19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApel către medici: Un copil de trei ani îşi doreşte să meargă

Apel către medici: Un copil de trei ani îşi doreşte să meargă

Eduard are nevoie de o serie de intervenţii chirurgicale
Eduard are nevoie de o serie de intervenţii chirurgicale

La numai trei ani, Edi Suditu nu merge la grădiniţă, deşi visează zilnic la acel moment. Desenează, îşi doreşte să cânte, vrea să se joace, dar cel mai mult vrea să poată să meargă în picioare şi nu în genunchi.

Dincolo de bătrâna apărută în pragul uşii, s-a auzit doar vocea unui copil care întreba curios cine este. Cu ochii mari şi verzi, un copil blond cu zâmbet ştrengăresc a apărut, ţinându-se strâns de femeie. Este şocant, dar mai ales dureros să vezi un copilaş în vârstă de trei ani, cu un intelect absolut normal, deplasându-se în genunchi, ajutându-se de coate. La fel de dureros este sentimentul pe care îl trăiesc părinții acestui copil, bunica, oameni care susţin că au încercat tot ce a fost posibil de-a lungul acestor trei ani pentru a găsi înţelegere din partea unor specialişti care să le facă pruncul bine. Au strâns un dosar voluminos, plin cu acte medicale, internări şi externări din spitale, recomandări.

„Nu au curaj să intervină chirurgical la picioare, pentru lungirea tendoanelor şi îndreptarea tălpilor, până nu se rezolvă problema esofagiană“

Povestea familiei Suditu este cutremurătoare. În toată perioada sarcinii, Rodica Suditu a mers periodic la medicul care o avea sub observaţie, efectuând în mai multe rânduri ecografii. „Medicul mi-a spus de fiecare dată că sarcina este normală, fără complicaţii. Am insistat să aduc copilul pe lume pe cale naturală, însă la ultimul control medicul mi-a spus că îmi recomandă cezariană. Am refuzat atunci şi am mers la un alt medic, la alt spital craiovean, unde am şi născut. Din primele minute de viaţă, medicul mi-a spus că băieţelul meu are o malformaţie la picioare şi o boală faringo-esofagiană. Atât…“, a povestit femeia. Nu a primit mai multe detalii despre complicaţiile medicale ale copilului, motiv pentru care, după numai trei săptămâni, părinţii au plecat cu Eduard la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti. Aici i-au fost puse diagnosticele: artrogripoză genum recurvatum bilateral, picior varus equin bilateral, luxaţie şold bilateral, varice esofagiene. „Ni s-a explicat că piciorul strâmb congenital sau varus equin este o deformaţie a piciorului şi gleznei prezentă la naştere. Acesta este răsucit spre interior, iar vârful piciorului orientat în jos. În cazul lui Edi, îi sunt afectate ambele picioare, tălpile sunt poziţionate faţă în faţă, rotulele diferă ca mărime. Am mers de atunci la numeroşi specialişti de la spitale din Craiova şi Bucureşti, însă toţi ne-au spus că nu au curaj să intervină chirurgical la picioare, pentru lungirea tendoanelor şi îndreptarea tălpilor până nu se rezolvă problema esofagiană. Ne-au explicat că băieţelul nostru nu ar suporta anestezia, ar putea apărea complicaţii, şi că cel mai bine este să aşteptăm până împlineşte trei ani“, a povestit femeia.

„Domnul profesor Gheorghe Burnei, ortoped de copii la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, ne-a garantat că îl poate opera la picioare“

Pe 18 septembrie, Eduard a împlinit trei anişori. În acest moment, părinţii sunt disperaţi. Au bătut deja la uşile a doi medici ortopezi şi trei specializaţi în chirurgie, însă nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea să preia acest caz. „Ne-am interesat şi am aflat că intervenţiile chirurgicale ar putea fi realizate la spitale din Capitală sau în alte centre universitare din ţară. Dacă problema pe care Edi o are la esofag ar fi rezolvată, domnul profesor Gheorghe Burnei, ortoped de copii la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, ne-a garantat că îl poate opera la picioare. După cum ne-a explicat, va avea nevoie de o serie de intervenţii chirurgicale pentru întindere de tendoane, îndreptarea tălpilor, introducerea unor tije… Recuperarea ar dura minimum doi ani, însă ar avea şanse 100% să meargă“, a adăugat Rodica Suditu.

„Este cumplit să îţi auzi copilul întrebând de ce nu poate sta în picioare“

Părinţii nu cer bani, fac doar un apel disperat, sperând că cineva în această ţară, un specialist, o clinică, îi va auzi şi le va consulta copilul, îl va opera de varicele esofagiene. „Este cumplit să îţi auzi copilul întrebând de ce nu poate sta în picioare sau de ce nu are şi el adidaşi. Ce durere mai mare poate fi decât aceea când copilul te întreabă de ce nu este precum ceilalţi copii, ce înseamnă «şchiop» sau de ce nu merge şi el la grădiniţă?“, a mai spus femeia.

Toate aceste intervenţii de care are nevoie Eduard sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Cei care doresc să intre în legătură cu familia Suditu o pot face sunând la numerele de telefon 0767.27.33.10 sau 0771.108.180.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS