11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtracţiile Craiovei pentru studenţii străini

Atracţiile Craiovei pentru studenţii străini

\n

Sute de tineri din diverse colţuri ale lumii aleg să studieze la Universitatea din Craiova. Ce-i determină să facă această alegere, dar şi cum văd oraşul din punct de vedere al obiectivelor, al învăţământului, al tradiţiilor, am încercat să aflăm de la tineri veniţi din Togo, Franţa, Algeria şi Turcia.

Togo este un stat aflat în Africa de Vest. De acolo vine David Koulung, care a obţinut o bursă de studii din partea guvernului român. A ales să vină în România pentru că a găsit puncte comune cu ţara sa. „Aveam informaţii că România a participat la Al Doilea Război Mondial, a avut dominaţie comunistă şi astfel am vrut să cunosc altă ţară care are origini străvechi şi a trecut prin momente grele ca şi ţara mea şi am văzut că mai sunt încă similitudini economice şi educaţionale“, a spus David Koulung. Studentul a rămas impresionat de arhitectura Universităţii din Craiova.
„Îmi place foarte mult Universitatea, cum arată din punct de vedere arhitectural, dar şi cum este organizată, în sensul că nu are toate facultăţile într-un singur loc şi ai ocazia astfel să mai şi călătoreşti prin oraş, ceea ce mi se pare fascinant“, a spus David. Punctează şi aspecte negative când este vorba de plimbările prin oraş. „Câinii comunitari sunt o mare problemă. Craiova este un oraş frumos, dar, din păcate, nu înţeleg de ce trebuie să te întâlneşti cu atâţia câini pe stradă care sunt destul de agresivi“, spune David. În timpul liber, tânărul din Togo preferă să meargă la supermarkert cu prietenii. Nu este atras însă de produsele româneşti. A descoperit însă un produs pe gustul său, pizza.

Impresionat de statui şi bisericile ortodoxe

Tot din Togo este şi Kamana Powisawe, care a venit la Universitatea din Craiova cu o bursă de studiu „Eugen Ionescu“. A ales România fascinat de originea scriitorului român. „Pentru mine, Eugen Ionescu este un personaj prolific pentru literatură, care a avut foarte multe lucruri de împărtăşit şi a lăsat o adevărată comoară. Este personajul care ne-a influenţat pe noi, cei din Africa, să nu mai alegem altă ţară din Europa Occidentală şi să venim spre România“, a mărtursit Kamana Powisawe. Craiova este un oraş care îl impresionează prin statui şi biserici. În timpul liber, îi place foarte mult să se plimbe pe străzile centrale. „Îmi plac foarte mult statuile şi, în special, bisericile ortodoxe, dar şi locurile în care oamenii se adună cum este această Piaţă «Shakespeare». Am întâlnit aici de multe ori oameni dispuşi să stea de vorbă şi să îmi arate locuri frumoase“, a mai spus Kamana.

Venit din Franţa să-şi cunoască originile

Pentru alţi tineri, România este ţara în care au rădăcinile. Aşa este şi cazul lui Alexis Sirbulescu din Franţa, al cărui tată este român. „Am o legătură specială cu această ţară, dat fiind faptul că tatăl meu este de aici şi am câteva rude în Bucureşti. Am venit aici ca să cunosc mai bine tradiţiile şi obiceiurile româneşti“, spune Alexis. Tânărul este atras de bucătăria românească. O parte din produsele tradiţionale, cum ar fi sarmalele şi găluştile, le gustă şi în Franţa. În Craiova a descoperit plăcintele şi covrigii. În timpul liber, îi place să meargă în Parcul „Nicolae Romanescu“. Din punct de vedere educaţional, Alexis spune că sistemul românesc este mult diferit de cel francez. Şi unele diferenţe le resimte chiar personal. „Sistemul de învăţământ românesc suferă mereu schimbări faţă de cel din Franţa. Se fac schimbări şi de la o zi la alta, cum se întâmplă cu orarul nostru“, a mai spus tânărul. Pentru alt coleg al său, România este o ţară care l-a atras pentru că în Franţa nu se cunosc foarte multe lucruri despre ţara noastră. Şi lui îi place Parcul „Nicolae Romanescu“, pe aleile căruia îşi petrece de multe ori timpul liber. Îşi doreşte însă să viziteze şi zonele montane, unde nu a ajuns deocamdată.

Convinşi de prieteni să vină în Craiova

Printre studenţii străini se află şi Muhammet Şener din Turcia. A fost covins de prieteni să vină să studieze în Craiova. „Am numeroşi prieteni pe facebook care m-au convins să vin în România şi, implicit, în Craiova pentru că aici sunt multe locuri frumoase. Nu am avut timp să fac plimbări prin ţară pentru că sunt aici doar de o lună. Îmi place însă oraşul. Parcul mi se pare un loc minunat. Îmi plac şi bisericile“, a povestit Muhammet. Nu i-au scăpat nici locurile de distracţii. Seara obişnuieşte să petreacă în cluburi. La fel de încântat de oraş este şi Badraoui Soufyane din Algeria. Merge de multe ori pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, de unde admiră arhitectura Universităţii, dar şi pe craiovenii care stau pe bănci. Va sta şase luni în Bănie, fiind într-un stagiu de pregătire la Facultatea de Sociologie. Şi-a făcut mulţi prieteni şi spune că în timpul liber se plimbă prin Parcul „Nicolae Romanescu“, dar şi prin micul parc de lângă Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS