20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministrator de asociaţie, încătuşat pentru banii furaţi

Administrator de asociaţie, încătuşat pentru banii furaţi

Învinuită de o delapidare de aproximativ două milioane de lei din fondurile Asociaţiei de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, fosta administratoare Doina Liana Paraschiv a fost reţinută ieri pentru 24 de ore. Toate jongleriile au ieşit la iveală în urma unui control de fond făcut de inspectorii primăriei în 2012, deşi, timp de zece ani, nu călcaseră pe la asociaţie. Aceasta a îndeplinit cumulativ funcţiile de administrator, casier şi contabil al asociaţiei în perioada 2000 – 2012, fiind şi membru în comitet.

Neregulile pe care administratoarea Doina Liana Paraschiv le-a făcut pe perioada în care avea cumul de funcţii la Asociaţia 1 A Craioviţa Nouă au ieşit la iveală în 2012, când inspectorii din primărie au luat la puricat întreaga activitate a asociaţiei. Cu acazia acestui control, s-a depistat că administratoarea şi-ar fi însuşit din fondurile băneşti ale asociaţiei de proprietari împreună cu ceilalţi reprezentanţi suma de 453.000 de lei. În plus, actuala conducere, preşedinte şi comitet, o acuză pe aceasta că ar fi luat sume mult mai mari din banii de întreţinere. Aceştia se bazează pe expertiza pe care au făcut-o în acelaşi an 2012.
„Noi, după ce am preluat asociaţia, am făcut o expertiză contabilă, în care şi Paraschiv şi-a adus expert asistent, deci nu poate acuza că nu am fost corecţi. A reieşit că furase 470.000 de lei, sumă pe care şi ea a recunoscut-o. La care se adaugă 1.500.000 de lei, sumă pe care noi nu ştim de unde să o luăm. În total, ar fi cam 2.000.000 de lei. Pentru că ea, fiind administrator, casier, contabil şi membru în comitet, tăia şi spânzura. Preşedintele şi cenzorul nu şi-au exercitat niciodată funcţiile, primeau doar bani. Noi am depistat că avem conturile blocate şi, când am mers la bancă şi am luat extrasele de cont, am descoperit şi alte măgării pe care inspectorii nu aveau de unde să le ştie, pentru că ea nu le-a arătat documentelor. Cumpăra tichete de masă pentru ea şi cei din asociaţie, îşi dădeau prime 3/4 din salariu. Am descoperit că pe state erau angajate şase femei de serviciu, dar două făceau menaj la ea acasă şi îi îngrijeau nepoţii. Femeile au declarat că mergeau până şi la primărie la Serviciul Coordonare asociaţii să facă ordine în biroul domnului Giubelan, care era şef atunci. Ea făcea reparaţii, sistem de termoizolaţii, desfundări de conducte, reparaţii subsol lua banii din încasări şi plătea, iar furnizorii nu-i mai plătea şi penalizările curgeau. Din anul 2007, când s-a modificat legea asociaţiilor, ea trebuia să facă repartizarea cheltuielilor pe suprafaţă şi a continuat să facă pe persoană până în anul 2012. Plăţile cu numerar erau trecute în registrul de casă la cu totul alte date decât cele reale. Ajunsese să facă dezinsecţie iarna. A făcut reparaţii la blocuri între 2010-2011 în valoare de 130.030 de lei, dar a recuperat doar 27.319 lei. Pentru lucrările făcute nu există devize şi procese-verbale de recepţie. Sunt atâtea nereguli încât nu ştiu pe care să le enumăr“, a spus preşedintele Asociaţiei 1A, Craioviţa Nouă, Nicolae Boblea.
Pentru toate aceste nereguli reprezentanţii asociaţiei de proprietari au făcut plângere la poliţie, iar, la rândul ei, primăria a transmis concluziile verificărilor efectuate către Investigarea Fraudelor.

A dispus după bunul plac de banii asociaţiei

Că fosta administratoare Doina Liana Paraschiv a dispus după bunul său plac de fondurile asociaţiei rezultă clar din procesul-verbal pe care inspectorii l-au pus pe masa poliţiei. În acte se arată că aceasta ţinea şi întocmea mare parte din documentele financiar-contabile la ea acasă. Nici nu ţinea o evidenţă clară a chitanţierelor, în listele de plată, cheltuielile nu sunt individualizate în funcţie de criteriile de repartizare. Deşi nu îşi îndeplineau atribuţiunile, preşedintele Florea Munteanu şi cenzorul Ion Zamfir primeau lunar o indemnizaţie de 600 de lei, la care se adăugau prime de sărbători în valoare de 500 de lei, în timp ce administratorul încasa un salariu de 1.660 lei/lună şi prime în valoare de 1.000 de lei. Bugetele de venituri şi cheltuieli erau întocmite de administrator fără să fie vizate de reprezentanţii asociaţiei şi fără să se ţină seama dacă există sumele necesare.
Din cauza neplăţilor la timp a facturilor către furnizori, penalităţile au atins jumătate din valoarea datoriilor, iar, la data de 31.12.2011, asociaţie de proprietari avea datorii către toţi furnizorii în valoare de 1.817.560 de lei.
Pentru toate aceste deficienţe, în aprilie 2012, Doina Paraschiv şi-a pierdut atestatul de administrator şi s-a ales cu dosar penal, fiind reţinută ieri.
„Ieri a fost reţinută Doina Paraschiv, de 62 de ani, din Craiova, cercetată pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune suma de 453.000 de lei prin înregistrarea în evidenţa contabilă a unor sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţele prin care încasa banii de la proprietari şi prin nepreluarea soldurilor zilnice reale. Învinuita va fi prezentată pe 4 iunie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă“, a declarat Adrian Căpraru, reprezentantul IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS