17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe trebuie să știți despre cardul de sănătate

Ce trebuie să știți despre cardul de sănătate

Cardul național de sănătate este principalul instrument care de la 1 mai va face dovada calității de asigurat. De la această dată, serviciile medicale și farmaceutice vor fi validate și decontate doar pe baza documentului electronic. Majoritatea medicilor doljeni au început să activeze cardurile pacienților. Mai există însă oameni care nu știu la ce folosește acesta.

În aproape o lună și jumătate, cardul de sănătate va deveni obligatoriu. Serviciile medicale suportate de Casa de Asigurări vor fi condiţionate de prezentarea de către asigurat a acestui card. Ieri, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj și cei ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au prezentat toate detaliile pe care fiecare asigurat trebuie să le aibă în vedere în legătură cu acest card de sănătate.
Până în prezent, în Dolj au fost activate peste 76.000 de carduri. Asigurații sunt îndemnați să utilizeze cardul atunci când beneficiază de un serviciu medical, chiar dacă până la 1 mai nu este obligatoriu. „Cardul național de sănătate va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem, mai puțin serviciile exceptate prin lege (pachetul minim de servicii medicale, transport sanitar, dispozitive medicale distribuite prin servicii poștale și unele investigații medicale paraclinice – anatomie patologică). Cardul va permite un control foarte bun al utilizării fondurilor din sănătate“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

„Doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripționa date medicale“

Documentul electronic primit de asigurat este la început inactiv. Astfel, la prima vizită la medic, indiferent dacă acesta este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale, mai puțin furnizori de medicamente și de dispozitive medicale, asiguratul trebuie să activeze cardul.
„Pe card și în memoria electronică a acestuia sunt imprimate numele, prenumele şi codul de identificare ale asiguratului, numărul de identificare al cardului, data nașterii și termenul de valabilitate de cinci ani. Doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripționa date medicale pe card. De aceea, este bine ca asigurații să nu arunce conținutul plicului pe care l-au primit. În posesia cardului intră persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Copiii până la această vârstă beneficiază de servicii medicale gratuite“, a precizat Simona Subțirelu, director economic la CAS Dolj.
În Dolj, în 2014, din cele 459.000 de carduri preluate de Poșta Română pentru a fi distribuite în teritoriu au fost distribuite 419.000. Cardurile care nu au ajuns la asigurați prin intermediul poștei au fost returnate la CAS, aproximativ 33.800 de carduri. Din acestea, până acum au fost repartizate asiguraților peste 7.000, dintre care aproape 2.000 au ajuns la asigurați prin intermediul medicilor de familie.

135 de cereri pentru refuz de card

Cei care nu intră în posesia cardului până la 1 mai pot beneficia de servicii medicale gratuite, pe baza unei adeverinţe eliberate de CAS, valabilă timp de trei luni. Aceeași procedură este valabilă și în cazul asiguraților care refuză primirea cardului. În Dolj, au fost înregistrate 135 de cereri pentru refuz de card.
În conformitate cu HG nr. 49/2015, CAS trebuie să asigure, potrivit legii arhivelor naționale, păstrarea și arhivarea cardurilor refuzate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite de condițiile legi să se procedeze la distrugerea acestora. Asigurații care au pierdut, distrus sau și-au schimbat datele de identificare de pe card vor face cerere la Casa de Asigurari și vor plăti cheltuielile de producție și distribuire prin poștă. Aproximativ 133 de doljeni au depus până acum cereri pentru carduri pierdute. Persoanele ale căror carduri sunt nefuncționale sau au fost inscripționate cu date greșite trebuie să depună cerere la CAS pentru rezolvarea acestor probleme, iar acest lucru nu va presupune nici un cost din partea asiguratului.

80 la sută dintre medici au cititor de card

În jur de 150 de medici doljeni s-au implicat în distribuirea cardului de sănătate. 80 la sută dintre medici și-au achiziționat cititoarele de carduri. Majoritatea susțin că s-au obișnuit cu noul instrument electronic. „Am cumpărat cititorul de card și încă din februarie am început activarea. Oamenii, în general, au fost deschiși. Însă, mulți dintre pacienții mei nu au primit încă acest card. Unii dintre ei sunt bolnavi care necesită tratament, dar sperăm să îl primească în curând. Am luat și eu 32 de carduri de la Casa de Asigurări și le-am dat oamenilor, dar cei care nu au primit încă cred că nu au fost emise deocamdate cardurile pe numele lor. A venit cineva și mi-a spus că nimeni din familie nu a primit. Este util acest card. Este un control. Sistemul informatic a mers mai greu săptămâna trecută, dar, în general, merge bine“, a spus Lucreția Surugiu, medic de familie în comuna Cetate.
Și medicul de familie Mădălina Vasilescu din comuna Catane spune că a activat, în mare parte, cardurile pacienților. „Oamenii văd asta ca și cum ar fi buletinul. Pe hârtie au scris PIN-ul și îl țin în spatele cardului. Deocamdată, sistemul merge bine, la început au mai fost probleme“, a precizat medicul de familie.
Emilia Șerban, medic de familie în Dăbuleni, este de părere că documentul electronic este util. „Mi-am cumpărat cel mai bun cititor și am activat cardurile unei treimi dintre cei înscriși. Oamenii sunt oarecum obișnuiți cu cardurile pentru că au și carduri pentru APIA și s-au mai obișnuit cu asta. Ca să nu uite PIN-ul, oamenii și-au pus anul nașterii la cod, astfel încât să le fie mai ușor“, a explicat medicul.

„Mari minuni nu facem nici cu ăsta, că așa e la noi…“

Zeci de asigurați vin zilnic la sediul CAS Dolj pentru a intra în posesia cardului. Cei mai mulți dintre aceștia știu despre acest document că îi ajută la medic. Nu știu însă ce presupune exact. „Știu că dacă ne ducem la spital o să ne fie de folos. Și la medicul de familie. Medicul de familie m-a trimis să îl iau. Nu știu dacă e util, dar cred că prea mari minuni nu facem nici cu ăsta, că așa e la noi…“, a spus Doina Vârlan, care a venit la CAS să intre în posesia cardului.
Alt doljean venit la CAS pentru card a declarat că nu știe la ce îl ajută acesta.
„Bani dați de pomană! Înregistrează pe card toate bolile pe care le am? Că tot așa îmi cere un braț de hârtii de la medic. Cu banii care s-au dat pe carduri puteau să renoveze spitalul, să ia aparatură“, a spus bărbatul revoltat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS