20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Fotescu, condamnat la patru ani de închisoare

Ion Fotescu, condamnat la patru ani de închisoare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat, marţi, nouă dintre cei zece inculpaţi din dosarul în care omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost acuzat că a obţinut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de 6,7 milioane de lei.

Pe 18 martie 2005, procurorii DIICOT  Bucureşti, însoţiţi de mai multe echipaje de jandarmi, descindeau la hotelul Bavaria din Craiova şi în alte 23 de locaţii pentru a pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele omului de afaceri craiovean Ion Fotescu. Acesta a fost prins însă abia pe 23 martie, în Bucureşti, şi, ulterior, a fost arestat preventiv. A fost eliberat din arest pe 1 iunie 2005, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti.
Cercetările în acest dosar au început în ianuarie 2005, când procurorii DIICOT au surprins în sediul Registrului Comerţului un bărbat care s-a prezentat cu un pașaport fals pe numele Golam Reza Aslani. Acesta era însoțit de doi cetăţeni români, care îl ajutau la îndeplinirea formalităţilor de cesiune a părților sociale emise de mai multe societăți comerciale. Ulterior, anchetatorii au descoperit că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obţine rambursări ilegale de TVA. Prin inducerea în eroare a inspectorilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL și MILCO COM 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de genul vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje pentru investiții, grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursărilor de TVA, părţile sociale ale SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, cum ar fi Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi.
După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi, printre infracţiunile de care au fost acuzaţi numărându-se constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, evaziune fiscală, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată ori fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Patru ani de închisoare după mai bine de opt ani de judecată

Dosarul în care au fost deferiţi justiţiei Ion Fotescu, Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scăluş, George Georgescu, Reza Pormand, Tabit Hussein Sultan, Abdol Kalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdagy Hassan Moussa şi Aurel Gheţu a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, pe 9 februarie 2006, iar cinci ani mai târziu, pe 1 februarie 2011, instanţa s-a pronunţat.
Ion Fotescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi Scăluş şi Georgescu. Alţi cinci inculpaţi au primit şi ei pedepse cu suspendare: Reza – doi ani, Tabit – un an, Abdol Kalegh – un an, Nasser – şase luni, iar Gheţu, un an de închisoare cu suspendare. În schimb, Anghel şi Gelu Gheorghe au fost achitaţi.
Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de inculpaţi, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca magistraţii de la Tribunal să-i judece din nou pe cei zece inculpaţi. Dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti în august, anul trecut, iar magistraţii bucureşteni s-au pronunţat a doua oară marţi, 13 mai.
Instanţa a reţinut că majoritatea infracţiunilor de care au fost acuzaţi s-au prescris şi i-a condamnat pentru spălare de bani, evaziune fiscală ori complicitate la evaziune fiscală.
De data aceasta, omul de faceri Ion Fotescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Anghel Gheorghe a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare, iar Gelu Gheorghe a fost achitat. Hotărârea de marţi a magistraţilor bucureşteni nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpaţi şi procurori.

Documente desfiinţate

Tribunalul Bucureşti a mai dispus desfiinţarea unui contract de vânzare-cumpărare privind un teren intravilan de 10.000 mp din oraşul Otopeni, a unui certificat de atestare fiscală emis de Primăria Otopeni, a unei procuri speciale, dar şi scoaterea din cartea funciară a oraşului Otopeni a menţiunilor efectuate în baza actelor desfiinţate.
Dacă în hotărârea de pe 1 februarie 2011 Tribunalul Bucureşti a dispus ca Fotescu, Scăluş şi George Georgescu să achite statului suma de 6.786.959 de lei, marţi, aceeaşi instanţă a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă a ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS