19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUciși și răniți de șoferi fugari

Uciși și răniți de șoferi fugari

Nu mai puțin de 58 de accidente grave și ușoare au fost provocate în județul Dolj, în cursul anului 2014, de conducători auto care au fugit de la locul faptei. Dintre șoferii care au rănit sau ucis zeci de persoane pe drumurile publice, după care au fugit de la locul accidentului, polițiștii de la Rutieră au reușit să-i prindă aproape pe toți.

265 de accidente grave, soldate cu 73 de morți și 244 de răniți grav. Acesta este numărul accidentelor grave și al victimelor înregistrate pe drumurile din județul Dolj în cursul anului 2014, potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj. Spre comparație, în 2013, în Dolj s-au produs 262 de accidente grave, în urma cărora 55 de persoane au fost ucise, iar 243 rănite grav. Principalele cauze ale producerii celor 265 de accidente grave au fost, ca și în ultimii ani, viteza excesivă, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor.
Din cele 265 de accidente grave înregistrate anul trecut în Dolj, 19 au fost produse de șoferi care au fugit de la locul faptei. În total, nu mai puțin de 58 de accidente grave și ușoare au fost provocate de șoferi care au ales să fugă de la locul faptei. Potrivit polițiștilor doljeni, din cei 58 de șoferi fugari, 57 au fost prinși, iar dintre aceștia, 14 au ajuns în spatele gratiilor, fiind arestați preventiv.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj le amintesc șoferilor că părăsirea locului accidentului este o faptă penală distinctă, care se pedepseşte cu închisoare de la doi la șapte ani.

Bătrână ucisă de un taximetrist

Unul dintre accidentele produse de un șofer fugar, din nefericire mortal, s-a înregistrat în seara de 16 aprilie, anul trecut. Anchetatorii au reținut că, în jurul orei 20.30, Aurora Zamfirache, de 70 de ani, din Craiova, în timp ce traversa bulevardul Dacia, în apropiere de intersecția cu strada Brazda lui Novac, a fost lovită de un autoturism al cărui şofer a fugit de la locul accidentului. În urma impactului, femeia a fost rănită grav şi a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Urgență Craiova, însă medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. La locul accidentului a fost trimisă o echipă de cercetare de la Biroul Rutier Craiova, iar în timp ce poliţiştii făceau măsurători, şoferul care o lovise pe femeie s-a întors. Este vorba de taximetristul Daniel Florin Graf, de 29 de ani, din comuna Radovan, care conducea o Dacie Logan în momentul producerii accidentului. Tânărul a susţinut în faţa poliţiştilor că nu a oprit după ce a lovit-o pe femeie pentru că se grăbea să o ducă la spital pe mătuşa sa, care făcuse o criză. Nu a putut să explice însă de ce nu a sunat la 112 pentru a anunţa că a produs un accident de circulaţie grav.
Taximetristul a fost arestat la domiciliu, iar pe 9 mai a și fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. Inculpatul a ales să-și recunoască faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară, iar pe 23 octombrie, magistrații de la Judecătoria Craiova l-au condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpat, iar în prezent dosarul este pe rolul Curții de Apel Craiova.

Bicicliști accidentați de șoferi fugari

Pe 19 octombrie, polițiștii din Băileşti erau anunțați că, în localitatea Galiciuica, Alexandru Mitrică, de 63 ani, din localitate, care circula pe o bicicletă, a fost lovit de un autoturism care circula în aceeași direcție de mers și al cărui conducător auto a părăsit locul faptei. Echipajul Poliției Rutiere trimis la locul accidentului a identificat în trafic, pe strada Victoriei din Băilești, autoturismul implicat în accident, un Alfa Romeo. Șoferul a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor, însă a fost urmărit și prins. Șoferul a fost identificat ca fiind Ionuţ Rova, de 25 de ani, din Băilești, iar în urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că tânărul nici măcar nu avea permis de conducere. În plus, aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost arestat preventiv pe 20 octombrie, pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului, iar în prezent este arestat la domiciliu.
Două săptămâni mai târziu, în dimineața zilei de 1 noiembrie, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că, la intrarea în comuna Amărăștii de Jos, un biciclist de 56 de ani a fost accidentat mortal de o autoutilitară al cărui șofer a fugit de la locul faptei. După aproximativ patru ore de la producerea accidentului, șoferul fugar a fost identificat și prins, ancheta fiind coordonată de comisarul-șef Nicușor Badea, adjunctul șefului IPJ Dolj. Astfel, polițiștii au stabilit că autoutilitara care l-a ucis pe biciclist a fost condusă de Gabriel Roșu, de 33 de ani, din comuna Daneți, care s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.

A ucis o femeie și a fugit

Un alt accident mortal produs de un șofer care a fugit de la locul faptei a fost înregistrat în seara zilei de 16 decembrie, în comuna doljeană Breasta. Din primele cercetări ale poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Craiova s-a stabilit că Valeria Ionică, de 61 de ani, din Breasta, care se afla în fața unui magazin din comună, a fost accidentată mortal de un autoturism Saab înmatriculat în București. Șoferul mașinii a pierdut controlul direcției într-o curbă, a ieșit de pe drum și a lovit-o în plin pe femeia de 61 de ani care se afla pe trotuar. După producerea accidentului, șoferul și-a abandonat mașina și a fugit, iar în aceeași seară, oamenii legii au început cercetările pentru identificarea acestuia. Bărbatul a fost prins la o zi după producerea accidentului mortal. Acesta este Rupi Curte, de 23 de ani, din Bucureşti, care, potrivit reprezentanților IPJ Dolj, locuiește fără forme legale în municipiul Craiova. De asemenea, polițiștii de la Rutieră au stabilit că tânărul nu are permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. În fața polițiștilor, tânărul a declarat că a fugit de la locul accidentului pentru că s-a speriat. Nu a reușit să explice însă de ce nu a anunțat producerea accidentului sau de ce nu s-a prezentat la poliție. Pe 18 decembrie, Rupi Curte a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere fără permis.

Unii au scăpat de polițiști

După cum spuneam, numai unul din cei 58 de șoferi fugari nu a fost prins nici până acum de polițiștii de la Rutieră. Astfel, pe 13 octombrie, Anişoara Chireac, de 40 de ani, din comuna doljeană Mischii, a fost accidentată de un autoturism în timp ce traversa regulamentar bulevardul Decebal. După producerea accidentului, șoferul a fugit și nu a fost identificat nici până în prezent. Polițiștii doljeni spun că se fac cercetări pentru identificarea șoferului fugar.
Oamenii legii caută încă doi șoferi care, în august și decembrie 2011, au provocat două accidente rutiere, soldate numai cu pagube materiale.
Astfel, în august 2011, un autovehicul de teren de culoare neagră a reuşit să pună la pământ trei stâlpi de pe strada Iancu Jianu din municipiu. Poliţiştii au stabilit atunci că autoturismul a lovit un stâlp de lemn al reţelei de distribuţie a energiei electrice şi l-a rupt, iar în cădere stâlpul a tras după el doi stâlpi din beton. În decembrie 2011, pe Calea Severinului, şoferul unui autoturism Opel Astra înmatriculat în Marea Britanie a pierdut controlul direcţiei, a intrat pe trotuar, a rupt un copac şi a avariat trei maşini parcate: un Opel Astra, o Dacie Logan şi un autoturism Honda. În primul caz, şoferul a fugit cu tot cu maşină şi nu a fost identificat nici până acum, iar şoferul „englezoaicei“ şi-a abandonat maşina şi a fugit. Nici acesta nu a fost identificat de oamenii legii.

Accidente rutiere în Dolj

Potrivit informațiilor oferite de IPJ Dolj, în anul 2010, s-au înregistrat 249 de accidente grave în Dolj, iar în 2011, numărul lor a ajuns la 270. În 2010, au murit pe şoselele din judeţul Dolj 64 de persoane, iar în 2011, şi-au pierdut viaţa 74. Numărul răniţilor grav a crescut de la 218 la 234, iar al răniţilor uşor – de la 95 la 115.   
În 2012, pe drumurile din judeţul Dolj au fost înregistrate 269 de accidente grave, soldate cu 70 de morţi, 246 de persoane rănite grav şi 87 uşor.
În 2013, în Dolj s-au produs 262 de accidente grave, în urma cărora 55 de persoane și-au pierdut viața, iar 243 au fost rănite grav. În anul 2014, numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe șoselele din Dolj a ajuns la 73, cu una mai puțin decât în 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS