14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj

Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj

Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 mai
Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 mai

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a eliberat în ultimele două săptămâni aproximativ 1.700 de carduri de sănătate. Persoanele care nu au primit cardul de sănătate prin poștă sunt așteptate la sediul CAS pentru a-l ridica. În Dolj, operatorii poștali au returnat la Casa de Sănătate 33.800 de carduri, care sunt acum redistribuite.

Zeci de persoane ajung zilnic la sediul CAS Dolj pentru a-și lua cardul de sănătate. În primele zile în care Casa a început distribuirea cardurilor, peste 200 de persoane s-au prezentat la sediu pentru a intra în posesia lor. Din cele peste 452.000 de carduri emise în prima tranșă pentru județul nostru, la CAS au fost returnate 33.800.
Cardul național de sănătate va putea fi folosit de la 1 februarie. Până pe 30 aprilie, acesta va funcționa în paralel cu adeverința de asigurat, după cum arată prevederile unui act normativ adoptat miercuri de guvern, iar de la 1 mai va deveni obligatoriu. Cardurile nedistribuite pot ajunge la asigurați și prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical. În prezent, Poșta Română a început să distribuie a doua tranșă de carduri de sănătate. În jur de 19.000 de carduri sunt în curs de livrare la domiciliu de către operatorii poștali în Dolj.

Cardul de sănătate nu este necesar în urgență

În situații de urgență, serviciile medicale vor fi asigurate fără prezentarea cardului de sănătate. De asemenea, cei care vor împlini vârsta de 18 ani după 1 februarie 2015 sau cei care vor deveni asigurați după această dată și, ca urmare, nu au card vor face dovada calității de asigurat în baza unei adeverințe de asigurat eliberate de CAS. Adeverința este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Cardul național de asigurări de sănătate este folosit doar în România și este diferit de cardul european de asigurări sociale de sănătate utilizat în perioada șederii temporare într-o țară a Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau în Elveția.

„Am venit de la 70 de kilometri distanță. Este un efort financiar“

Sunt doljeni care vin de la zeci de kilometri pentru a intra în posesia cardului. „Am venit de la 70 de kilometri distanță. Este un efort financiar, pierdem și timp. Pentru noi, cei de la țară, care nu am primit cardul prin poștă, poate ar fi mai bine să ne fie adus la medicii de familie. Dar ne conformăm, nu avem ce să facem, dacă fără el nu putem să mai mergem la medic“, a spus Marian P.
Ion Căciulan este din Craiova și a venit la CAS de dimineață ca să intre în posesia cardului. Știe că acest card îl va ajuta atunci când merge la medic, dar nu înțelege exact de ce era nevoie de acest instrument. „Am văzut în ziar că se dau mai târziu la medicul de familie. Ne ajută doar când mergem la medic, în rest nu știu… arată că ești asigurat, așa am înțeles“, spune craioveanul.
Și Sorin Ispas a venit să-și ia cardul de sănătate. Spune că este un lucru bun, atâta timp cât nu o să mai fie nevoit să vină de fiecare dată la Casă pentru adeverință. „Eu oricum mai am un card pe care îl folosesc de la întreprinderea unde lucrez, unde am reduceri. E bun, numai să fie util. Era mai ușor dacă mi-l aducea poșta, dar văd că poștașul îl trimite la CAS, CAS îl trimite la medicul de familie și tot așa“, spune bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS