19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOfiţer de la Penitenciarul Craiova, prins cu şpagă

Ofiţer de la Penitenciarul Craiova, prins cu şpagă

Un ofiţer de la Penitenciarul Craiova a fost prins în flagrant miercuri seară, după ce a primit 750 de euro, bani în schimbul cărora trebuia să pună o „pilă“ unui deţinut la comisia de schimbare a regimului de detenţie, dar şi să-i plaseze în celulă un telefon mobil.

Cercetările în acest caz au fost începute de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj încă din luna februarie a acestui an, când au aflat că unii angajaţi ai Penitenciarului Craiova îşi „rotunjesc“ veniturile livrând telefoane mobile deţinuţilor.
Iniţial, cercetările au fost făcute sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, însă când ofiţerii anticorupţie au văzut că au de-a face cu un grup infracţional coordonat de un ofiţer al Penitenciarului Craiova, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că inspectorul principal de penitenciar Andi Alexa, ofiţer coordonator agenţi escortă în cadrul Penitenciarului Craiova, era cel care se ocupa cu introducerea telefoanelor mobile în puşcărie. Acelaşi ofiţer „coordona întreaga activitate atât a deţinuţilor aflaţi în penitenciar – prin intermediul telefoanelor pe care aceştia le primiseră, cât şi a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfăşurarea activităţilor infracţionale“, au precizat anchetatorii.
Reprezentanţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au precizat pentru GdS că telefoanele introduse în penitenciar erau folosite de deţinuţi la comiterea altor infracţiuni, cum ar fi înşelăciunile prin telefon, ameninţarea unor martori din diverse procese ori coordonarea unor grupuri infracţionale.

Prins cu mita
la restaurant

În timp ce îl supravegheau pe ofiţerul Alexa, miercuri, 16 octombrie, în faţa ofiţerilor anticorupţie s-a prezentat sora unui deţinut de la Penitenciarul Craiova, care s-a plâns că acelaşi ofiţer i-a cerut 750 de euro pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de schimbare a regimului de detenţie ca să-i ajute fratele, dar şi pentru a-i duce în celulă un telefon mobil.
În baza denunţului făcut de femeie, miercuri seară, sub coordonarea unui procuror DIICOT, ofiţerii anticorupţie au organizat într-un restaurant din apropierea Pieţei Centrale din Craiova o acţiune de prindere în flagrant.
Ofiţerul Andi Alexa a fost reţinut imediat după ce primise cei 750 de euro de la denunţătoare, bani care fuseseră marcaţi de procuror. Angajatul Penitenciarului Craiova a fost dus în arestul IPJ fiind prezentat magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, introducerea de obiecte interzise în penitenciar, dar şi constituirea unui grup infracţional.
Aseară, ofiţerul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.
Anchetatorii au mai precizat că vor continua cercetările pentru a stabili vinovăţia tuturor membrilor grupului infracţional, printre aceştia aflându-se şi două persoane care se ocupau atât cu achiziţionarea telefoanelor, cât şi cu strângerea banilor ceruţi de Alexa pentru ca aparatele să ajungă în penitenciar.
Acţiunea de prindere în flagrant a fost organizată şi cu sprijinul ofiţerilor SRI Dolj.

Va fi suspendat

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova au precizat pentru GdS că ofiţerul Andi Alexa va fi suspendat din funcţie până când instanţele de judecată vor lua o hotărâre definitivă în cazul său. De asemenea, conducerea penitenciarului va declanşa o anchetă internă pentru a stabili cum reuşea ofiţerul să introducă telefoanele mobile în puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS