9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAriel Inter Fest, la Râmnicu Vâlcea

Ariel Inter Fest, la Râmnicu Vâlcea

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului de teatru „Ariel Inter Fest“ şi-a deschis joi, 18 iulie, porţile cu un spectacol al Teatrului „Masca“, aducându-l în faţa publicului din Râmnicu Vâlcea pe actorul Mihai Mălaimare. Seria manifestărilor va continua cu spectacole de teatru pentru cei mari şi mici, cu work-shop-uri, cu invitaţi de marcă din lumea artei teatrale de le noi şi de peste hotare.


Dacă teatrele din alte oraşe şi-au încheiat stagiunea, luând o scurtă pauză de la întâlnirea cu publicul spectator, la Râmnicu Vâlcea lumea teatrală este în fierbere. Regizori de seamă şi actori şi-au dat întâlnire în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului de teatru Ariel Inter Fest. Teatrul Municipal „Ariel“ a pregătit pentru perioada 18-28 iulie o serie de manifestări din care nu lipsesc spectacolele, lansările de carte și mai ales work-shop-urile susţinute de renumitul regizor Silviu Purcărete (17-27 iulie – Hamlet & Hamlet – Work in progress), actorul Mihai Mălaimare („Statui vivante“, 18-19 iulie), regizorul Aurel Palade (20-27 iulie, „Azilul de noapte“).
„Încercăm să construim festivalul în patru direcţii: cartea de teatru, work-shop-ul, spectacolul de teatru şi întâlnirea cu specialişti în domeniu artei dramatice. Manifestarea este dedicată renumitului regizor Silviu Purcărete, care va susţine aici 11 work-shop-uri cu titlul «Hamlet & Hamlet» de fapt, work in progres, care se vor finaliza cu un spectacol pentru stagiunea viitoare. De asemenea, duminică, 21 iulie, va avea loc lansarea publicaţiei de cultură şi arte «Infinitezimal» dedicată de Sebastian-Vlad Popa lui Silviu Purcărete. Ea va fi urmată de reprezentaţia «Conu’ Leonida față cu Reacţiunea», de I.L. Caragiale, în regia aceluiaşi Silviu Purcărete, un spectacol al Teatrului Naţional Bucureşti, în parteneriat cu Teatrul Municipal «Ariel» Râmnicu Vâlcea. Şi premiera spectacolului instituţiei nostru, de joi, 25 iulie, «Noaptea trece chiar şi prin piatră», de Leonid Andreev, în regia lui Horaţiu Mihaiu, este dedicată Domniei Sale, el conţinând aluzii la spectacolele regizate de dânsul de-a lungul vremii“, a precizat directoarea Teatrului Municipal „Ariel“, Doina Migleczi.

Lumea teatrului respiră din toate colţurile

Teatrul va fi pe scenă, dar şi în stradă, cu spectacole pentru cei mai mici iubitori ai artei. Dimineţile vor fi mai vesele şi colorate graţie reprezentaţiilor susţinute pe esplanada Teatrului Municipal „Ariel“ din Zăvoi, în cadrul matineului pentru copii, de Teatrul Guguţă din Chişinău (sâmbătă, 20  iulie, şi duminică, 21 iulie, de la ora 11.00), de Teatrul S’Arza, din Sardinia, Italia (sâmbătă, 27 iulie, de la ora 11.00), şi de Teatrul L’Enfumeraie din Franţa (sâmbătă, 27 iulie, de la ora 12.30, şi duminică, 28 iulie, de la orele 11.00 şi 12.30).
Teatro S’Arza din Sassari, Sardinia, va aduce şi celor mari spectacolul „Yes, we’ll dream it!../Să visăm, într-adevăr!“ (duminică, 28 iulie, de la ora 17.00). Tot din Italia, însă de la Florența, va sosi vineri, 26 iulie, de la ora 16.00, Compania Catalyst, care va aduce în premieră reprezentaţia „Non vorei parlare d’amore/ N-aș vrea să vorbesc despre iubire“. Spre încântarea publicului vâlcean, actorii italieni vor reveni pe scenă şi sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18.00, aducând cu ei „La grande storia del Teatro/ Marea poveste a Teatrului“, o producție la care Riccardo Rombi este și scenarist, și regizor. Spectatorii, iubitori declaraţi ai artei dramatice, vor fi invitaţi într-o călătorie la braţ cu „patru actori prin două mii de ani de teatru, două milenii de frământări, idei, culori, iubiri pierdute și niciodată regăsite, de la tragicii greci la teatrul medieval și Carlo Goldoni, ca o plimbare prin pădurea fermecată, numai bună de făcut vara, atunci când unora le e dor de teatru, de genul acela de teatrul atât de rar prezent în orașe ca Râmnicu Vâlcea“, după cum notează Dana Ionescu în articolul „Vacanță cu teatru și teatru fără vacanță la Ariel Inter Fest – Râmnicu Vâlcea“ din revista Zorick. Aceasta nu este singura surpriză care vine din partea teatrului amintit.
La capitolul premiere în festival îşi face loc şi „Groparii“, scene din „Hamlet“ de William Shakespeare (miercuri, 24 iulie, de la ora 18.30), în regia lui Vlad Popescu.
Teatrul, sub toate formele sale, va pulsa la Râmnicu Vâlcea graţie proiectului iniţiat de Teatrul Municipal „Ariel“, cu sprijinul Primăriei Râmnicu Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS