17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert extraordinar de flamenco la Târgu Jiu şi Craiova

Concert extraordinar de flamenco la Târgu Jiu şi Craiova

Vinerea viitoare, pe 5 iulie, începând cu ora 19.00, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu găzduieşte un concert extraordinar de flamenco susţinut de artista spaniolă Pilar Diaz Romero din Barcelona, în compania chitariştilor Tiberiu Gogoanţă şi Alexandru Munteanu, intitulat „Alma Andaluza“. Spectacolul este o premieră şi prilejuieşte o întâlnire cu universul fabulos al muzicii şi dansului flamenco, specific sufletului spaniol. Reamintim că acest spectacol de muzică şi dans flamenco va avea loc şi la Craiova, pe 16 şi 17 august, la sala „I.D. Sîrbu“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Cine sunt cei trei componenţi ai trupei?
Pilar Diaz Romero – cea pe care, în acest spectacol, publicul va avea ocazia de a o asculta cântând şi de a o vedea dansând – s-a născut la Barcelona, într-o familie de artişti flamenco, din sânul căreia se desprind figura străbunicului, Antonio Romero, dansator (bailaor) de flamenco cunoscut în cele mai mari şi mai renumite tablao (locaţii specifice, unde au loc spectacole de gen) din Sevilla, şi cea a bunicului, chitaristul flamenco Paco Romero, care, ani la rând, a acompaniat-o pe celebra dansatoare Carmen Amaya. Pilar a început să cânte încă din copilărie, ajungând în scurt timp să evolueze în cunoscute şi apreciate tablao din Madrid şi Barcelona. A colaborat cu chitarişti consacraţi, printre care Justo Fernandez (Barcelona), Felipe Maya sau Jeronimo Maya (Madrid). Împreună cu compania „Increpacion Danza“, a susţinut concerte în Anglia, Olanda, Germania, Portugalia, Italia, precum şi pe multe alte scene din Spania.
Tiberiu Gogoanţă s-a născut în România şi a început studiul chitarei la liceele de muzică din Piteşti şi Bucureşti. După absolvirea liceului, realizând că este puternic atras de chitara flamenco, a plecat mai întâi în Olanda, unde a studiat timp de un an cu Paco Peña, şi apoi în Spania, unde a urmat cursurile maestrului Manuel Granados, la Conservatori Superior de Música del Liceu din Barcelona. A concertat în numeroase tablao şi peñas flamencas, printre care „El Cordobés“, „El Patio Andaluz“ şi „Tarantos“ din Barcelona. A acompaniat numeroşi cantaori (printre care El Mantecao, Gloria Mateo, Alba Guerrero) şi dansatori: Nacho Blanco, Eva Santiago, Issac Barbero, Cristina Blanco, Juan Mateo, Antonio Alaya, Eli Alaya. A colaborat cu compania dansatoarei Nuria Ventura, fiind invitat să participe la turneul acesteia în Columbia. A susţinut numeroase concerte în formula de cante y guitarra, în Barcelona, Sevilla, Huelva, Bilbao, Santander şi alte oraşe din Spania.

Alexandru Munteanu, recitaluri la „Cervantes“ Bucureşti

Alexandru Munteanu, născut la Craiova, este student în ultimul an la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania, unde studiază chitara clasică. În particular, de patru ani ia lecţii de chitară flamenco de la maeştrii Ruben Diaz, José Juan Pantoja şi Chato Francisco Santiago, cu care susţine concerte în diverse tablao şi peñas flamencas din Malaga, precum „Different Beach Club“, „Peña Juan Breva“ şi „CFG Studios“, dar şi la televiziunea locală (TV Onda Azul). A susţinut mai multe concerte cu orchestra şi recitaluri de chitară clasică şi flamenco, atât în România (Filarmonica „Oltenia“, Craiova, Teatrul Liric „Elena Teodorini“ Craiova, Filarmonica „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea), cât şi în Spania (cu Orchestra Naţională a Republicii Moldova, Orchestra Naţională de Cameră de la Chişinău, Orchestra Centrului Experimental de Studii Muzicale, Orchestra Conservatorului din Malaga, precum şi la Ateneul din Malaga, Centrul civic din Nerja, Conservatorul din Cordoba, Casa de los Tiros din Granada ş.a.). Recent, pe 14 iunie, cu prilejul Nopţii Institutelor Culturale, a susţinut un recital de chitară clasică şi flamenco, la Institutul „Cervantes“ din Bucureşti, iar pe 22 iunie, de Ziua Limbii Spaniole, a fost invitat să susţină un nou recital, tot la Institutul Cervantes, bucurându-se de un real succes. După ultimul concert, Alina Cantacuzino, coordonator al Departamentului cultural al Institutului „Cervantes“ din Bucureşti, a spus: „Îi mulţumim în mod special lui Alexandru pentru că a fost cu noi astă-seară, şi nu doar astă-seară… Este o dovadă extraordinară de generozitate din partea lui, pentru că, iată, ne-a însoţit şi la Noaptea Institutelor Culturale şi este alături de noi şi de Ziua Limbii Spaniole, şi sperăm din toată inima să ne fie alături ori de câte ori se va afla la Bucureşti. Pentru că, din păcate pentru noi, şi din fericire pentru el, el stă mai puţin în Bucureşti şi mult mai mult în Spania. Cred că va avea cariera pe care o merită şi pe care noi o urmărim îndeaproape. Ne bucurăm foarte mult să fim părtaşi la evoluţia lui artistică“…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS