17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentralele pe cărbune nu pot ţine pasul cu energia verde

Termocentralele pe cărbune nu pot ţine pasul cu energia verde

CEO, între insolvenţă şi reduceri de cheltuieli (Foto: Eugen Măruţă)
CEO, între insolvenţă şi reduceri de cheltuieli (Foto: Eugen Măruţă)

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunţă că unitatea va trebui să treacă la o serie de reduceri de cheltuieli pentru a ţine pasul cu producătorii de energie verde. Compania trebuie să achiziţioneze în perioada următoare şi opt milioane de certificate de emisii de CO2 pentru a putea produce energie electrică. Valoarea unui certificat a trecut de șapte euro. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, cota de piaţă a companiei poate fi acoperită instantaneu de producători români şi străini, din ţările vecine. „Directivele se datorează intenţiilor clare de <<decarbonizare>> a sectoarelor energetice naţionale şi, eventual, de rămânere în piaţă doar a producătorilor pe cărbune superior, cu grad redus de emisii de CO2. Măsura aceasta s-a suprapus, în mod nefericit pentru societatea noastră, peste prăbuşirea preţului la energie şi peste apariţia de noi capacităţi energetice, de ordinul miilor de MW, în sistemul energetic românesc. Energiile hidro, nucleară şi regenerabilă fac să nu mai fie nevoie de cărbune ca în anii anteriori. Cota de piaţă a CE Oltenia poate fi acoperită instantaneu de producători români sau străini din ţările unde suntem interconectaţi, începând din noiembrie 2014: Cehia, Slovacia, Ungaria“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Măsuri de reducere de cheltuieli

Şefii Complexului Energetic Oltenia vorbbesc deja despre posibilitatea ca societatea să intre în insolvenţă, iar singura soluţie în acest moment ar fi reducerea cheltuielilor cu munca vie.
„Având în vedere cele enunţate, pentru a evita insolvenţa companiei şi ÎNCHIDEREA ACTIVITĂŢII DE MINERIT, singura soluţie posibilă, în acest moment, este reducerea cheltuielilor cu muncă vie de la 4.008 lei/salariat, cât au fost în 2014, la 3.497 lei/salariat, adică o reducere cu 12,8%. Reducerile efective vor consta în: reducerea primei de vacanţă de la o medie de 3.860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanţă de 1.050 lei/salariat; reducerea primelor ocazionale de la 700 la 300 lei/salariat/eveniment; diminuarea sporului de fidelitate şi a echivalentului spor de carieră; reducerea la jumătate a cheltuielilor cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă; reducerea plăţilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la zece salarii medii brute; reducerea numărului de personal cu 2.000 de salariaţi, preponderent prin externalizarea Carierei Berbeşti şi trimiterea la pensie a salariaţilor cu vârsta de  pensionare; eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil. Directoratul consideră că aceasta este singura posibilitate de menţinere a activităţii în cadrul CE Oltenia, producător de energie care are loc din ce în ce mai greu pe piaţă, datorită obligativităţii achiziției de certificate de gaze cu efect de seră, precum şi de certificate verzi. În funcţie de evoluţia din piaţa de energie, Directoratul va urmări, permanent, să menţină un echilibru între costuri şi venituri. Exista pericolul ca aceste măsuri să fie cu mult mai dure în cazul unui proces de insolvenţă al societăţii care ar conduce la închiderea unor capacităţi considerate nerentabile. Până la găsirea unor modalităţi de contracarare a creşterii acestor costuri, considerăm că este singura soluţie economică posibilă“, se menţionează într-un comunicat al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
Federaţiile sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia au anunţat că nu vor accepta politica de reducere de chetuieli cu munca vie şi vor declanşa proteste. CEO are în prezent 18.600 de salariaţi şi este compusă din 12 unităţi miniere de carieră şi cinci sucursale cu termocentrale: Rovinari, Turceni, Craiova II, Işalnița și Chişcani (județul Brăila). Complexul Energetic Oltenia este unul din cei mai mari angajatori din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS