6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Unirea, un loc al tinerilor şi al tradițiilor

Comuna Unirea, un loc al tinerilor şi al tradițiilor

Comuna Unirea, un loc cu oameni care respectă tradițiile din moși-strămoși (Foto: Lucian Anghel)
Comuna Unirea, un loc cu oameni care respectă tradițiile din moși-strămoși (Foto: Lucian Anghel)

Comuna Unirea din judeţul Dolj este locul în care tradiţiile şi obiceiurile încă guvernează comunitatea aceea de oameni gospodari şi cu sufletul deschis.

La 60 de kilometri de Craiova, descoperi o comună puţin diferită de restul localităţilor doljene, Unirea. Dacă până acolo prezenţa oamenilor prin sate ne era semnalată de fumul ce ieşea pe coşurile caselor, în comuna Unirea oamenii sunt pretutindeni.
Tineri, căci comuna se poate mândri cu o populaţie numeroasă de vârstă medie, în comparație cu alte localități unde se vorbeşte de o comunitate îmbătrânită, copii, toată lumea e adunată în jurul Căminului Cultural din localitate.
Elevii de la cele trei unităţi de învăţământ şcolar din localitate se pregăteau să susţină în faţa părinţilor, profesorilor şi a oficialităţilor locale serbarea de Crăciun.
De când primarul comunei, Marin Bădoiu, consilierii locali împreună cu oamenii locului au ridicat clădirea Căminului Cultural în centrul localităţii, a devenit o tradiţie ca serbarea să aibă loc acolo. Sala devenise neîncăpătoare. Şi, chiar dacă vreun prichindel de la clasa 0 se mai plângea că din cauza unui coleg din anii mai mari nu poate savura sceneta, la final, toată lumea s-a declarat mulţumită. Meritele le-au fost răsplătite, căci, aşa cum s-a împământenit obiceiul, edilii locali au oferit tuturor daruri de Crăciun, spre mirarea celor care au recunoscut cu sinceritate că gestul Moşului i-a luat prin surprindere. „Mă bucur de cadou. Eu aşteptam o jordiţă, pentru că nu am fost cuminte“, ne mărturiseşte unul dintre copiii ce trag cu greu de plasa plină de cadouri, în vreme ce altul, mulţumit de rezultatele obţinute la şcoală, visează ca, în noaptea de Ajun, Moşul să-i lase sub brad „dulciuri, jucării şi, bineînţeles, o tabletă“.

Obiceiurile şi tradiţiile locului

Elevii de la unitățile de învățământ din comuna Unirea au susținut la Căminul Cultural  serbarea de Crăciun (Foto: Lucian Anghel)
Elevii de la unitățile de învățământ din comuna Unirea au susținut la Căminul Cultural
serbarea de Crăciun (Foto: Lucian Anghel)

În comuna Unirea, loc cu oameni iscusiţi şi cu credinţă în Dumnezeu, tradiţiile şi obiceiurile sunt respectate cu sfinţenie.
Oamenii s-au născut şi au crescut ca şi moşii şi strămoşii lor. Au deprins tradiţia şi obiceiul şi îl duc mai departe, căci aceasta le-a fost promisiunea făcută celor bătrâni atunci când aceştia din urmă au trecut în lumea celor drepţi. Şi rânduielile se ţin nu numai la marile sărbători religioase de peste an, ci şi la evenimentele importante din viaţa fiecărui cetăţean. La orice nuntă, după cele trei zile şi trei nopţi de petrecere, cum e obiceiul cununiei la Unirea, tot alaiul merge la Fântâna Frumoasă sau a Miresei. Oamenii locului au ridicat-o în 1907 şi îi poartă un respect aparte, făcând semnul închinăciunii la trecerea prin dreptul ei, ca-n faţa locaşului de cult religios.
Aici vine alaiul de nuntă cu „mireasa la adăpat. Se împarte busuioc oamenilor ce trec atunci prin zonă. Apoi se scoate apă din fântână și se golește găleata cu ciutura în cele patru puncte cardinale. Un obicei străvechi, ca și fântâna care s-a ridicat în 1907“, ne lămureşte Marin Bădoiu, primarul comunei.
Tot de la această fântână, situată în centrul comunei, în vecinătatea modernei pieţe agroalimentare, ridicată de edili în 2012, se ia apa care se sfinţeşte la biserică de Bobotează.
Mare cinste şi pentru cei care păzesc, conform obiceiului, fântâna în noaptea ce precede sărbătoarea de Sfântul Ion, cum e tradiţia.
„La noi există obiceiul păzitului fântânilor în Ajunul sărbătorii de Sfântul Ion. Oamenii care se adună în jurul fântânilor să le păzească aduc mâncare, își fac un acoperiș, fac focuri. Focul semnifică puritate, se alungă astfel spiritele rele, pentru ca ele să nu strice în noaptea de Sfântul Ion puritatea apei. A doua zi de dimineață, omul care a păzit fântâna peste noapte ia cu o cădelniță prima apă și cu busuiocul îi botează pe toți cei care trec, pe jos sau cu mașina. Îi sfinţeşte, pentru ca Noul An să fie pur, să le aducă belşug, bunătate“, ne explică Mița Matei, profesor în învățământul primar din comuna Unirea.
Şi acum, în preajma Sărbătorii Naşterii Domnului, la Unirea tradiţiile sunt respectate. „Se merge cu Steaua pe la gospodăriile oamenilor cu suflet deschis. Ei îşi servesc colindătorii cu prăjituri, cozonac sau bănuţi, spre bucuria celor ce merg cu uratul. Apoi, în noaptea de Ajun de Crăciun, tinerii şi oamenii mai în vârstă se adună în grupuri şi pleacă la colindat, pentru ca în ajunul Anului Nou, îmbrăcaţi în port popular, cu plugul împodobit, să meargă din nou din casă în casă pentru a ura“, completează Mița Matei.

Tăierea porcului la Unirea

Tăierea porcului se face după obiceiul locului (Foto: Lucian Anghel)
Tăierea porcului se face după obiceiul locului (Foto: Lucian Anghel)

Şi tăierea porcului se face la Unirea după obiceiuri vechi, după cum ne mărturiseşte Cornel Giura, „bucătarul comunei“. La orele dimineţii, nici foarte devreme, dar nici prea târziu, totul începe cu o ţuică fiartă, stinsă cu murături, tocmai potrivite pentru a deschide apetitul şi a gusta mai târziu, după ce porcul este sacrificat, pârlit, curăţat, şoriciul gustos, dat prin sare multă. Familia, dar şi prietenii cei mai iscusiţi  în tranşarea porcului se adună în jurul animalului. Fiecare are sarcini clare, aşa că totul se desfăşoară cu precizia unui ceas nemţesc. Şi când lucrul este aproape gata, se mai înmoaie puţin şorici în sare mare şi se bea un pahar de vin bun, dar nu înainte de a se face urările cuvenite: „Să-l mâncăm sănătoşi!“ sau „Să ne dea Domnul la anul mai mulţi, că nu ne temem noi de ei“. Din vorbă în vorbă reuşim să-l convingem pe nea Cornel să ne spună şi câteva din secretele bucătăriei de la Unirea, reţete vechi de pregătire a bucatelor de Crăciun.
„După ce isprăvim cu treaba afară şi facem analiza cărnii îi facem porcului o pomană pe cinste. Frigem o bucată de carne, pe care o mâncăm cu muștar sau usturoi, şi ne cinstim şi cu un pahar de vin. Apoi ne apucăm de treabă: facem caltaboși, cârnați oltenești, sarmale, chifteluțe, perișoare. Punem și la pungi ca să avem în cursul anului. Șunca de pe burtă o fierbem în zeamă de varză, cu piper, foi de dafin. Pe cea albă, cum îi zicem noi, o facem subțire. Punem sare pe ea ca să-și ia cât vrea și după  aceea o băgăm la saramură“.

Analiză şi planuri de viitor

Marin Bădoiu, primarul comunei Unirea (Foto: Lucian Anghel)
Marin Bădoiu, primarul comunei Unirea (Foto: Lucian Anghel)

 

La Unirea se simte aerul de sărbătoare. Oamenii cu sufletul deschis aşteaptă cu bucurie Crăciunul. Privesc cu încredere şi spre viitor, căci un an nou bate la uşă.
Şi la primărie se trage linie şi se analizează, dar se pun la punct şi planuri noi. Din 2000, de când Marin Bădoiu este primarul comunei, s-au schimbat multe. A avut susţinerea oamenilor şi împreună au arătat că se poate face treabă. „Am schimbat fața comunei. Centrul arăta deplorabil. Împreună cu cetățenii, Consiliul Local am reușit să refacem sediul primăriei, care funcționa într-o clădire ponosită în care curgea apă, unde ligheanele erau peste tot. Am construit împreună de la temelie un cămin cultural, o piață agroalimentară modernă în 2012, asemănătoare celei de la Calafat. În acest an, un vechi local de școală, unitatea de învăţământ în care eu am deprins tainele învăţăturii odinioară, am transformat-o în grădiniță, astfel încât cei peste 100 de preșcolari să aibă mai mult spațiu la dispoziție. Mai sunt de pus la punct gazonul din curtea grădiniței, locul de joacă, împrejmuirea, dar acestea se vor finaliza în 2015. Pentru echipa de fotbal care nu merge decât pe locul întâi și care nu are voie să piardă și nici să facă egal, am făcut vestiare. În 2015, vrem să finalizăm proiectul cu apa. E realizat în proporție de 70 la sută. Rămân branșările și ceva pe la gospodăria de apă. Sperăm să începem proiectul cu canalizarea. E finalizat, așteptăm să vedem ce facem cu finanțarea, urmând ca în anii viitori să facem asfaltarea. Am mai pietruit, am mai făcut o bucată de asfalt pe strada ce duce la grădiniță aflată în casă nouă. O să apără niște trotuare, parcări, ca pe viitor să arătăm cât mai aproape de urban. În 2015-2016, aș vrea și o sală de sport pentru că noi avem foarte mult tineret. Este o comună vie. Să aibă copiii și iarna unde să alerge, că mintea sănătoasă nu stă decât într-un corp sănătos“, sunt planurile primarului Marin Bădoiu.
Comuna se schimbă, oamenii nu vor ca lucrurile să stea în loc. Îşi  doresc ca de Unirea să se vorbească de bine, vorba să se ducă până departe, iar lumea să vină să se minuneze de tot ce au făcut cu mâna lor.

Grădinița din Unirea funcționează din acest an școlar în casă nouă (Foto: Lucian Anghel)
Grădinița din Unirea funcționează din acest an școlar în casă nouă (Foto: Lucian Anghel)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS