9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalActori de renume pe scena Naționalului craiovean

Actori de renume pe scena Naționalului craiovean

Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Marcel Iureș, Tudor Gheorghe, dar și Anca Țurcașiu, Dan Tudor şi Andrei Duban vor urca în această toamnă pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“.

Prima întâlnire a craiovenilor cu actori de renume ai scenei românești va avea loc pe 27 septembrie, în Sala Mare a Naționalului din Cetatea Banilor. De la ora 20.00, Horațiu Mălăele va face o demonstrație de virtuozitate în cadrul recitalului de poezie „Sunt un orb“. Poeți precum Nichita Stănescu, Teodor Pâcă, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Ţărnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hikmet și alții, diferiți ca stil, vor fi deslușiți, cu naturalețe și în cheie proprie, de Horațiu Mălăele.
Spectacolul îmbină filosofia și literatura într-o notă comică, specifică actorului. „Spectacolul «Sunt un orb» cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră“, puncta Horațiu Mălăele. Prețul unui bilet este de 49 de lei.
Pe 7 octombrie, de la ora 19.00, George Mihăiță și Marcel Iureș vor reînvia atmosfera din Poiana lui Iocan, în cadrul spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?“, după „Moromeții“ de Marin Preda. „Ne bucurăm că putem aduce universul lui Marin Preda, că publicul craiovean poate savura textul lui Cătălin Ștefănescu, în regia rafinată a lui Alexandru Dabija, că putem reface un tip de umor pe care Marin Preda îl are în prima parte a Moromeților. Vom reda starea noastră, a românilor, din orice moment“, a precizat George Mihăiță.
„Cătălin Ștefănescu se încumetă curajos la un text după «Moromeții», un text care nu e tocmai o dramatizare, dar nu e nici un text inedit. Alege din romanul lui Marin Preda două personaje, pe Ilie Moromete  (interpretat de Marcel Iureș – n.r.) și pe Cocoșilă (George Mihăiță – n.r.) și-i așază într-un fel de context nou, în care cei doi recreează parțial povestea, se întorc în ea, o revizitează. Dar, mai mult decât atât, Cătălin Ștefănescu își propune să refacă o atmosferă, un tip de gândire, un tip de umor, de ironie, de inteligență. Să surprindă spiritul moromețian, să surprindă spiritul acelui spațiu din Poiana lui Iocan devenit un fel de tipar al românismului și să se joace puțin și de-a teatrul, incluzând o scenă de… teatru în teatru, destul de savant elaborată“, nota Monica Andronescu în articolul publicat în revista Yorick, „Un rege shakespearian rătăcit în Poiana lui Iocan“.
Prețul unui bilet la spectacol este de 80 de lei.

Între „Lecția“ propusă de Tudor Gheorghe
și comedie

Pe 13 octombrie, Tudor Gheorghe vă invită pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“, de la ora 19.00, la spectacolul „Lecția“, un concert care vine în întâmpinarea publicului de toate vârstele, o demonstrație de frumusețe a limbii română. Spectacolul acoperă texte excepţionale, poezii deosebite şi mult umor, aducând în centrul atenţiei adevăratul folclor românesc. „Dicţionarul explicativ al limbii române dă cinci definiţii pentru cuvântul «lecţie». Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu «Lecţia» are câte ceva din toate cele cinci definiţii. De la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula «ştiaţi că?», de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm să iubim. Iată câteva din temele pe care le vom dezbate în spectacolul «Lecția»“, își descrie incursiunea muzicală și poetică Tudor Gheorghe.
Prețul biletului este de 75 de lei.
La sfârșit de octombrie, pe 27, de la ora 19.00, craiovenii sunt invitați la comedie. Spectacolul „Amor în farmacie“ îi are în prim-plan pe un farmacist de provincie, terorizat de o soție aprigă și geloasă, colocatarul său, cu nevasta tânără și atrăgătoare, și fostul pretendent la mâna soției doctorului. Reprezentația este o adaptare după cunoscutul dramaturg francez Eugene Labische, ce îi are în distribuţie pe Anca Ţurcaşiu, Liliana Pană, Dragoş Ionescu, Dan Tudor şi Andrei Duban, în regia lui Dan Tudor. Prețul biletului este de 50 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS