19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn angajat al Primăriei Vela: „Dacă ar veni cineva să controleze toate familiile care primesc ajutoare sociale ar fi un dezastru“ - Peste 1.000 de doljeni au fost prinşi cu bani sau pământuri nedeclarate

Un angajat al Primăriei Vela: „Dacă ar veni cineva să controleze toate familiile care primesc ajutoare sociale ar fi un dezastru“ – Peste 1.000 de doljeni au fost prinşi cu bani sau pământuri nedeclarate

14.329 de familii doljene beneficiază lunar de ajutor social. Teoretic, potrivit legii, beneficiarii ar trebui să fie persoane extrem de sărace sau cu venituri mici, fără depozite bancare sau suprafeţe întinse de pământ din care ar putea obţine venituri. Doar în acest an însă, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj a suspendat din plată 1.083 de dosare. Câţi beneficiază pe nedrept în continuare de aceşti bani este greu de spus, având în vedere că, în general, încetările de plată se fac după controalele efectuate în urma sesizărilor primite.

Ajutorul social, în condiţiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia. Stabilirea dreptului la ajutorul social şi a cuantumului acestuia se face însă prin dispoziţie scrisă a primarului: primarul şi secretarul unităţii administrativ-teritoriale răspund, în condiţiile legii, de realitatea şi legalitatea operaţiunilor de stabilire a dreptului la ajutorul social, inclusiv a cuantumului acestuia. Ca măsură prealabilă soluţionării cererii, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa solicitantului ajutorului social, pentru a verifica datele înscrise în actele doveditoare.

„În 2011, această familie a accesat un proiect pe fonduri nerambursabile, făcând dovada că deţine pământuri, utilaje agricole, animale…“

În cele şapte sate aparţinând comunei doljene Vela, din cei aproximativ 1.900 de locuitori, beneficiază de ajutor social sute de familii. De peste un an, patru familii care solicitau ajutor social de la stat au rămas fără bani. În această situaţie se află şi Natalia Ciocan. Săptămâna trecută, femeia a reclamat faptul că, deşi nu mai beneficiază de ajutor social, figurează în continuare ca asigurată la medicul de familie. Având suspiciuni că cineva primeşte ajutor social pe baza dosarului ei, femeia a cerut explicaţii reprezentanţilor Primăriei Vela. Redactorii GdS au mers vinerea trecută în comuna Vela pentru a sta de vorbă cu Natalia Ciocan. Aceasta a refuzat să ofere informaţii. Ne-a atras însă atenţia gospodăria femeii, până nu demult beneficiară de ajutor social, în care erau parcate tractoare, dar şi un autoturism. Am mers astfel la reprezentanţii Primăriei Vela pentru a afla care este explicaţia pentru acuzaţiile aduse de femeie. „Este o comună mică, în care avem 360 de familii care trăiesc din ajutor social. De anul trecut însă, de când am preluat primăria, la efectuarea anchetelor sociale am descoperit o serie de nereguli. Am găsit astfel în plată beneficiari ai venitului minim garantat, care în aceeaşi perioadă, pe lângă drepturile încasate conform Legii nr. 416/2001, au beneficiat şi de alte drepturi din bugetele de asigurări sociale, cum ar fi: pensii, pensii de invaliditate gradele I şi II. Am descoperit şi săteni care au primit ajutor social ani buni, dar care în realitate aveau terenuri agricole, utilaje. Am sistat astfel din plată patru dosare în 2013, printre care se află şi dosarul familiei Ciocan. Practic, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a fost înştiinţată de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială despre faptul că această familie a fost sistată de la ajutor social. În plus, ajutorul social l-a primit tot timpul prin mandat poştal pentru care a trebuit să semneze. Situaţia nu este însă foarte simplă. Din discuţiile cu angajaţii primăriei şi în urma documentelor pe care le deţinem, am descoperit că această familie nu ar fi trebuit practic niciodată să primească ajutor social. Cu toate acestea, a primit venitul minim garantat timp de aproape 11 ani, din 2002 până în 2013. În 2011, această familie a accesat un proiect pe fonduri nerambursabile, pe măsura 1.4.1., făcând atunci dovada că deţine pământuri, utilaje agricole, animale… În paralel, primea şi ajutor social în valoare de 231 de lei pe lună“, a explicat Gheorghe Câmpeanu, primarul comunei Vela.

„La noi în comună, pe primari nu îi costa nimic să semneze dosarul de ajutor social şi apoi aveau un vot garantat…“

Astfel de situaţii nu sunt deloc străine angajaţilor cu vechime din cadrul Primăriei Vela. Aceştia nu se sfiesc să spună că de-a lungul timpului, ajutorul social se stabilea nu în funcţie de veniturile familiei, ci la înţelegere cu cei din conducerea primăriei: „Dacă ar veni cineva să controleze toate familiile care primesc ajutoare sociale din judeţul Dolj ar fi un dezastru. Cred că peste 50% din acestea ar rămâne fără bani. La noi în comună, pe primari nu îi costa nimic să semneze dosarul de ajutor social şi apoi aveau un vot garantat… Să vedem acum cum vor da banii primiţi pe nedrept înapoi“.

Au fost suspendate de la plată 1.083 de persoane, dintre care 580 descoperite cu pământuri declarate la APIA

Potrivit reprezentanţilor AJPIS Dolj, singurele modalităţi de verificare a beneficiarilor ajutoarelor sociale sunt prin încrucişarea bazei de date deţinute de instituţie cu cele ale Casei Judeţene de Pensii, AJOFM, Finanţe, APIA. „Apoi, verificăm sesizările primite de la oameni pentru că în comunităţi mici oamenii se cunosc foarte bine şi se reclamă între ei. Până la urmă, ancheta socială este cea care stabileşte ajutorul social. Ancheta socială este probă în instanţă, iar membrii comisiei se stabilesc prin hotărârea consiliilor locale. Cei care îşi pun semnătura pe acele anchete îşi asumă răspunderea pentru veridicitatea datelor din dosar şi cele văzute în realitate. Ancheta socială trebuie făcută din şase în şase luni, iar declaraţia pe propria răspundere se depunde din trei în trei luni. În momentul în care avem sesizări din teritoriu sau descoperim neconcordanţe în bazele de date, mergem în teritoriu, efectuăm anchete, întocmim alt dosar, tragem concluzii şi luăm măsurile ce trebuie luate pentru remedierea neregulilor“, a explicat Cătălin Gheorghe, şef serviciu inspecţie socială în cadrul AJPIS Dolj.
Potrivit reprezentanţilor AJPIS, nu este deloc uşor să fie verificaţi toţi beneficiarii de ajutoare sociale. „Avem în plată 14.329 de ajutoare sociale. În acest an, până în luna octombrie au fost suspendate de la plată 1.083 de persoane, dintre care 580 descoperite cu pământuri declarate la APIA pentru primirea subvenţiilor, 165 de beneficiari cu conturi bancare în care aveau depozite mai mari de 3.000 de lei, 328 cu venituri nedeclarate“, a precizat Cătălin Gheorghe. În 176 de cazuri, inspectorii AJPIS Dolj au efectuat controale în urma petiţiilor primite, 51 de dosare fiind încetate de la plată. În ceea ce priveşte cazul din comuna Vela, reprezentanţii AJPIS au precizat că nu este singular. „Am avut patru sesizări în Vela şi am încetat de la plată 31 de dosare. În ceea ce priveşte dosarul familiei Ciocan, putem preciza că acesta a fost încetat de la plată din luna iunie 2013. Toţi cei care au primit necuvenit bani vor fi nevoiţi să returneze debite însemnate“, a adăugat inspectorul Agenţiei de Plăţi.

AJPIS Dolj are debite de recuperat de peste 700.000 de lei

La ultimul Colegiu Prefectural, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, Marius Simcelescu, a precizat că agenția are de recuperat de la debitori peste 700.000 de lei și că ar putea fi luată în considerare angajarea de firme pentru recuperarea prejudiciilor. Oamenii au termen până pe 26 decembrie să-și plătească debitele, iar după această dată există un program de popriri, de majorări la debite, în condițiile în care ei nu plătesc. Debitele amintite se referă, printre altele, la persoane care realizează venituri și primesc și ajutor social în același timp, la alocația pentru susținerea familiei sau la persoane decedate care își primeau în continuare drepturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS