9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO achiziţionează servicii de pază private

CEO achiziţionează servicii de pază private

Complexul Energetic Oltenia (CEO) organizează o procedură de achiziţie în vederea atribuirii unui contract de servicii de pază. Producătorul de energie electrică şi lignit din Oltenia încă are nevoie de servicii de pază din partea firmelor private, deşi se încearcă de mai multe luni implementarea unui serviciu propriu de pază. Este vorba de Unitatea de Pază şi Protecţie, care să preia câteva sute de salariaţi din toate sectoarele unde este surplus de personal şi unde anumiţi angajaţi nu se mai regăsesc cu activitate în câmpul muncii. Demersul de a înfiinţa o unitate proprie de pază s-a lovit în primă fază de reticenţa salariaţilor, care s-au temut să îşi schimbe locul de muncă, dar şi de faptul că li se va micșora salariul. Cu toate acestea, administraţia CEO a făcut public faptul că oamenii care vor lucra la pază îşi vor păstra drepturile salariale. Pentru o parte a celor selectaţi au şi fost organizate cursuri de calificare în meseria de agent de securitate. Nevoia de oameni la Unitatea de Pază este crescută, având în vedere dimensiunile companiei, întinderea vastă şi patrimoniul uriaş care are nevoie de pază. De asemenea, şi salariaţii au nevoie de protecţie, având în vedere că sunt aproape tot timpul expuşi chiar la atacurile celor care fură fier vechi sau cărbune, aşa cum s-a şi întâmplat în cazul a doi salariaţi. Aceştia au fost bătuţi crunt de un grup de hoţi de fier vechi şi au fost la un pas să îşi piardă viaţa.

Încă nu poate renunţa total la serviciile de pază

Până la organizarea potrivit organigramei a Unităţii de Pază şi Protecţie, administraţia CEO se vede nevoită să apeleze în continuare la serviciile operatorilor economici privaţi. „Achiziţie pentru atribuirea contractului de servicii «Servicii de pază bunuri și obiective» a patrimoniului aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia SA cod CPV 79713000-5. Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, cu sediul în Târgu Jiu, judeţul Gorj, strada A.I. Cuza, nr. 5, organizează pe 02.12.2014, ora 10.00, o procedură de achiziţie pentru atribuirea contractului de servicii «Servicii de pază bunuri și obiective» a patrimoniului aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia SA“, potrivit anunţului publicat de CEO.

Se cheltuiesc patru milioane de euro cu paza

Complexul Energetic Oltenia cheltuieşte sume importante cu serviciile private de pază. Valoarea anuală a contractelor depăşeşte 18 milioane de lei, respectiv peste patru milioane de euro. La firmele private activează între 1.300 şi 1.500 de salariaţi care asigură paza patrimoniului Complexului Energetic Oltenia. Obiectivul administraţiei CEO este să mai folosească doar o mie de agenţi de pază din sectorul privat, iar restul să fie de la Unitatea de Pază şi Protecţie proprie. Aici ar urma să fie încadraţi până la 700-800 de agenţi de securitate: „Avem 300 de persoane selectate şi i-am trimis la şcolarizare. Ei sunt obligaţi să participe la aceste cursuri, conform contractului colectiv de muncă. Oamenii au mers pe mâna unor zevzeci de la sindicate şi s-au dat bolnavi, apoi au realizat că nu pot fi mineri dacă sunt bolnavi. Până la urmă, oamenii s-au dus la cursuri. Pasul al doilea presupune acordul salariatului. Nu putem să schimbăm unilateral contractul de muncă. Din cei 300 vom transfera 100. Le spun că avem sedii la Motru, la Debarcader. După mine poate vine altul care spune că nu ne trebuie 19.000 de oameni, ci 8.000. Când se închide o carieră sau o termocentrală e nevoie de pază. Ce vreau să spun e că la un moment dat s-ar putea să fie o meserie extrem de căutată şi o să regrete faptul că nu au o calificare. Le dau scris că nu le iau din salariu, chiar dacă va fi o diferenţă mare între firmele externe de pază şi salariaţi. Dar cu forţa nu poţi să faci. Noi nu le schimbăm locul de muncă fără acordul lor, pentru că o să pierdem în instanţă. Nu o să pun angajaţii să se lupte cu hoţii, dar pot să apese un buton să ridice o barieră“, a făcut public directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS