11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăvara Deşertului

Primăvara Deşertului

\n

Când spui 1 martie te gândești invariabil la tot ceea ce înseamnă primele semne ale începutului de primăvară. Natura revine la viață, apar ghioceii, te bucuri de adierea călduță a vântului de primăvară. Totul se schimbă de la culoarea albă a întinderilor de zăpadă în verdele crud al firelor de iarbă ce se ițesc timid după câteva luni de amorțire. Pri măvara este cel mai așteptat anotimp al anului, atunci când bucuria și speranța renasc, când totul prinde culoare și în același timp ritm. Aceste imagini sunt firești într-o țară în care abundența pădurilor, a întinderilor nesfârșite de câmpie, acolo unde râurile se întâlnesc permanent și fac ca pământul țării să fie roditor, acolo poți să spui că primăvara a sosit. Dar într-o zonă în care doar variațiile de temperatură îți spun când se schimbă anotimpurile, iar imaginea este mereu aceeași, în culoarea deșertului, acel maroniu trist și fără de viață, atunci îți dai seama că simți primăvăra doar în sufletul tău.

La mii de kilometri distanță în aridul Afganistan, ritmul se stabilește în coordonate cazone, iar primăvara ți se înfățișează în lumina puternică a soarelui, cu reflexii orbitoare de culori tomnatice. Doar datele din calendar te anunță că primăvara a sosit. Vântul rece și tăios al deșertului, ce ridică mici vârtejuri de aer și te învăluie în praful fin, te trezeşte la realitate și îți aminteşte de locul și rolul tău aici.

Alături de militarii Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ se află la datorie departe de țară și 16 doamne și domnișoare. Fetele noastre își îndeplinesc misiunile alături de bărbați, neavând răgazul necesar să se bucure de plăcerile începutului de primăvară. De 1 martie, în România, doamnele și domnișoarele se pregătesc de plimbări în parc alături de soți, prieteni sau iubiți. Aici, în teatrul de operații, misiunile se succed cu repeziciune, fetele din cadrul Task Force-ului românesc pregătindu-se permanent pentru plecarea în patrule sau pentru coordonarea misiunilor din punctul de comandă, nu pentru seri romantice sau zile de relaxare. În loc de aranjarea ținutei de seară pentru ieșirea în oraș la o cină romantică alături de iubit sau întâlnirea cu prietenii într-un club, în teatrul de operații îți pregătești ținuta și echipamentul de luptă. Vesta de protecție trebuie să fie ajustată pe corp în detrimentul rochiei de seară care îți scoate în evidență trăsăturile feminine. Îți aranjezi casca de protecție fără să te gândești dacă îți sunt aranjate părul și machiajul. Te interesezi dacă ai suficientă muniție, dacă trusa medicală are suficiente medicamente sau instrumente medicale necesare în caz de nevoie și nu îți mai pasă dacă setul de farduri se află în poșetă. Stația radio portabilă trebuie să fie pregătită pentru comunicare pe timpul misiunii și nu te mai interesează dacă ai numerele de contact ale prietenilor în agenda telefonului. În trend este să ai ochelari tactici potriviți care să te protejeze împotriva luminii puternice a soarelui din deșert și a prafului fin ca pulberea, în detrimentul ochelarilor de soare de la firme renumite care să se asorteze cu bijuteriile sau, de ce nu, cu ultimul model de smartphone.

Aici, zi de zi ai întâlnire cu militarii din plutonul tău înaintea fiecărei misiuni la care vei participa. Nu mai ești preocupată de noile colecții de primăvară în domeniul modei. Discuțiile între fete privind ultimele apariții ale caselor de modă sunt înlocuite de preocupările privind executarea misiunilor de luptă. Subiectele principale ale briefing-urilor, adunări ce înlocuiesc șuetele fetelor, sunt cele care te informează și în același timp te asigură de buna desfășurare a misiunilor: unde va fi misiunea, care este scopul ei, pe ce itinerar te vei deplasa, ce riscuri și amenințări există în zona în care vei acționa, care sunt ultimele estimări de informații privind activitatea insurgenților din aria de operații etc. Aici este mult mai important să te pregătești din punct de vedere al comunicațiilor și să stabilești precis mesajele de coordonare pe timpul patrulării. Nu îți mai dai bip cu prietenii pentru a te întâlni în clubul favorit sau să îți trimiți mesaje pe WhatsApp cu locația restaurantului în care te afli. În teatrul de operații ești mult mai atentă să transmiți coordonatele exacte după hartă pentru a fi permanent monitorizați de punctul de comandă cu locația exactă a patrulei.

Cu toate acestea feminitatea nu își pierde farmecul, iar zâmbetul cald al fetelor care se întorc din misiune coborând din vehiculele de luptă blindate, nu din cine știe ce limuzine de fițe, fericite că misiunile au decurs firesc, că și-au făcut datoria în cadrul echipelor, că nu au fost incidente pe timpul misiunilor și toți camarazii din patrule au revenit la bază în siguranță, valorează mai mult decât o seară reușită într-un club. Aici mărțișorul primit de fetele noastre de la colegii lor este unul aparte, pentru că este un mărțișor dăruit cu apreciere deosebită că ele, fetele Task Force-ului românesc, și-au făcut datoria pe deplin și că, fără ele, camarazii lor din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ nu ar fi reușit.
Lt.col. Oliver Anghel

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS