Intri cu mașina în curtea spitalului, plătești!Intrarea în curtea Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova costă cinci lei. Nici o mașină nu are voie să treacă dacă șoferul nu plătește această taxă. Același lucru se întâmplă și la Spitalul de Boli Infecțioase.

Nu dai cinci lei, nu treci! De această prevedere se lovesc toți șoferii care au treabă la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. De cum ajungi cu mașina în fața curții spitalului, agentul de pază îți face semn să oprești, se legitimează și îți pune imediat în vedere: „Trebuie să achitați o taxă de cinci lei, altfel nu puteți intra cu mașina. Acestea sunt regulile. Dacă nu plătiți, nu intrați“.

De aproape un an, Spitalul de Neuropsihiatrie încasează această taxă, stabilită printr-o hotărâre a consiliului local. Oamenii sunt revoltați și nu înțeleg de ce trebuie să scoată bani din buzunar. În urmă cu câteva zile, Cornel Buzatu a ajuns la Spitalul de Neuropsihiatrie, dar nu a fost lăsat să intre cu mașina. „Soția a fost cu copilul în urmă cu câteva zile să-i facă niște investigații. Mi-au spus că trebuie să duc o rețetă la spital, dar când am ajuns cu mașina doamna de la poartă m-a oprit și mi-a spus clar că dacă nu dau această sumă, nu mă lasă să intru. I-am explicat că stau doar două minute, cât las rețeta, dar mi-a spus că nu se poate, că este cameră video care filmează tot. I-am spus atunci că acea cameră o să filmeze și faptul că după două minute plec, dar tot nu m-a lăsat să trec. Nu mi se pare normal să nu te lase să intri în curtea unei instituții publice. Eu sunt curios unde se duc toți acești bani încasați, pentru că anul trecut am fost la Spitalul Fundeni și acolo mi s-a cerut o taxă de doi lei, nu ca aici“, spune craioveanul.

150 de lei pe zi, în medie, câștigă Spitalul de Neuropsihiatrie din taxă

Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, dr. Luiza Popa, spune că a fost luată această măsură pentru că înainte curtea spitalului era plină de mașini ale aparținătorilor și ambulanțele nu mai aveau loc să treacă. „Într-adevăr, se percepe această taxă, dar nu suntem singurul spital care cere acești bani. Taxa a fost stabilită de la 1 ianuarie 2014 prin hotărâre a consiliului local. Am făcut asta pentru că înainte intrau aici tot felul de mașini și când veneau ambulanțele nu mai aveau loc să treacă. Au fost zile în care toate aleile erau pline de mașini“, a explicat managerul spitalului.

Cât încasează spitalul pe zi din această mică afacere? În medie, 150 de lei pe zi, ne spune dr. Luiza Popa. Banii sunt folosiți pentru amenajarea parcărilor, dar și a curții spitalului.

Și angajații spitalului plătesc o taxă, dar mai mică pentru că aceștia au posibilitatea să își facă un abonament care costă 10 lei pe lună.


Managerul unității medicale spune însă că pentru pacienții în stare gravă transportați de rude nu este interzis accesul mașinii care îi aduce. „În această situație, omul de la poartă vede pacientul în mașină, îl vede în ce stare este și se poate intra cu mașina. Taxa este pentru cei care nu sunt în stare gravă, mai ales că aici își parcau mașinile și locatari din zonă care nu găseau loc în parcări“, a explicat dr. Luiza Popa.

„De banii aceștia cumperi cinci pâini“

Spitalul de Neuropsihiatrie nu este însă singura unitate spitalicească din oraș care percepe această taxă. Și cei care vor să intre cu mașina în curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ trebuie să plătească tot cinci lei. Dr. Constantin Ecobici spune că măsura este aplicată de aproape un an, iar până acum cu banii proveniți din această taxă au fost construite alei în curtea spitalului și, de asemenea, banii sunt folosiți pentru reparațiile de care unitatea are nevoie periodic.

Pe de altă parte, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova intrarea este liberă pentru toată lumea, iar pacienții consideră că așa ar trebui să fie peste tot. „Mi se pare absurd să îți ceară bani să intri cu mașina. Și, mai ales, să îți ceară cinci lei, de banii aceștia cumperi cinci pâini. Aș fi de acord cu o sumă mai mică, dar cinci lei mi se pare exagerat“, spune Marius.

Cum se procedează la alte spitale din țară?

Și alte spitale din țară percep taxa de cinci lei pentru autovehiculele care vor să parcheze în curtea unității. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Timișoara este un astfel de exemplu. La fel stau lucrurile și la Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Neamţ. În schimb, accesul auto în curtea Spitalului Clinic Colentina se face pe bază de card magnetic permanent, emis de către administraţia spitalului, cât și pe bază de cartelă magnetică procurată de la aparatul de acces auto. Acest aparat de emitere a cartelelor magnetice se află exact la intrarea în spital, şoferul putând accesa butonul aparatului fără să părăsească autovehiculul. Accesul autovehiculelor în spital este taxat cu 1 leu pentru 30 de minute, iar primele 15 minute nu sunt taxabile. Autovehiculele pentru urgenţe, salvare, pompieri, poliţie au acces gratuit în curtea spitalului, după ce şoferii şi-au procurat o cartelă magnetică.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 decembrie 2014

Actualitate

» Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015
» Bănia şi-a premiat scriitorii
» Arbitrii doljeni au fost premiaţi
» Investiţii la Murgaşi
» Primele imagini filmate de dronă la locul prăbuşirii elicopterului SMURD au fost date publicităţii
» Craiova, 22 decembrie 1989
» Klaus Iohannis și-a numit cinci consilieri prezidențiali la Cotroceni
» MAE lansează „Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă – 2014”
» Prognoza meteo: Temperaturi de primăvară la Crăciun

Local

» Un bărbat a fost lovit de o maşină, pe strada Calea lui Traian din Râmnicu Vâlcea
» Mehedințiul, reprezentat la Viena
» Olt: Percheziţii la domiciliul unui bărbat bănuit de comercializare ilegală de tutun
» Olt: Proiectul pentru construcţia centurii oraşului Slatina a primit finanţare
» Olt: Aproximativ 200 de locuri de muncă disponibile în întreg judeţul

Dolj

» Bănia și-a premiat scriitorii
» Semafoarele „inteligente“ din Craiova, undă verde la haos
» Ce schimbări cer profesorii în noua Lege a Educației
» Factura la căldură s-a încins puțin
» Ziua victoriei Revoluţiei, marcată şi la Craiova
» Cerșetoria, meseria copilului lipsit de noroc
» Dr. Maria Moța: Avem bolnavi care din cauza condițiilor refuză internarea
» Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu
» Un sfert dintre agricultorii din Brabova, fără subvenția de la APIA
» Cum pot fura unii comercianți statul chiar și cu casa de marcat
» În prag de Sărbători, sute de copii îşi plâng de dor părinţii
» Unitatea de Primiri Urgențe are constructor
» UPDATE Craiova: Un deţinut a evadat din Penitenciarul Pelendava
» Antonie Solomon, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
» „Dorel“ i-a lăsat fără subvenția de la APIA
» Câinii Craiovei cred în Moș Crăciun
» Craiova: Seară de poezie şi muzică dedicată eroilor neamului
» Dolj: O parte din oamenii din Zănoaga nu au apă potabilă din cauza fântânilor inundate

Gorj

» Eroii-martiri din 1989 au fost comemorați la Târgu Jiu
» Un nou post de jandarmi montani în judeţul Gorj
» Gorj: O femeie a murit într-un accident rutier provocat de soţul său

Sport

» Incertitudinea planează asupra ACSVM Craiova
» Donose vrea sănătate și pe CSU în Liga Europa
» Trei titluri balcanice pentru sportivii de la Wu-Quan Li
» SCM a câștigat turneul de la Vâlcea
» Dacă înving Timba, au sărbători liniștite
» Fotbal – Andrei Dumitraș a semnat cu CS Universitatea Craiova
» Fotbal – Ciucă merge în Moldova să-l ajute pe Napoli să salveze Iaşiul
» Fotbal – Tottenham a acceptat să-l împrumute pe Chiricheş la AS Roma
» Fotbal – Burleanu, contrazis de Tocală în privința banilor solicitați de la MTS
» Tenis de masă – Elizabeta Samara, cea mai bună jucătoare română din 2014
» Fotbal – Moșul i-a vizitat și pe micuții de la CSS Craiova

Bani & Afaceri

» „Telecom“ – megaproiectul de 65 de milioane de euro al Băniei

Magazin

» A mâncat 363 de aripioare de pui în 30 de minute
» Horoscop
» Bancul zilei

Top