14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceenii, taxaţi pentru diplomele de bacalaureat

Liceenii, taxaţi pentru diplomele de bacalaureat

http://www.youtube.com/watch?v=4gVzXpWweLc

Dacă vor să primească diplomele de bacalaureat şi certificatele profesionale dobândite în timpul liceului, elevii trebuie să scoată bani din buzunar, pentru că unităţile de învăţământ nu mai au buget pentru aceste acte.

Preţul fiecărei diplome de studiu este fixat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin ordin de ministru, spun reprezentanţii unităţilor şcolare. În acest an însă, nu a fost publicat ordinul care să reglementeze plata acestor acte. Cu toate acestea, o parte dintre elevii aflaţi în ultimul an de liceu au plătit deja diplomele, la preţul de anul trecut. Suma achitată variază între 25 şi 35 de lei, în funcţie de numărul actelor de studii pe care trebuie să le ridice. „Conform ordinului de ministru de anul trecut, o diplomă costă 4,12 lei. Numărul de acte de studii pe care le are de luat un elev este dat şi de profil. Astfel, pentru absolvenţii de matematică-informatică se dau şase diplome şi o foaie matricolă, pentru că au diplomă de absolvire a zece clase, atestat profesional, diplomă pentru competenţe de comunicare într-o limbă modernă, diplomă pentru competenţe de comunicare în limba şi literatura română, diplomă pentru competenţe digitale şi diplomă de bacalaureat. Pentru cei de la clasele de ştiinţe sociale se dau cinci diplome şi foaia matricolă. Anul acesta nu s-au comunicat preţurile, dar banii s-au luat la nivelul anului trecut, pentru că trebuia dată comanda. Pentru liceul nostru trebuie tipărite 960 de diplome“, a declarat Vila Diaconu, secretar-şef la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova. Există şi situaţii în care elevilor li se dau şi şapte diplome de studii. „Anul trecut, s-a plătit 4,50 lei pentru o diplomă, iar la noi în liceu se dau şapte diplome după absolvire. Este o sumă de bani pe care elevii trebuie să o plătească. Pentru unii înseamnă mult, dar nu noi fixăm aceste tarife“, a explicat Ionuţ Bistriceanu, directorul Colegiul Tehnic Energetic din Craiova (foto).

Diplomele se plătesc şi dacă nu se promovează examenul

Banii pentru actele de studii se achită înainte de susţinerea primei sesiuni a bacalaureatului. Cei care nu promovează examenul nu primesc nici diplomele, dar nici nu îşi recuperează banii achitaţi pentru ele, întrucât actele de studii sunt imprimate indiferent de rezultate. „Diploma îl aşteaptă până când promovează bacalaureatul, pentru că se completează cu numele lui, se lipeşte şi poza de la sfârşitul liceului. Şi atunci când ia bacalaureatul, peste doi-trei ani, diploma este deja completată“, a precizat directorul Colegiului Tehnic Energetic din Craiova.
Directorii unităţilor de învăţământ spun că elevii plătesc diplomele pentru că şcolile nu mai au buget pentru aceste acte. „Fonduri pentru aşa ceva nu mai avem de trei ani şi le-am achitat fie prin contribuţia elevilor, fie prin contribuţia comitetului de părinţi“, a declarat Petere Cauc, directorul Liceului „George Bibescu“ din Craiova.
Pentru banii plătiţi nu se dau însă chitanţe, dar aceştia au un drum sigur. „Banii se strâng de către diriginte. Elevii sunt majori şi nu e nevoie să implicăm părinţii. Astfel, elevii dau banii diriginţilor, care îi varsă la casieria şcolii şi de acolo se fac plăţile către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, prin Trezorerie“, a explicat directorul Colegiului Tehnic Energetic.

Noile tarife, pe masa ministrului

Preţul exact pentru acest an ar urma să fie comunicat în zilele următoare. „Pentru acest an şcolar, lista de preţuri este pe masa ministrului educaţiei. Odată ce va fi aprobată, se va transmite către inspectoratele şcolare, iar noi o vom da mai departe spre unităţile de învăţământ“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Diplomele şi certificatele de studii pe care elevii le plătesc sunt tipărite la Imprimeria Băncii Naţionale a României. Conform legislaţiei în vigoare, singurul act de studiu pe care elevii nu îl plătesc este foaia matricolă, pe care unităţile de învăţământ o eliberează gratuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS