20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigi Drăgan vrea să iasă din pușcărie

Gigi Drăgan vrea să iasă din pușcărie

Gigi Drăgan a fost condamnat definitiv în decembrie 2011, iar anul acesta a formulat prima cerere de eliberare condiționată din pușcărie
Gigi Drăgan a fost condamnat definitiv în decembrie 2011, iar anul acesta a formulat prima cerere de eliberare condiționată din pușcărie

Cosmin Gigi Drăgan, tânărul craiovean condamnat definitiv la șapte ani de închisoare după ce a bătut un bărbat, provocându-i moartea, pentru că traversa strada prea încet, a formulat o cerere de eliberare condiționată după ce a executat patru ani și jumătate din pedeapsă.
Judecătoria Craiova a respins, săptămâna trecută, prima cerere de eliberare condiționată din penitenciar formulată de Cosmin Gigi Drăgan, craioveanul judecat și condamnat pentru uciderea unui bărbat de 62 de ani.
Drăgan a fost acuzat de procurori că, pe 2 aprilie 2010, în Vinerea Mare, l-a luat la bătaie pe Pavel Rentea, care nu a traversat suficient de repede o alee din apropierea intersecţiei străzii Amaradia cu bulevardul Dacia. Enervat de încetineala bărbatului de 62 de ani, Drăgan a coborât de la volanul BMW-ului său şi l-a luat la bătaie, lovindu-l cu pumnii. Rentea, care era de mână cu nepoţica sa, a plecat mai departe, însă Gigi Drăgan a fugit după el şi i-a mai dat câţiva pumni, apoi s-a urcat în maşină şi a plecat. Victima sa a mai făcut câţiva paşi, după care s-a prăbuşit fără cunoştinţă. Bărbatul a fost preluat de o ambulanță, însă, câteva ore mai târziu, Pavel Rentea a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct. Ulterior, medicii legişti au constatat că „fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“, iar Drăgan a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi pentru loviri cauzatoare de moarte. În noiembrie 2010, judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat la şase ani de închisoare, iar în septembrie 2011, la apel, Curtea de Apel Craiova i-a redus pedeapsa cu un an. Ulterior, pe 8 decembrie 2011, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, inculpatul a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapta sa, pedeapsă la care a fost adăugată şi o condamnare anterioară de doi ani de închisoare pentru furt. În total, inculpatul a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare. De asemenea, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de fiul victimei, Ionuţ Rentea, dispunând ca Drăgan să îi plătească suma de 106.000 de lei drept despăgubiri civile.
Din pedeapsa primită, instanța a scăzut perioada cât inculpatul a fost arestat preventiv, de pe 6 aprilie 2010 și până pe 8 decembrie 2011 (un an și opt luni). Pe 21 ianuarie anul acesta, după patru ani și jumătate petrecuți după gratii (două treimi din pedeapsă), comisia pentru eliberare condiţionată a penitenciarului a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de eliberare condiționată, care a fost însă respinsă marți, 27 ianuarie. Instanța a fixat termen de reînnoire a propunerii după data de 26 iulie 2015.
Două zile mai târziu, condamnatul a contestat decizia Judecătoriei Craiova, o hotărâre definitivă urmând să fie dată de judecătorii de la Tribunalul Dolj.
Potrivit Codului Penal, o persoană condamnată înainte de a fi împlinit vârsta de 60 de ani poate fi eliberată condiționat dacă a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul pedepselor care nu depășesc zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS