11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldura din octombrie, câteva zeci de lei

Căldura din octombrie, câteva zeci de lei

Gheorghe Albu, președintele Asociației de Proprietari 1 Mircești
Gheorghe Albu, președintele Asociației de Proprietari 1 Mircești

Primele facturi din acest sezon rece vor fi făcute în curând la avizierele blocurilor din Craiova.

Facturile la încălzirea locuinţelor din acest sezon rece vor fi afişate în curând la avizierele blocurilor din Craiova, racordate la sistemul centralizat de termoficare.
În baza consumurilor înregistrate, reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că, în prima lună din acest sezon rece – octombrie, costurile nu sunt ridicate, media fiind de câteva zeci de lei.
De exemplu, pentru o garsonieră, valoarea consumului mediu de energie termică este de 15 lei, în vreme ce pentru un apartament de două camere, valoarea medie a facturii la încălzire, pentru luna octombrie, este de 22 de lei.
La o locuinţă cu trei camere, valoarea medie a consumului de energie termică este de 29 de lei, în vreme ce craiovenii care locuiesc în apartamente cu patru camere au de achitat pentru căldura consumată în octombrie, în medie, 38 de lei. Valorile ar putea fi mai mici pentru proprietarii care au repartitoare de costuri, mulți dintre ei ținându-le închise. „S-au făcut citirile pentru consumul din luna octombrie, pentru perioada cât s-a furnizat căldură. Acolo unde sunt repartitoare, au făcut citirile firmele de repartitoare, unde sunt la paușal, cei de la Termo împreună cu noi am făcut citirea gigacalorimetrului de la scara fiecărui bloc. Nu sunt valori mari 30, cel mult 40 de lei pentru un apartament. Trebuie precizat că factura la căldură se calculează în funcție de SET (suprafața echivalentă termic). La noi calculul îl face tot firma care a făcut măsurătorile“, a precizat Adrian Corzanu, administrator la Asociația de Proprietari 23 Calea București.
Valorile reprezintă consumul mediu din sistemul de termoficare, în schimb, sumele care vor apărea pe listele de întreținere pot fi diferite, în funcţie de economiile făcute de locatari, de condiţiile tehnice din bloc, de gradul de izolare termică a clădirii, dar şi de numărul de consumatori activi din imobil.

Citirea la distanță, ajutată de vechiul gigacalorimetru

O situație aparte se întâlnește la asociațiile de proprietari, care, începând cu luna octombrie, beneficiază de contoare cu citire la distanță. Aceste aparate de măsură au fost montate după ce a început furnizarea căldurii. Pentru a se factura consumul din perioada în care locatarii au beneficiat de căldură, se face o medie a consumului din anii anteriori, cel puțin așa i-au informat reprezentanții SC Termo Craiova pe reprezentanții asociațiilor de proprietari. Într-o astfel de situație se găsește Asociația nr. 1 Mircești, 2 Sărari.
„În baza fișelor pe care le-am transmis noi, cu datele de când s-a furnizat căldură, ei fac calculul în raport cu consumul care a fost în anii precedenți, pentru că nu au funcționat aceste contoare. Se va ține cont de numărul de zile cât s-a furnizat căldură. Cei de la Termo ne-au spus că iau din centrală consumul de căldură, după care se uită la fiecare bloc ce indecși a avut anul trecut și se face o medie, între 2012, 2013, cât a fost în luna respectivă. După aceste valori se va factura și perioada cuprinsă între 24-31 octombrie“, a explicat Gheorghe Albu, președintele Asociației nr. 1 Mircești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS