10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe pregătește leasingul imobiliar?

Se pregătește leasingul imobiliar?

Un nou concept ar putea apărea pe piața imobiliară și financiară, cumpărarea de locuințe în leasing (FOTO: arhiva GdS)
Un nou concept ar putea apărea pe piața imobiliară și financiară, cumpărarea de locuințe în leasing (FOTO: arhiva GdS)

La fel ca în cazul sistemului de leasing auto, cel pentru case ar presupune ca, la un moment dat, dacă o persoană nu mai poate să-și plătească ratele, atunci o alta să preia și casa, dar și datoriile. Un specialist de pe piața imobiliară ne-a vorbit despre ce înseamnă o astfel de inițiativă. Iată ce presupune leasingul pentru locuințe.

Instituțiile financiare discută la nivel național despre o necesitate pe piața imobiliară, aceea de a se introduce în legislație o prevedere despre așa-numitul leasing imobiliar. Ideea le surâde și cunoscătorilor pieței imobiliare la nivel local. Această posibilitate ar permite familiilor împrumutate ca pe parcursul existenței acelui contract de leasing imobiliar, în cazul în care nu își mai pot permite plata ratelor lunare, să renunțe și la casă, și la rate, iar o altă familie să preia contractul de leasing și să-l ducă mai departe. Cel mai probabil, discuțiile despre ceea ce ar urma să se numească leasing imobiliar au apărut ca urmare a efectelor creditelor în franci elvețieni asupra persoanelor împrumutate în această valută. „În momentul în care s-ar scoate pe piață un astfel de produs de leasing pentru locuințe, atunci operatorul de leasing ar trebui să își asume preluarea înapoi a bunului ce face obiectul acelui contract de leasing. Aceste discuții sunt pentru înființarea unor instrumente care să permită unor anumite categorii de cumpărători să acceseze anumite pachete de leasing, fără a-și asigura și riscul deprecierii sau al neplății ratelor la timp“, a spus vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege TV.

Și fără casă, și cu credit în continuare la bancă

El a precizat că un astfel de instrument nu ar putea fi dedicat celor cu credite prin programul „Prima Casă“, dar ar fi util pentru persoanele împrumutate și chiar și pentru bănci. În prezent, dacă o familie care a contractat un credit ipotecar de la o bancă în perioada de „boom imobiliar“, când casele valorau foarte mult, nu își mai poate achita împrumutul, atunci banca îi ia casa, o valorifică, dar nu mai obține pe ea aceeași sumă ca în momentul acordării creditului. Astfel că pentru diferența de bani necesari pentru a acoperi tot împrumutul, familia ar rămâne și fără casă, dar și cu o valoare de achitat în continuare către bancă. Asemenea situații pot fi evitate prin leasingul imobiliar. „În acest tip de leasing, în cazul în care constați că nu mai poți să plătești ratele, te îndrepți către operatorul de leasing, renunți la contract, iar din acel moment tu nu mai ai niciun fel de datorie. Astăzi, dacă ai luat un credit și nu poți să duci ratele până la capăt, banca îți execută imobilul cu care ai garantat creditul, iar dacă există o diferență neacoperită între valoarea obținută pe bun și valoarea pe care o mai ai de restituit băncii, atunci rămâi dator în continuare la bancă“, a precizat Cristian Clenciu. În astfel de cazuri, persoana care se împrumută își asigură riscul de a utiliza apartamentul sau casa timp de câțiva ani, iar când nu își mai poate permite să plătească, atunci este exonerată de plata ratelor în continuare.

Operatorii de leasing există pe lângă bănci

Specialistul din domeniul imobiliar susține că ar exista cerere pentru acest gen de leasing și că modalitatea nu ar genera pierderi pentru cei din sistem, adică nici pentru firmele de leasing, nici pentru persoanele care se împrumută. „Este un instrument util și este viabil atâta timp cât se va găsi un operator bun, care să înțeleagă că piața are nevoie de așa ceva, că există clienți pentru așa ceva și că nu este o pierdere să lucrezi și pe acest tip de leasing“, a precizat Clenciu, întrebându-se de ce băncile nu au propus până acum un astfel de instrument, mai ales că dețin un portofoliu de locuințe recuperate de la datornici, prin credite neperformante. O astfel de măsură de introducere a unor prevederi de leasing pentru locuințe ar fi ușor de pus în practică de către bănci, spune Clenciu, pentru că aproape toate instituțiile de credit mari de pe piață au afiliate societăți de leasing.

Estimări pentru piața imobiliară în 2015

Specialistul din domeniul imobiliar susține că nu sunt prea multe elemente care să conducă la o creștere a numărului de tranzacții și a valorii de tranzacționare în acest domeniu, în viitorul apropiat. „Nu întrevăd o majorare a numărului de tranzacții pe piața imobiliară în 2015. Nu avem nicio creștere economică spectaculoasă care să ne dea speranța că se va relansa piața imobiliară, atât ca număr de tranzacții, cât și ca prețuri în orașul nostru“, a spus Cristian Clenciu.
Totuși, este o perioadă bună pentru achiziții în domeniul imobiliar, pentru că prețurile sunt jos, dar potențialii cumpărători trebuie să fie foarte atenți. „Având în vedere că avem o piață care stagnează, cu foarte multe oferte, cumpărătorul trebuie să analizeze din toate punctele de vedere, de la prețul ofertei și până la condițiile colaterale care fac ca un imobil să fie mai bun sau mai puțin bun pentru cumpărător“, a mai spus acesta, îndemnându-i pe potențialii cumpărători să verifice de la instalația de apă dintr-un apartament pe care vor să îl cumpere și până la restanţele la întreținere ale proprietarului locuinței și, mai nou, la eventualele datorii ale asociației de proprietari către furnizorii de utilități. Este foarte important ca o familie care își cumpără o locuință să fie atentă ca nu cumva să existe datorii mari ale asociației sau diverse delapidări, care ulterior s-ar putea recupera tot de la proprietari. Dacă astfel de situații există, atunci cumpărătorul poate negocia altfel cu vânzătorul, dacă decide să își cumpere respectivul apartament. În altă ordine de idei, cu cât un bloc este mai vechi, cu atât mai mult costurile de refacere a instalațiilor sunt mai mari pentru cumpărător.
Mai multe detalii despre prețurile de tranzacționare a apartamentelor și despre evoluția tranzacțiilor cu terenuri, dar și multe alte aspecte puteți afla vizionând emisiunea „Economia Sudului“ fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Cumpărătorii de locuințe prin credit trebuie să cunoască și riscurile financiare

De la declanșarea crizei și până acum, cumpărătorii au devenit „foarte educați“, ei urmărind atent atât ofertele financiare ale băncilor, cât și ofertele de preț ale vânzătorilor de imobile, spune Clenciu. Totuși, sunt unele detalii de care trebuie să țină cont atunci când decid să devină proprietarii unui imobil. Aceştia trebuie să urmărească și riscurile financiare la care se expun (dobânzi variabile, comisioane, schimb valutar), dar și riscurile care decurg din achiziționarea unui apartament vechi, respectiv costurile ulterioare de întreținere, de reparare etc. „Îi sfătuim pe clienți să fie foarte atenți la toate aceste costuri ulterioare, pentru că ele pot să își lase o amprentă de 10-20% din prețul final al imobilului. Chiar dacă inițial te bucuri că ai găsit o ofertă la un preț mai mic, ulterior constați că mai ai de plată…“, a precizat vicepreședintele ARAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS