11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe redeschid porţile regalului Maria Tănase

Se redeschid porţile regalului Maria Tănase

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase şi 50 de ani de când ea a părăsit acest spaţiu „cu dor, plecând în lumea cea fără de dor“. Pe 25 a lui Răpciune (septembrie -n.r.) a fost sărbătorită în Cetatea Banilor de artişti consacraţi ai Olteniei, şi nu numai, printre ei, Niculina Stoican, Matilda Pascal Cojocăriţa, Maria Buză, care au adus cântecele sale dragi în faţa publicului. S-au plecat în faţa memoriei Mariei Tănase şi astăzi o fac din nou pentru a redeschide porţile regalului ce-i poartă numele peste veacuri, Festivalul-Concurs al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“.

Festivalul-concurs al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tanase“, al cărui debut a avut loc în anul 1969, devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor muzical din toată ţara, şi nu numai, deschide porţile celei de-a XXII-a ediţii, în perioada 14 – 18 octombrie. Cântecul Mariei Tănase va răsuna din nou spre încântarea iubitorilor cântului popular românesc. Vor urca pe scenă nume consacrate ale folclorului, artişti distinşi cu trofeul festivalului de-a lungul timpului, printre ei Gheorghe Roşoga, Vasilica Dinu, Rodica Chircu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Tiberiu Ceia, Cornelia şi Lupu Rednic, Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Enceanu şi alţii.

Matilda Pascal Cojocăriţa a crescut cu cântecele Mariei Tănase

După prestaţia din cadrul spectacolului centenar „Dragi mi-s cântecle mele“, Matilda Pascal Cojocăriţa va reveni pentru a doua oară în acest an pe meleaguri olteneşti într-un recital pe scena Festivalului pe 17 octombrie.
„Maria Tănase trăieşte, Maria Tănase este lângă noi. Ne-a lăsat tot ce a avut mai bun şi mai preţios, acest repertoriu atât de bogat şi de divers. Maria Tănase îmi dă prilejul să vin aici, în Bănie, şi să fiu alături de sufletul olteanului şi să-l simt aproape pentru că mi-a fost foarte dor de el. N-am fost la Craiova de câţiva ani buni“, a precizat cu eleganţa caracteristică Matilda Pascal Cojocăriţa.
A apreciat şi iubit dintotdeauna muzica Mariei Tănase, cu care de altfel a şi crescut, după cum Domnia sa recunoaşte şi se bucură astăzi de fiecare ocazie care îi permite să-i readucă cântecele în faţa publicului. „Maria Tănase a venit pe calea undelor. Eram copil, foarte mică, prin clasa I, a II-a, când ascultam la difuzor acasă cântecele ei, şi nu numai. Aveam o mătuşă care deţinea pe vremea aceea pick-up, era bogată în sat şi fugeam la ea şi mă ascundem într-un copac, în frunziş şi ascultam discul cu cântecele Mariei Tănase şi de atunci încolo mult timp. Mi-a hărăzit Dumnezeu să pot să-mi dau seama de la acea vârstă ce înseamnă Maria Tănase, ce înseamnă cântecele ei… Maria Tănase e Maria Tănase. Noi încercăm să păstrăm viu spiritul ei. Ce înseamnă veşnicie? Asta înseamnă veşnicie, ce laşi pe pământul acesta. Să nu faci umbră de pomană, să vii pe lumea asta şi să împlineşti ceea ce Dumnezeu îţi hărăzeşte. Maria Tănase a fost unul dintre acei oameni pe care Dumnezeu i-a creat pentru a face ceva pe lumea aceasta“.

Actori pe scena Festivalului „Maria Tănase“

La ceas aniversar, actori de renume vor urca în lumina reflectoarelor pentru a reînvia spiritul Marii Doamne a cântecului popular românesc. Pe 16 octombrie, în cadrul Festivalului, actriţa Claudia Negroiu va face un spectacol remember Maria Tănase, în vreme ce pe 17 octombrie ne va încânta, pe aceeaşi scenă, aşa cum o face întotdeauna actriţa Naţionalului craiovean Nataşa Raab, cu un potpuriu Maria Tănase. Ne va surprinde în mod plăcut, aşa cum a făcut-o şi în seara de 25 septembrie, când a jucat rolul marii artiste. „Mi-am dorit foarte mult să îmi fac un machiaj şi o coafură asemănătoare Mariei Tănase. N-a fost chiar foarte greu pentru Minela Popa, machieuza noastră, premiată cu un Gopo pentru machiaj. Mi-a plăcut foarte mult reacţia celor de la poarta Teatrului Naţional, care au spus: «Aţi intrat Nataşa Raab şi aţi ieşit Maria Tănase».
Este o onoare pentru mine să pot să joc rolul Mariei Tănase, să pot să îi interpretez cântecele… Mama mea a cântat şi eu i-am moştenit vocea şi am cântat toată viaţa. Multă lume de specialitate mi-a spus că eu cânt în aceeaşi tonalitate cu Maria Tănase. Ea a fost specială, pentru că n-a fost doar o cântăreaţă, ci a fost o interpretă, o acriţă, a ştiut să interpreteze şi să transmită textul, valoarea filosofică a cântecului adevărat românesc, pe care l-a cules din toată ţara. A avut şansa să fie cunoscută, promovată de mari nume ale vremii. A fost numită «pasărea măiastră» de Nicolae Iorga, i-a cântat lui Brâncuşi, i-a cunoscut pe Constantin Brăiloiu, Constantin Tănase, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu. A cântat peste tot în lume, la Viena, până şi în Istanbul, America, Franţa, Anglia. George Enescu a îndemnat-o să meargă pe această cale. Ea a fost un simbol“, a spus Nataşa Raab.
Ultima seară îşi va face apariţia în Festival (18 octombrie) Rona Hartner cu taraful său, într-un recital Maria Tănase.
Festivalul „Maria Tănase“, expresia împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, se va aşeza şi în acest an la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor.

De unde cumpărăm biletele?

Biletele de intrare pentru Festivalul – Concurs al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“ pot fi achiziţionate de la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj (CJCPCT Dolj) din strada Alexandru Macedonski, nr. 28, Craiova. Preţul unui bilet pentru zilele de 16, 17 octombrie este de 30 de lei, iar pentru seara de 18 octombrie, 40 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS