Centru Cultural Românesc, la Kladovo

Centrul Cultural a fost inaugurat în prezența autorităților și a membrilor comunității de români din Kladovo
Autori


https://www.youtube.com/embed/sZR6Ksxf6QE

Primul Centru Cultural Românesc a fost inaugurat miercuri în Serbia, în oraşul Kladovo. Aici urmează să funcţioneze o bibliotecă românească şi să se desfăşoare activităţi culturale româneşti, printr-un proiect al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“ din Kladovo, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Realizarea unui centru cultural românesc a pornit ca o idee a asociației românești din Kladovo, conduse de Tihan Matasarevici, şi din dorința etnicilor români din Serbia de a avea acces la o bibliotecă de carte românească pentru copii și de a participa la cursuri de limba română cu elemente de cultură națională.

„Copiii, dar și părinții lor aveau nevoie de o bibliotecă de carte românească, în care să fie educați în spiritul culturii și tradițiilor poporului român și în care să efectueze cursuri suplimentare de limba română cu elemente de cultură românească. Doar pregătindu-se temeinic și descoperind cultura impresionantă a mândrului și neînfricatului popor român, acești copii vor ajunge într-o zi să nu se mai scindeze în români și vlahi și să fie românii adevărați de mâine“, a declarat Tihan Matasarevici.

La evenimentul desfăşurat miercuri, în Kladovo, au fost prezenţi consulul general la Zajecear, Iulian Nițu, Radu Cosma, din partea Departamentulului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene din Craiova, care recent au făcut o donaţie importantă de carte pentru centrul cultural din Kladovo şi, bineînţeles, membrii comunităţii de români din Kladovo.

„Centrul cultural pentru români din Kladovo înseamnă extrem de mult, dacă ne gândim că în urmă cu câţiva ani acest lucru părea imposibil de realizat pentru foarte mulţi, pentru că nu vor putea să obţină aprobările. Înseamnă un pas foarte mare înainte. Practic, înseamnă că uşor-uşor românii din Valea Timocului încep să-şi recapete drepturile, drepturi de care au beneficiat numai românii din Voievodina. Vă mulţumesc frumos pentru ceea ce aţi realizat pentru dumneavoastră şi pentru comunitatea românilor din Serbia de Est, să folosiţi cu drag acest centru, să vă adunaţi copiii, să-i învăţaţi şi să le spuneţi ce sunt şi să vă menţineţi identitatea şi cultura naţională pentru că este cel mai important lucru pe care îl aveţi“, a spus consulul general al României, la Kladovo.


Despre importanţa acestui centru a vorbit şi Radu Cosma, consilier la DPRRP, cel care a coordonat, de altfel, acest proiect finanţat de departament.

„Este o bucurie pentru mine să particip la deschiderea Centrului Cultural Românesc din Kladovo, mai ales că am fost de la început alături de domnul Matasarevici în ceea ce priveşte creionarea unei idei. Era nevoie să se adune românii într-un loc şi să-şi dea copiii să înveţe limba română, să înveţe obiceiurile, tradiţiile şi istoria românească, dar nu se găseau oameni care să-i strângă pe aceşti români pentru că din experienţă vă spun că mulţi lideri nu numai din Serbia, ci şi din Bulgaria, din Ucraina, Republica Moldova încearcă să tragă spuza pe turta lor şi să nu coaguleze comunitatea“, a spus, la rândul său, Radu Cosma.

De asemenea, Cosma a subliniat faptul că deschiderea acestui centru a fost posibilă datorită implicării lui Tihan Matasarevici, preşedintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“ din Kladovo.

„Multă vreme s-a vehiculat în presa românească faptul că statul român nu a susţinut deloc românii din Valea Timocului, că 200 de ani românii de aici au fost uitaţi. Ei bine, ei nu au fost uitaţi, susţinerea a fost începând cu 1990, şi a fost foarte multă, numai că trebuia găsiţi oameni care să poată strânge în jurul lor alţi oameni, cum este domnul Matasarevici, oameni care să fie stâlpi în comunitate, care să nu-i dezbine pe români, care să aibă un mesaj corect şi coerent tot timpul, nu una să spună la Belgrad, alta să spună la Bucureşti, nu una să spună în faţa românilor şi alta să spună în faţa sârbilor şi tocmai de aceea cred că timpul poeziei, timpul romantic în care veneau câţiva ziarişti în Serbia şi li se spunea că <<noi aici suntem asupriţi, nimeni nu ne înţelege pe noi, trebuie să fiţi mai mult printre noi>> a trecut. Acum sunt din ce în ce mai mulţi lideri, aveţi reprezentanţi în Consiliul Naţional al Românilor din Serbia, vă puteţi spune foarte bine doleanţele şi asta e calea. România este o ţară prietenă cu Serbia, împreună vor reuşi să parcurgă toţi paşii pentru ca Serbia să se integreze în Uniunea Europeană“, a mai declarat consilierul Radu Cosma.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 5 decembrie 2014

Actualitate

» Comori din adâncuri
» „În 1983 şi 1992, premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“, de Ion Jianu – Editura EIKON Cluj 2014
» Marin Sorescu, 18 ani de nemurire
» Românii alocă, în medie, aproape 300 de lei pentru cadouri de Moş Nicolae
» România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea din 2014
» Spor de pedeapsă de şase luni pentru George Copos
» Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, cercetat sub control judiciar
» Gorj: CEO, monitorizat de Comisia Europeană
» Comisia Electorală Centrală a validat alegerile parlamentare din Republica Moldova
» „Condu Prudent! Alege viața!”
» Nu sunt bani pentru drumuri la Melinești
» Iarna în frig
» Case de marcat cu memorie electronică, nu cu rolă
» Gorj: Şeful Serviciului de Investiţii de la Primăria Târgu Jiu, pus sub control judiciar
» DNA cere ministrului Justiției o legislație urgentă referitoare la controlul judiciar, măsură declarată neconstituțională de CCR
» Gorj: Directorul Şcolii Padeş, în conflict de interese

Local

» Spectacolul “Crăciun Vienez”, pentru al doilea an consecutiv la Râmnicu Vâlcea
» Olt: Două femei din Corabia găsite moarte în casă, cel mai probabil din cauza unei scurgeri de gaze

Dolj

» CAO repară „eroarea“ de pe Aleea III Bariera Vâlcii
» Lucrările la cartierul chinezesc ar putea începe în ianuarie
» Clinica de Cardiologie crește văzând cu ochii
» Prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova – „Ne lipsesc multe medicamente și materiale sanitare“
» Călărași, o comună aflată în continuă schimbare
» Șoferii craioveni au învățat că centura le poate salva viața
» Metoda „Accidentul“ l-a trimis zece ani la pușcărie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Lipsesc sau nu bani de la CAR-ul Căminului pentru Persoane Vârstnice?
» Lucrările la Clinica de Cardiologie avansează
» Baniciu si Vintilă, în vizită la Radio Sud
» Craiova: Spectacol româno-macedonean la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”

Gorj

» Asistentă medicală, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă
» Şeful IPJ Gorj, acuzat de abuz în serviciu
» Anchetă internă la primărie după reţinerea şefului de la Investiţii
» Gorj: Schiorii au ieşit pe pârtie la Rânca

Sport

» Meciul 13 a fost cu ghinion pentru Săndoi şi Cârţu
» Şcoala de Fotbal „Gică Popescu“ a falimentat
» Petre Grigoraș, la ultimele două jocuri pe banca pandurilor
» Echipele craiovene evoluează în deplasare
» România porneşte spre titlul european
» Fotbal – Rezultate, clasamente
» Fotbal – Cinci juniori ai CSU Craiova, chemaţi la naţionala sub 17 ani
» Înfrângere dureroasă la despărţirea de “Oblemenco”
» Am învins Ungaria la Craiova
» Box – Jean Bedard: Nu va dura mult până când Lucian Bute se va vindeca

Bani & Afaceri

» Mehedinţi; Minerii primesc prime de Crăciun, angajaţii RAAN nu şi-au luat nici salariile

Educatie

» Olt: Colegiul “Nicolae Titulescu” din Slatina, la ceas aniversar

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Ochiul uman poate percepe lumina infraroşie

Top