20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectorii de la Impozite și Taxe, „decimați“ de procurori

Inspectorii de la Impozite și Taxe, „decimați“ de procurori

Procurorii au cerut, vineri, arestarea preventivă a zece inspectori din cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Craiova, acuzați că au şters din evidenţa fiscală sute de amenzi și au acordat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau dreptul. Alături de cei zece inspectori, la Judecătoria Craiova au fost duși cu propunere de arestare preventivă și patru foști angajați ai Direcţiei Impozite şi Taxe, acuzați de aceleași fapte.

Zece inspectori și patru foști inspectori din cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe Craiova sunt acuzați că au șters din evidențele instituției sute de amenzi în schimbul unor sume de bani. Cei 14 inculpați au fost reținuți joi seară, în urma mai multor percheziții făcute de ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice în municipiul Craiova, iar noaptea de joi spre vineri au petrecut-o în arestul IPJ Dolj.
Vineri, la prânz, inculpații au fost aduși cu două dube la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Este vorba de Titina Gușiță și Octavian Cojocaru de la Serviciul Constatare și Impunere Persoane Fizice, Petrișor Stepan de la Compartimentul Eliberare Certificate de atestare fiscală și Elena Munteanu, din cadrul Compartimentului Recuperare creanțe fiscale. Cei mai mulți inculpați, șase la număr, sunt angajați ai Serviciului de Recuperare Debite şi Executare Silită Persoane Fizice. Aceștia sunt Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Luminița Predoaica, Ioana Moraru, Georgeta Mitroi și Lilioară Piciu.
De altfel, inspectorii acestui serviciu din cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe au fost practic înjumătățiți de anchetatori. Potrivit organigramei care se găsește pe pagina de internet a Primăriei Craiova, la Serviciul de Recuperare Debite şi Executare Silită Persoane Fizice lucrează 15 inspectori și un referent, toți fiind în subordinea unui șef de serviciu. Din cei 15 inspectori, șase au fost reținuți de anchetatori joi seară.
Pe lângă cei zece angajați ai Direcției de Impozite și Taxe, anchetatorii au cerut arestarea preventivă a patru foști inspectori ai Direcției – Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu. Toți cei 14 inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu. Vineri seară, magistrații de la Judecătoria Craiova urma să hotărască dacă emit sau nu mandate de arestare preventivă pe numele celor 14 foști și actuali inspectori ai Direcției de Impozite și Taxe Craiova.

Pagubă de peste 650.000 de lei în bugetul local

Cercetările în acest dosar au fost începute încă din anul 2011, iar până în prezent polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au analizat un volum imens de documente pentru a proba infracțiunile comise de cei 14 inculpați.
Oamenii legii spun că, în urma anchetei, s-a stabilit că, începând cu anul 2007, inculpații au anulat amenzi și au acordat diverse facilități fiscale în baza unor documente fictive. „În fapt, s-a stabilit că persoanele în cauză, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe din Cadrul  Primăriei Municipiului Craiova, în perioada 2007-2014, au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“, au precizat anchetatorii. În plus, inspectorii sunt acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept. De asemenea, polițiștii au stabilit că inculpații au anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“.
În urma anchetei s-a stabilit că unii dintre inculpați au șters din calculatoare sute de amenzi, iar alții numai câteva zeci de pe rolul mai multor contribuabili, în schimb primind diverse sume de bani. Paguba adusă bugetului local a fost calculată la suma totală de 650.539 de lei. Altă metodă prin care inculpații au păgubit bugetul local a fost neînregistrarea în evidenţele fiscale a unor amenzi sau taxe judiciare și extrajudiciare de timbru. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au explicat că cercetările în acest dosar au fost făcute cu sprijinul ofițerilor Serviciului Român de Informaţii.

Inspectori dați afară și reîncadrați

În ediția de vineri, („Polițiștii au dat iama în funcționarii de la Impozite și Taxe“), GdS scria că, după descinderile polițiștilor, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că inspectorii cercetați penal au fost dați afară, însă au fost reîncadrați în urma unor hotărâri ale instanțelor de judecată. „Le-am dat acestor angajați calificativ nesatisfăcător la evaluare, nota 1, ceea ce echivala cu decăderea lor din funcția publică. Toți au câștigat în instanță și s-au întors înapoi la lucru, continuând aceleași practici. Astăzi (joi – n.r.) sunt audiați și, probabil, vor fi trimiși în judecată. Sper doar ca instanța să nu îi mai trimită înapoi“, a precizat Lia Olguța Vasilescu. În plus, aceasta a făcut public și un raport de evaluare, în care un inspector principal fusese evaluat cu nota 1.08 și primise calificativul „nesatisfăcător“.
Dintre inspectorii prezentanți vineri la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, pe rolul Tribunalului Dolj figurează numai cinci care au obținut în instanță anularea dispozițiilor prin care fuseseră dați afară.
Pe 19 septembrie 2014, Tribunalul Dolj a dispus anularea Dispoziţiei 2253/15.03.2013 emisă de primarul municipiului Craiova în cazul inspectoarei Vasilica Bumbac. Se pare însă că hotărârea instanței nu a fost însă atacată cu recurs de juriștii municipalității, pentru că dosarul ne se regăsește pe rolul Curții de Apel Craiova.
Pe 13 martie 2014, aceeași instanță a dispus „anularea Raportului de Evaluare încheiat pentru perioada 1.01.2012 – 31.12.2012“ pentru inspectoarea Claudia Bogoi. În plus, instanța a obligat Primăria Craiova să achite inspectoarei suma de 2.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
Această hotărâre a fost atacată cu recurs de Primăria Craiova, însă acțiunea municipalității a fost respinsă pe 23 septembrie de Curtea de Apel Craiova. De hotărâri favorabile în instanță au avut parte și inspectorii Eugen Tițoiu și Georgeta Mitroi, iar acțiunea formulată de Luminița Predoaica este încă pe rolul Curții de Apel Craiova.

Probleme la Impozite și Taxe

Elena Bonescu, directoarea executivă a Direcției de Impozite și Taxe Craiova, a explicat pentru GdS că instituția pe care o conduce nu fusese informată până vineri despre măsurile luate împotriva celor zece funcționari, dar și că o eventuală arestare a acestora ar afecta funcționarea Direcției. „Nu am primit nimic oficial până acum. Da, activitatea Direcției de Impozite și Taxe Craiova va fi afectată în cazul arestării unor funcționari. Și un inspector dacă lipsește ne afectează activiteatea“, a precizat Elena Bonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS