14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRapoartele de activitate ale aleşilor judeţeni, departe de ochii alegătorilor

Rapoartele de activitate ale aleşilor judeţeni, departe de ochii alegătorilor

Activitatea consilierilor judeţeni din Gorj, indiferent de uniunea, alianţa sau partidul din care fac parte, nu este disponibilă alegătorilor şi contribuabilor. Cu toate că aveau obligaţia să le facă publice pe site-ul instituţiei, rapoartele de activitate ale celor 33 de aleşi judeţeni nu sunt disponibile decât în mică măsură, deşi aceştia au făcut gestul formal de a le depune, însă documentele nu pot fi consultate de public decât în cazul în care cetăţenii se deplasează la sediul consiliului judeţean şi le solicită în baza unei cereri. Rapoartele de activitate ale actualei legislaturi judeţene prezintă activitatea din fiecare an, din totalul de patru ani de mandat. Din actualul mandat au trecut aproape trei ani, iar pentru anii 2012 şi 2013 rapoartele de activitate ar fi trebuit să fie postate pe site-ul consiliului judeţean. Doar câţiva consilieri judeţeni au postat în dreptul numelui la rubrica „Rapoarte de activitate“ documentele cu activitatea din primii doi ani de mandat.

Doar zece rapoarte din 66 au fost publicate

Potrivit site-ului Consiliului Judeţean Gorj, funcţionarii instituţiei nu au reuşit în aproape trei ani să posteze decât un procent infim din rapoartele de activitate ale aleşilor. Dintr-un total obligatoriu de 66 de rapoarte de activitate, pe site sunt disponibile doar zece, respectiv cinci pentru primul an de mandat, adică 2012, şi cinci pentru cel de-al doilea an de mandat, respectiv 2013. Pentru anul 2012, alegătorii pot consulta rapoartele de activitate ale aleşilor Ion Călinoiu, Ciprian Florescu, Mădălina Ciolocoi, Victor Banţa şi Gheorghe Milosteanu. Pentru anul 2013 au fost postate, dintr-un total de 33 de documente, doar rapoartele de activitate ale aleşilor judeţeni Ciprian Florescu, Victor Banţa, Gheorghe Milosteanu, Nicolae Cilibiu şi Gheorghe Orzan. Se poate observa că singurii consilieri judeţeni la care sunt disponibile rapoartele de activitate sunt: Ciprian Florescu, Victor Banţa şi Gheorghe Milosteanu. Raportul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Căliniou, este publicat separat şi la altă secţiune de pe site şi se prezintă sub forma unui volum de câteva sute de pagini. Şi şeful consiliului judeţean este obligat ca, anual, să îşi prezinte raportul, în şedinţă de consiliu judeţean, în faţa aleşilor judeţeni, iar documentul trebuie făcut public şi pe site.

Rapoarte de două-trei pagini

În ceea ce priveşte activitatea consilierilor judeţeni, în majoritatea documentelor disponibile on-line, care nu depăşesc două-trei pagini, sunt publicate multe date şi locuri. Aleşii judeţeni nu au uitat să consemneze participarea la anumite evenimente publice, precum Ziua Naţională, deschiderile de an şcolar, deplasările în diferite comune. Altă „realizare“ a aleşilor este consemnată la aproape toţi consilierii şi se referă la participarea la şedinţele pe comisii, unde oricum politicienii respectivi sunt obligaţi să fie prezenţi. Puţini dintre consilierii judeţeni din Gorj se pot lăuda cu iniţierea vreunui proiect de hotărâre de consiliu judeţean. În majoritatea cazurilor, ca unic iniţiator al proiectelor de la şedinţele ordinare şi extraordinare este consemnat preşedintele consiliului judeţean. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj au promis că vor face toate demersurile necesare pentru ca rapoartele de activitate ale consilierilor judeţeni să fie făcute publice pe site-ul instituţiei, astfel încât să poată fi consultate de oricine doreşte acest lucru. Interesant este că, în ceea ce priveşte publicarea declaraţiilor de avere şi de interese, rapoartele de activitate au fost lăsate „la urmă“ de specialiştii instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS