20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii fug de examenul de definitivat

Profesorii fug de examenul de definitivat

S-au finalizat înscrierile pentru examenul național de definitivat. În Dolj s-au înscris 244 de cadre didactice, din care majoritatea este reprezentată de educatoare, învățători și profesori de educație fizică și sport. Pe discipline precum geografie, informatică, cultură civică, în acest an a scăzut drastic numărul candidaților, fiind înregistrat doar câte un cadru didactic. În plus, tot ca o noutate, pentru o parte din candidați aceasta poate fi ultima sesiune la care mai pot participa.
Examenul național de definitivat certifică dreptul profesorilor debutanți de a face practică în învățământul preuniversitar, dar și dreptul de a se titulariza pe un post vacant pe o perioadă de cel puțin patru ani. Nu sunt însă foarte mulți cei care s-au înscris pentru a susține acest examen. „La nivelul județului Dolj, avem un număr total de 244 de cadre didactice introduse în aplicația electronică a ministerului. Cele mai multe dosare au fost depuse la educatoare, respectiv 47, la învățători sunt 37 de candidați. Urmează educație fizică și sport – 32 de cadre didactice, limba engleză – 24, limba și literatura română – 17 cadre didactice, iar la limba franceză sunt 14 candidați. La polul opus avem disciplinele geografie, informatică, cultură civică, profesor documentarist, drept juridic, la care este doar câte un candidat“, a declarat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj .

123 de candidați din sesiunea anterioară

O parte din candidați provin din sesiunea anterioară, în urma căreia 123 de cadre didactice au fost declarate nepromovate. Potrivit metodologiei, examenul de definitivat poate fi susținut în maximum trei sesiuni. „În acest moment sunt zece cadre didactice care susțin, în 2015, cea de-a treia sesiune a examenului național de definitivat. Dacă sunt declarați nepromovați, rămân ca profesori debutanți pe perioadă determinată. Conform metodologiei, examenul constă în susținerea a două inspecții la clasă până pe 5 iunie, și a unei probe scrise, care va fi pe 9 iulie 2015“, a declarat Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Examenul național de defintivat poate fi susținut în maximum șapte ani de activitate de cei care au finalizat studiile universitare anterior anului 2012-2013 și în maximum șase ani de activitate pentru cei care au absolvit studiile după 2013. Nota minimă de promovare este 8.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS