foamei. Luni am fost din nou și ne-a spus că avem problema rezolvată. Am 40 de ani activitate în Centrul de Sânge și aș vrea ca toți colegii din țară, din centrele de sânge, să știe că am fost mințiți și umiliți“, a spus Eugenia Cojocaru.
Asistenții care lucrează în Spitalul de Urgență și care cunosc situația salarială a colegilor lor au venit la protest. Carmen Mirea este una dintre acestea. A venit să lupte pentru drepturile colegilor, să doneze sânge, așa că și-a adus și fetița.
„Eu am venit să-mi susțin colegii. Am lucrat pentru Hematologie deși acum sunt la Cardiologie și știu greul pe care îl duc și câtă nevoie este de ei. Pe ei chiar trebuie să-i respectăm. Ar trebui să fie salarizați cel puțin la fel ca noi, dacă nu ca o asistentă dintr-un punct de perfuzii din spital, care are un salariu la un nivel de secție de reanimare, iar ei nu primesc nici măcar pe jumătate. Ar trebui să se rezolve ceva. Cei care pot ar trebui să facă ceva pentru ca oamenii aceștia să stea liniștiți fără grija zilei de mâine. Trebuie să-i susținem. Venim zi de zi aici dacă este nevoie. Mi-am luat fetița cu mine pentru că ea știe că sunt donator în afară de asistent. În dimineața (ieri-dimineață – n.r.) asta eu o să rămân să donez“, a spus asistenta.
Sala de așteptare a Centrului de Transfuzie a fost plină de oameni. Din cauza protestului, unii au așteptat mai mult decât de obicei. Constantin Vasile a venit la centrul din Robănești de la ora șapte și la ora 10.00 încă aștepta rezultatele analizelor. „Mi-au luat sânge și acum aștept rezultatul. Dacă oamenii sunt în grevă, aștept… Altădată nu am așteptat atât, într-o jumătate de oră mi se dădea rezultatul, acum din cauza grevei probabil s-a întârziat“, a spus bărbatul.
Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, nu a dorit să declare nimic pentru GdS în legătură cu acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS