20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolomon, cu un pas în libertate

Solomon, cu un pas în libertate

antonie solomon eliberat 4

Instanța a aprobat ieri eliberarea condiționată a fostului primar al Craiovei, decizia fiind cu recurs în trei zile de la comunicare. Antonie Solomon este închis în Penitenciarul Pelendava de un an și două luni. El a fost condamnat la trei ani cu executare pentru luare de mită.

Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită, este cu un pas mai aproape de libertate. Judecătoria Craiova a admis ieri propunerea de eliberare condiționată formulată de Penitenciarul Pelendava în cazul Antonie Solomon, hotărârea instanței fiind cu drept de contestație în trei zile de la comunicare. Pe 20 septembrie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat pe Antonie Solomon la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și fals intelectual, alături de Cornel Penescu, fostul patron al firmei PIC și al echipei de fotbal FC Argeș. Solomon a fost arestat preventiv pe 3 martie 2010, fiind acuzat de procurorii DNA că a primit 50.000 de euro mită de la omul de omul de afaceri Cornel Penescu, pentru emiterea a două autorizații. Este vorba despre autorizația de construire a hipermarketului PIC Craiova (40.000 de euro) și cea pentru prelungirea traseului nr. 13 al RAT până la magazinul PIC. Dosarul de corupție în care a fost judecat Solomon a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, iar apoi strămutat la Tribunalul Galați. În septembrie 2010, fostul primar a fost eliberat din penitenciar, fiind judecat în stare de libertate. Instanța i-a interzis să-și exercite atribuțiile de primar până pe 26 iulie 2011. În iunie 2012, Antonie Solomon a candidat pentru un nou mandat de primar, însă a pierdut în fața Olguței Vasilescu. A candidat însă și a obținut un loc de senator (decembrie 2012) din partea PP-DD, ocazie cu care dosarul de corupție în care era judecat a ajuns la ÎCCJ. În septembrie 2013, sentința pronunțată de magistrați a devenit definitivă, iar Solomon a fost încarcerat la Craiova. Potrivit art. 100, alin. (1) lit. a din Noul cod penal (NCP), eliberarea condiționată poate fi dispusă dacă „cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește zece ani“, iar instanța „are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate“.
Antonie Solomon a stat în arest preventiv șase luni (3 martie – 8 septembrie 2010) și 14 luni în penitenciar. În cazul de față, avea nevoie de 24 de luni executate pentru a putea ieși înainte de termen. Solomon se pare că a beneficiat de Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor (art. 76, alin. 1, lit. f), care spune că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă“. Fostul primar ar fi scris și publicat două cărți pentru a-și scurta pedeapsa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS