9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, cu gunoiul la cântar

Craiovenii, cu gunoiul la cântar

http://www.youtube.com/watch?v=EV4qsjrcQa8

Craiovenii care locuiesc la bloc nu pot încheia contracte individuale cu operatorul local de salubrizare, SC Salubritate Craiova SRL, iar în viitorul apropiat locuitorii vor plăti la Direcția de Taxe și Impozite a primăriei o taxă pentru colectarea gunoiului.

În cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tău“, mai mulți craioveni din cartierul Craiovița Nouă au ridicat problema încheierii contractelor individuale cu operatorul de salubrizare al orașului. Este cazul unor proprietari din blocul 15, blocul 149A din Craiovița Nouă. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut în asociațiile de proprietari din Craiova, apoi operatorul a reziliat toate contractele cu proprietarii și a revenit la cele încheiate cu asociațiile.
 SC Salubritate Craiova SRL susține că încheierea unor astfel de contracte individuale de prestări servicii nu ar mai fi posibilă. „Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare în Craiova, care constituie anexă a Contractului de delegare a gestiunii pentru unele activități ale serviciului de salubrizare a localităților membre ale ADI Salubris, din care face parte și Craiova, stipulează, la art. 123, alin. (2), faptul că SC Salubritate, în calitate de delegat, poate încheia contracte de prestări servicii numai cu următoarele categorii de utilizatori: proprietari de gospodării individuale sau reprezentanți ai acestora (case), asociații de proprietari/locatari, prin reprezentanții acestora, operatori economici, instituții publice. De asemenea, Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum și stabilirea, constatarea și sancționarea faptelor care constituie contravenții, aprobat prin HCL nr. 319/2009, cu modificările și completările ulterioare, prevede, la art. 32, alin. (1), faptul că, potrivit legii, utilizatorii serviciilor de salubrizare sunt: casnici – gospodării individuale și asociații de proprietari și locatari“, a precizat reprezentantul SC Salubritate, Sorin Ciobanu.
În trecut, au existat aproximativ 300 de contracte individuale încheiate între proprietarii de apartamente și operatorul local, dar acestea au fost anulate în perioada anilor 2012-2013. Singura posibilitate de „debranșare“ de la platforma de gunoi a asociației de proprietari este încheierea contractelor pe scară de bloc sau pe bloc, cu condiția ca blocul sau scara respectivă să se fi constituit în asociație.

Plata gunoiului,
prin asociație

În Craiova, proprietarii achită gunoiul menajer pe lista de întreținere de la asociație. „Plata gunoiului se face pe număr de persoane. Ne vine factura totală de la Salubritate, iar noi repartizăm valoarea pe numărul persoanelor din asociație. Problema este cu gunoiul suplimentar pe care trebuie să-l repartizăm proprietarilor și nu este corect. Pe platforma de gunoi sunt mai multe asociații. În plus, aruncă și societățile comerciale din preajmă și chiar persoane străine, care opresc mașina și aruncă la platforma noastră. Eu chiar sunt în conflict cu cei de la Salubritate și le-am refuzat facturile. În fiecare lună îmi pun unu-doi metri cubi de gunoi suplimentar fără ca eu să particip la ridicarea gunoiului“, a spus Marin Trăsnitu, președintele Asociației nr. 6 Eroilor din cartierul Valea Roșie.
În ceea ce privește tarifele practicate de SC Salubritate, acestea sunt aprobate prin HCL nr. 183/2013. „Conform acestei hotărâri, pentru persoanele fizice tariful este de 5,65 lei fără TVA (7,01 lei cu TVA). În cazul asociațiilor de proprietari, factura emisă de SC Salubritate este calculată în funcție de numărul persoanelor declarate de fiecare asociație. La suma rezultată din înmulțirea numărului de persoane declarat cu tariful practicat se adaugă, dacă este cazul, suma reprezentând contravaloarea gunoiului suplimentar ridicat de Salubritate de la platforma care deservește asociația“, a explicat Cristina Ghenea, specialist relații publice din cadrul SC Salubritate.

Ceartă pe gunoiul suplimentar

În Craiova, nu gunoiul menajer este problema, ci gunoiul suplimentar. Discuții sunt la nivelul mai multor asociații de proprietari, cum ar fi Asociațiile nr. 6 Eroilor din Valea Roșie,  nr. 1848, Calea București,  nr.114 Big Vechi din Craiovița Nouă. Sunt asociații care și-au îngrădit platformele de gunoi, iar accesul se face pe bază de cartelă, așa cum se întâmplă la Asociațiile nr. 23 Craiovița Nouă, 2A, 1 Mai. Problema este în mâna reprezentanților asociației care trebuie să „urmărească“ tot ce se întâmplă la platformă, iar la ridicare gunoiului de către Salubritate să fie prezenți pentru a confirma sau nu cantitatea de gunoi suplimentar. „Lucrătorii noștri au obligaţia să încarce întreaga cantitate de deşeuri existentă la punctele de colectare, chiar dacă există deşeuri municipale amplasate lângă containerele de colectare. Pentru a evita situaţiile în care asociațiile refuză parţial plata unei facturi ce include gunoi suplimentar, un reprezentant al asociației este prezent la ridicarea deşeurilor şi confirmă, prin semnătură şi ştampilă pe bonul de lucru al angajatului Salubritate Craiova, efectuarea acestei operaţiuni“, a precizat Cristina Ghenea. Numai că acest lucru nu prea se întâmplă la asociațiile de proprietari din Craiova, spun reprezentanții operatorului și din acest motiv apar discuții. „Eu le-am refuzat până acum mai multe facturi și sunt hotărât să-i dau în judecată. Angajații Salubrității apreciază din ochi cantitatea de gunoi suplimentar, îl ridică și apoi mă trezesc cu el în factură. De unde știu eu că este atât, că nu-l cântăresc? Uneori eu nu sunt prezent acolo“, a spus Marin Trăsnitu.
Dacă o platformă de la care se ridică gunoi suplimentar este folosită de mai multe asociații, cantitatea de deșeuri ridicată de lângă platformă este facturată proporțional asociațiilor, în funcție de numărul de persoane declarat. Salubritate Craiova a recomandat asociațiilor să încheie acorduri pentru a evita neînțelegerile.

Taxă de salubrizare

Contractele individuale nu mai au viață lungă în Craiova. „Încheierea contractelor individuale la asociațiile de proprietari nu este viabilă. În momentul implementării masterplanului de deșeuri, va fi instituită o taxă de salubrizare. Astfel, populația nu va mai plăti colectarea deșeurilor prin asociațiile de proprietari, ci la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul primăriei. Vor dispărea și aceste platforme de gunoi, fiindcă apar acele pubele de colectare îngropate și credem că se va rezolva și problema mirosului, a gunoiului suplimentar, a persoanelor care caută în gunoi. Implementarea acestui proiect trebuie să se facă până la finalul anului 2016“, a concluzionat Sorin Ciobanu, director tehnic SC Salubritate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS