Inundații cu scandal la Teaschttps://www.youtube.com/embed/J6ih3cyeGfY

Scandal din cauza inundațiilor în comuna doljeană Teasc. Zeci de localnici ale căror gospodării sunt sub ape s-au scandalizat fiindcă, spun ei, primăria nu face nimic. Mai mult, oamenii afirmă că tot administrația locală se face vinovată de situația în care se găsesc. Localnicilor le este teamă că apa le va intra în casă, dacă nu vor fi curățate canalele de scurgere a Lacului Florilor, care s-a umflat din cauza ploilor, dar și a unor gafe făcute de administrația locală, precum și din pricina unor consăteni care au obturat cursul apei. 

„Apa a venit peste noi în curte. A plouat mult în ultima vreme. În plus, noi suntem inundați din cauza unei bălți din spatele grădinii care mergea pe canale și se ducea în Jiu. Acum, canalele de scurgere sunt înfundate și apa a venit peste noi. Mai sunt câțiva metri și ajunge la anexe. Ce mai este până la casă? Vinovat este primarul, că a tras apa din alte zone inundabile cu pompe și a deversat-o aici. De asemenea, sunt persoane care au construit și au oprit scurgerea naturală pe aceste canale. Altă problemă – primăria s-a apucat să bage canalizare și a oprit acolo în stradă canalul. Apa a intrat peste noi în grădini, în curți. Mai sunt doi – trei metri până la casă. Îmi intră apa peste animale“, spune Ionel Ciucu, din comuna Teasc.

Oamenii susțin că primarul nici măcar nu le ascultă păsurile și nu le întinde o mână acum, când sunt la ananghie.

„La noi, toată grădina este inundată și de la o zi la alta apa se apropie spre casă. Apa care era în spatele grădinilor se scurgea pe pâraie, traversa drumul prin tuburi și se ducea pe canale până la Jiu. Până acum, niciodată nu ne-a intrat în curte. Canalele au fost blocate și apa rămâne pe loc și se revarsă peste grădinile și curțile noastre. Am înțeles că un domn cu magazinul s-a certat cu cel de peste drum și amândoi ar fi blocat canalul. La primărie au zis că îi trimit pe cei de la ajutorul social să ne ajute. Aici trebuie să bage un tractor să decolmateze, nu se poate doar așa, cu lopata“, susține Rodica Barbu.

Cu lacrimi în ochi, o bătrână de 85 de ani, a cărei gospodărie este sub ape, se teme pentru bunurile ei. „De când sunt eu aici, de peste 50 de ani, canalul ăsta curgea și nu se ducea apa în grădini. De când au astupat și de când a început să plouă, au năvălit apele peste noi. La primărie au zis că vin să tragă apa din curțile noastre, au venit oamenii de la social, iar ăștia cu grădinile i-au luat la goană, spunând că-i omoară dacă intră la ei“, a spus Gheorghița Bulat.

Le bate apa la ușă


Sătenii merg prin grădinile inundate până la magazinul care, spun ei, este ridicat chiar pe cursul canalului. „Canalul trece prin mai multe grădini, se scurge pe lângă biserică și se duce în Jiu. Am înțeles că ar fi blocat aici la magazin, omul (proprietarul magazinului – n.r.) zice că are tubulatură băgată, dar apa nu mai trece de acolo“, explică alt localnic. Văzând că este găsit țap ispășitor, proprietarul magazinului spune că sunt tuburi băgate pe sub magazin și apa se poate scurge pe aici, iar cauza este alta, repectiv canalizarea băgată de primărie. „Balta asta este aici de când eram noi copii, nu au fost probleme niciodată. Acum a plouat, au venit de la primărie și au tras cu pompa apa din drum și i-au dat drumul tot în baltă, plus că este și de la canalizare. Pe jumătatea străzii vine conducta de canalizare, că a băgat primarul înainte de alegeri. Când au venit cu ea, s-au intersectat cu tubulatura asta veche pe unde se scurgea apa din baltă. Au scos tubul ăla de beton, că se vede că este lăsat de margine, și au întrerupt canalul. Nu le pasă, apa nu vine peste ei. În plus, băiatul care și-a făcut casă aici nu a mai lăsat canalul să curgă prin grădina lui și a băgat aici o rabă de pietriș. Apa nu se mai scurge și a ajuns în gospodăriile noastre“, spune Ion Boboșca.

Pe drum sunt mulți oameni care se plâng că au grădinile și curțile inundate. O femeie iese dintr-o curte strigând: „Veniți să vedeți la mine, că mi-a ajuns apa în beci! Ce mai fac eu acum? Mi-a stricat tot“. Fiecare își spune păsul, concluzionând că de vină sunt primarul și consătenii care au blocat cursul canalelor. Pe o uliță nu se poate trece, este plină de apă. „Să vină cu un utilaj să desfacă șanțurile, să dea drumul la apă. Să lase apa să se ducă în Jiu, ca înainte. Au venit cu canalizarea și s-a spart burlanul, dar nu s-a mai pus la loc, crezând că nu mai vine apa. Balta este la un metru-doi de casă. Am cotețul porcului plin cu apă. Am curtea și grădina inundate. Intră apa peste noi!“, se plânge Ionela Tudor, localnică pe strada Pescarilor.

Terenurile agricole, sub ape

Și terenurile agricole mustesc de ape. „Eu știu bine situația acestui lac și a canalelor. Și terenul meu agricol este mereu inundat. Primarul mă minte de mult timp. Acest canal este aici de peste 50 de ani, vine de la Balta Florii, trece pe la oameni prin grădini, pe sub drumul Pescarilor și ajunge aici la șosea. Și pe timpul comunismului era tot așa, dar se decolmata cât se putea. Acum nu s-au decolmatat. Parcă acum zece ani, când au cerut oamenii. Eu i-am cerut primarului să vină să curețe și mi-a spus că vine un tractor cu șenilă, după ce a spus că vine ăla cu cupă, dar se duce să ia pompă de la Timișoara, apoi că se duce să ia din Italia. Așa m-a mințit și nu a făcut nimic. Stăm în apă. Nu am găsit nici o înțelegere la primărie“, țipă în gura mare Constantina Lică, localnică din Teasc.

Și oamenii sunt de vină

Primarul comunei Teasc, Cristinel Banu, le dă crezare oamenilor, dar are altă variantă și, totodată, un răspuns pentru proprietarii gospodăriilor inundate. „Deși are un nume frumos – Lacul Florilor -, aduce numai necazuri oamenilor. Localnicii nu pot să mă acuze pe mine, ca persoană, acuză primăria, dar la ora actuală nu are prevăzuți bani în buget pentru lucrări la acest lac. Acest lac are 4.200 mp, iar de-a lungul anilor a fost secat. Cu timpul, din cauza încetării exploatărilor puțurilor de apă făcute de Compania de Apă, care aduce apă de la Marica pentru orașul Craiova, pânza freatică este mai sus și lacul a revenit la forma inițială. Ce nu spun oamenii este că ei s-au întins pe suprafața lacului, care era secată. Acum mai sunt 1.500 mp din lac. Noi am mai făcut cu cei de la ajutorul social decolmatări, dar alți localnici cu bună-știință le-au astupat. Eu am vorbit cu Primăria Bratovoiești să ne ajute cu un buldoexcavator, mai avem niște conducte și vom reface această scurgere. Ei greșesc atunci când spun că este înfundată scurgerea. Că au făcut-o alți oameni, se poate, fiindcă mulți dintre ei își deversau haznalele în această baltă și oamenii nu au mai vrut să lase să curgă mizeriile pe domeniul lor. Eu nu pot să intervin pe domeniul privat fără acordul acestora și nici să angajez lucrări cu bani de la bugetul local. Oamenii trebuie să aibă răbdare, nu este o treabă care se face așa, bătând din palme“, a precizat primarul localității Teasc, Cristinel Banu.Comenteaza acum

Alte stiri

16 martie 2018

Oamenii legii, pe urmele elevilor chiulangii

Polițiștii din cadrul Poliției Râmnicu Vâlcea și Serviciului de Ordine Publică au acționat, joi, în școlile din municipiu pentru prevenirea delincvenței juvenile, dar și pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și cadrelor didactice. ...

Sumarul ediției de joi, 11 decembrie 2014

Actualitate

» Elevii ar putea face la şcoală cursuri de resuscitare cardio-respiratorie
» CNAS: Doar 100.000 de carduri de sănătate au fost activate
» Ultima zi de declarare şi plată pentru creanţele fiscale este 22 decembrie
» Şedinţă fulger la Consiliul Local
» Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România
» Dolj: Rezerve de apă plată pentru oamenii din satul Zănoaga, afectat de inundaţii
» RAR va avea program normal de lucru în zilele de 24 şi 31 decembrie

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Susţinerea Comunei Guşoeni pentru asigurarea instruirii cetăţenilor în vederea dobândirii de cunoştinţe în domeniul viticulturii şi al pomiculturii „Investim în oameni, le oferim un viitor mai bun“
» Olt: Slatina va avea în 2015 noi intersecţii cu sens giratoriu
» Vremea porcilor de Crăciun
» Seminar pe tema combaterii corupţiei, organizat de IPJ Olt

Dolj

» Ziua eficienței în administrația locală: Ședințe extraordinar de scurte la CJ Dolj și CL Craiova
» Monografie Irinel Popescu, lansată la Craiova
» Start oficial în lupta pentru Capitală Culturală Europeană
» Chirurgul care scrie istorie în medicina românească
» Pensionarii amnistiați fiscal, așteptați să depună cereri
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani să le plătești salariul
» Buget 2015: Noul „Oblemenco“ se lasă așteptat
» Pușcărie pe viață pentru uciderea a doi bătrâni
» Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ s-a întors din Coreea de Sud
» Va începe construirea magistralei de gaze pe ruta Craiova-Calafat
» Craiova: Trei spectacole în acest weekend la Teatrul “Colibri”
» Orchestra Română de Tineret urcă pe scena Filarmonicii în cadrul Festivalului “Craiova Muzicală”
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani de salarii
» Craiova: “Citim la Tradem!”, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Programul filmelor la Colours Cinema în săptămâna 12-18 decembrie

Gorj

» Sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate
» Sute de profesori gorjeni nu și-au primit salariile
» Gorj: Clubul Pandurii Târgu Jiu a lansat o aplicaţie pentru dispozitivele mobile
» Gorj: Suspectul de crimă din comuna Bărbăteşti vrea să fie anchetat în libertate
» Gorj: Începe distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE

Sport

» Craiova și Sibiu, în goană după puncte
» Atleții pleacă astăzi spre Samokov
» Marian Oprea şi Aurelian Roşca, laureaţii sportului doljean
» Pandurii vor în semifinalele Cupei Ligii
» Au început mutările la CSU
» Fotbal – Liga Europa, etapa a 6-a
» Fotbal – Astra a încheiat aventura din Liga Europa
» Handbal (f): România a învins Ucraina şi s-a calificat în Grupa Principală la EURO
» Fotbal – Vlad Chiricheş, dorit de Borussia Dortmund şi Bayer Leverkusen
» Voleibaliştii întâlnesc campioana
» Fotbal – Mihăiţă Pleşan și-a reziliat contractul cu CSU Craiova
» Fotbal – CSU Craiova și-a stabilit programul din perioada precompetiţională

Bani & Afaceri

» Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea nu vor ca planul de reorganizare să fie elaborat de către companie
» AJFP Gorj organizează o întâlnire de lucru cu discuţii pe tema taxei pe valoare adăugată

Sanatate

» Hipertensiunea afectează tot mai mulți tineri

Magazin

» Horoscop
» O femeie a cucerit Polul Sud pe tractor
» Bancul zilei

Top