20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de localităţi au fost afectate de inundaţii

Zeci de localităţi au fost afectate de inundaţii

Ploile abundente au favorizat inundarea a sute de hectare de terenuri agricole şi au produs pagube în zeci de localităţi din Gorj, Olt şi Vâlcea. În Gorj au avut loc mai multe alunecări de teren.

Judeţul Gorj s-a aflat ieri sub avertizare hidrologică de cod portocaliu de inundaţii. În comuna Samarineşti, podul care face legătura între Samarineşti şi satul Broşteni a fost blocat de copaci. Tot în comuna Samarineşti, în satele Samarineşti, Valea Poienii, Boca, Valea Bisericii au fost inundate peste 150 de hectare de teren agricol ca urmare a revărsării râului Motru.
Precipitaţiile au mai produs pagube şi în comuna Bumbeşti-Piţic, satele Bumbeşti-Piţic şi Poienari, unde 25 de hectare de teren agricol au fost inundate. În comuna Bengeşti-Ciocadia, satul Ciocadia, un podeţ situat pe DS 39 a fost afectat, precum şi lucrările de apărare ale malului din amonte de zona podului situat pe DC 21 Bengeşti-Albeni. La Slivileşti, satul Strâmtu, s-a degradat un pod ca urmare a creşterii debitului pârâului Jilţ, iar în mai multe localităţi au căzut stâlpii de telecomunicaţii. „În satul Horăști am avut probleme mai deosebite, apa s-a scurs de pe versanți și a fost inundat un drum județean. Se circulă pe acest drum, se poate circula, dar a trebuit deblocat canalul. Autoritățile au fost acolo“, a spus şi Dorin Hanu, edilul de la Motru.

Alunecări de teren la Alimpeşti, Cătunele şi Berleşti

Precipitaţiile abundente au produs ieri după-masă şapte alunecări de teren în comunele Alimpeşti, Cătunele şi Berleşti. Ultima informare transmisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj arată o creştere a numărului de localităţi afectate de inundaţii. Astfel, numărul total de localităţi şi obiective afectate de inundaţiile de ieri sunt: un oraş, 14 comune cu 25 de sate componente, cinci gospodării (patru curţi şi un beci), zece fântâni, 274 de hectare de teren agricol, opt stâlpi de telecomunicaţii, 6,3 kilometri de drum comunal, 1,83 kilometri de drum judeţean, trei poduri şi două podeţe.
Faţă de prima parte a zilei de ieri, au mai apărut probleme în comuna Alimpeşti, la DJ 675C, acoperit de apă pe o lungime de 1,5 kilometri şi la DJ 605C, afectat pe 300 de metri. În satul Nistoreşti, au fost afectate şapte hectare de teren arabil şi inundat DC 38 pe 2 kilometri. În satul Cosor, tot din Alimpeşti, s-a activat alunecarea de teren cu risc de distrugere a drumului comunal Alimpeşti-Corsor, pe o lungime de 70 de metri, fiind afectat şi DC 25 pe o distanţă de 0,85 kilometri. În satul Sârbeşti, au fost afectate drumurile săteşti DS 12 pe o lungime de un kilometru şi DS 13 pe o lungime de 0,5 kilometri. De asemenea, în satul Alimpeşti au fost afectate circa opt hectare de teren arabil şi a fost inundat DS 15 pe o lungime de 0,65 kilometri, precum şi zece fântâni. Totodată, în comuna Cătunele, satul Lupoaia s-a produs o alunecare de teren pe DS 394, iar în satul Valea Perilor s-a produs o alunecare de teren în zona bazinului de apă, precum şi pe DS 242, pe uliţa Ciobanu. În satul Steic este reactivată o alunecare de teren pe DS 214, iar în satul Valea Mânăstirii a avut loc o alunecare de teren pe DS 182, zona Gogan. Şi în comuna Berleşti s-a produs o alunecare de teren pe DC 27B.

Aproape 200 de persoane au rămas izolate

47 de localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele 24 de ore. 195 de persoane au rămas izolate în două localități din județ, dintre care 150 de persoane în satul Dosu Râului din comuna Nicolae Bălcescu și 45 de persoane în satul Găgeni din comuna Lădești.
În judeţul Olt, 33 de localităţi au fost afectate de precipitaţii. Potrivit informaţiilor remise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au fost afectate de inundaţii: 15,3 kilometri de străzi comunale; 9,5 kilometri de drumuri comunale; patru kilometri de drumuri judeţene; 380 de hectare de suprafeţe agricole; 47 de locuinţe; 583 de curţi şi grădini; cinci poduri şi 20 de fântâni.
În 24 de ore, peste 400 de olteni au sunat la 112  pentru a chema pompierii să le scoată apa din case şi gospodării sau pentru a-i ajuta să ajungă la adăpost. În acest interval, peste 150 de pompieri militari, sprijiniţi de echipaje de la IPJ Olt, IJJ Olt şi de membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au fost angrenaţi în misiuni de limitare a efectelor produse de ploile torenţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS