8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMall-ul din Craiova câştigă procese, dar rămâne în insolvenţă

Mall-ul din Craiova câştigă procese, dar rămâne în insolvenţă

Biletele la ordin cu bucluc de la care a pornit întregul scandal ce a dus la insolvenţa Electroputere Parc au fost anulate de instanţă, inclusiv procedura de vânzare a sediului centrului comercial a fost anulată, dar situaţia juridică a mall-ului craiovean rămâne la fel de dură: insolvenţa.

Electroputere Parc a câştigat trei procese, unul după altul, în imensul scandal care condusese la executarea silită a clădirilor şi terenurilor pe care este amplasat centrul comercial, dar lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Mall-ul ar fi trebuit să fie executat silit pe 10 mai, după un scandal iscat între proprietarul mall-ului şi constructorul din Timişoara, respectiv firme din acelaşi grup cu constructorul NM Construct. Povestea a început de la trei bilete la ordin emise de coproprietarul mall-ului, K&S Electric Power Point SRL şi cedate constructorului. Acesta din urmă le-a dat mai departe unor firme din grupul său (NM Antrepriza şi NM Logistica). În ciuda faptului că se plătiseră banii de către mall către constructorul NM Construct, biletele la ordin au fost introduse la plată şi de către cele două firme, NM Antrepriza şi NM Logistica, care au ajuns să execute silit Electroputere Parc, din Craiova. Astfel, mall-ul ar fi plătit de două ori aceleaşi lucrări.
Pe 10 mai ar fi avut loc prima licitaţie de vânzare prin executare silită a clădirii şi terenurilor care aparţin K&S Electric Power Point SA, coproprietar alături de Auchan România. Dar instanţa dăduse termen de judecată în procesele de anulare a biletelor la ordin la o dată ulterioară celei la care urma să fie executat silit centrul comercial. Pentru a fenta executarea silită, mall-ul a intrat în insolvenţă şi, astfel, s-a stopat orice formă de executare silită.

Biletele la ordin au fost anulate

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis opoziţia formulată de K&S Electric Power Point, în contradictoriu cu firmele NM Antrepriză, NM Logistica şi NM Construct, şi a constatat nulitatea biletelor la ordin, care fuseseră emise în anul 2011, de către proprietarul mall-ului din Craiova, K&S, potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei respective. Soluţia instanţei nu este irevocabilă, dar este executorie, a explicat avocata Andreea Dumitrescu, de la Casa de Avocatură Dragne&Asociaţii. Zilele trecute, au fost date sentinţele în dosarele în care erau contestate biletele la ordin. „Cele două dosare de la Bucureşti sunt cele care au avut ca scop anularea celor trei bilete la ordin, în valoare de 2,5 milioane de euro, fără TVA, pentru care s-a început executarea silită a Electroputere Parc din Craiova“, a explicat avocatul K&S. Pe site-ul instanţei, în sentinţa publicată pe 31 mai se precizează că se poate face apel în 15 zile de la comunicare.

Mall-ul, subevaluat

La sfârşitul lunii mai a fost dată şi sentinţa în dosarul în care proprietarul contesta procedura de vânzare a Electroputere Mall, dar Judecătoria Craiova a admis contestaţia făcută de proprietar, invocând că executorul a subevaluat imobilul. „Am contestat vânzarea nelegală şi abuzivă a Electroputere Parc în baza unuia dintre cele trei bilete la ordin. Instanţa a anulat şi această procedură de vânzare, care cuprindea şi procesul-verbal de vânzare. Mall-ul fusese subevaluat la 43 de milioane de euro de către executorul judecătoresc. Potrivit propriei evaluări a K&S, Electroputere Parc valorează 51 de milioane de euro“, a afirmat reprezentanta Casei de Avocatură Dragne&Asociaţii.

„Insolvenţa continuă“

După cum titra GdS în data de 9 mai 2013, Electroputere Mall a intrat în insolvenţă cu două zile înainte de a se avea loc procedura de vânzare prin executarea silită. Acum, deşi biletele la ordin care au creat tot scandalul au fost anulate în instanţă, mall-ul rămâne în procedura declanşată la cererea K&S. „Nu ne ocupăm noi de acest lucru, dar vă pot spune că procedura de insolvenţă continuă la Electroputere Parc, pentru că s-au respins opoziţiile formulate de NM Antrepriză“, a declarat avocatul K&S.
Mall-ul craiovean va fi supus unui proces de reorganizare, potrivit legii, timp în care activitatea continuă la Craiova.
GdS a încercat să ia un punct de vedere şi de la constructorul mall-ului, NM Construct, dar până la închiderea ediţiei acesta nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS