11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: Miracolul din Ghetoul Carpați din Caracal

Olt: Miracolul din Ghetoul Carpați din Caracal

Pe Strada Carpați din Caracal este de câteva zile agitație mare. De la începutul săptămâni tot vine lume, de la înalți demnitari la primar și angajați din companii. Toți au ales să nu rămână indiferenți și să ajute, așa cum pot, cei 200 de părinți și copii ce locuiesc aici, în cele două blocuri din Caracal. Blocurile, construite în anii ’60, nu au mai fost renovate de atunci, iar fiecare ploaie face prăpăd în apartamentele ce adăpostesc 48 de familii. Nevoia urgentă este de a repara acoperișul.
Din tirul parcat în fața blocului A se descarcă ultimii cinci paleți de ţiglă. „Pe ăsta unde îl ducem, domnu’ Todor?”, întreabă Frantz, unul dintre locatarii din Carpați, zilele acestea voluntar șef pe șantierul Habitat for Humanity România. „Hai Dico, pune mâna aici. Cheamă-i pe toți încoa’, să facem lanț”.
Voluntarii, locatari și angajați ai firmei de securitate BGS, se aranjează în șir, din fața blocului și până la ultimul etaj. Dau ţigla din mână în mână, să ajungă sus la muncitori.

Să fie cum era odată

Între 6 și 10 octombrie, prin evenimentul BIG BUILD, Habitat for Humanity România renovează, împreună cu voluntari din comunitate, companii și importante personalități, acoperișul unuia dintre cele două blocuri. Renovarea acoperișului face parte dintr-un proiect mai mare, zefiR, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Dintre mulțimea de voluntari nu poți să nu o remarci pe tanti Carmen. Evită să ne spună anii pe care îi duce, însă sunt mulți și grei, iar ultimii 22 au fost de singurătate. „Dumnezeu are grijă de mine de când a murit bărbatul meu. Și un nepot din București, mai vine și mă ajută. Și dumneavoastră acum. N-am crezut că mai trăiesc să văd așa ceva”.

Tanti Carmen

„Când m-am mutat aici cu bărbatul era frumos. Erau flori peste tot și colo în față era o grădină, cu roșii, cu cartofi. După ce terminăm aici, o să pun iar flori în fața blocului. O să fie curățenie”, spune tanti Carmen, cu certitudinea că anii ce vor urma îi va duce într-o casă sănătoasă și călduroasă, potrivit Habitat România.
Tanti Carmen se ridică ușor de pe buturugă și își aranjează șorțul. Pauza a trecut. Se întoarce alături de ceilalți voluntari la muncă.
Și pentru Maria Patriche este o bucurie să vadă cum sus e pusă tiglă peste tiglă. „E un miracol pentru noi. Ați văzut pe partea cealaltă, zici că este gata. Mai avem un pic”. Maria stă în Ghetoul Carpați de când se știe, de 37 de ani. Igrasia și mucegaiul nu au cruțat nici apartamentul ei, în care stă împreună cu mama, fata, ginerele și nepoțica de doar câteva luni. Peste tot pe pereți și pe tavan se văd urmele șuvoaielor de apă, ce au distrus nestingherite mobilele și parchetul.
„Aveam foarte mare nevoie de ajutor. Este un pas foarte mare pentru noi. Viața este grea aici, ca peste tot, însă sperăm la o viață mai bună”, mărturisește cu optimism Maria.
Dintre cei care au venit să îi încurajeze și să le dea o mână de ajutor locuitorilor din Str. Carpați din Caracal se numără și Gerard Corr, amabsadorul Irlandei în România și Thomas Stauffer, șeful Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS