14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAT Craiova reintroduce biletele la şofer

RAT Craiova reintroduce biletele la şofer

http:http://www.youtube.com/watch?v=S_wIn48GN5E

RAT reintroduce biletele la şofer de săptămâna viitoare. Acuzând „greaua moştenire“, conducerea spune că nu are bani pentru refacerea staţiilor.

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova va reintroduce de săptămâna viitoare vânzarea de bilete pe mijloacele de transport în comun de către şoferi. Directorul regiei, Radu Preda, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune Consiliului Local (CL) Craiova şi ieftinirea acestor bilete de la 2,5 lei la 2 lei. În prezent, doar traseul E1 beneficiază de taxatori în autobuz, preţul unui bilet fiind de 2,5 lei.
În ultimii ani, RAT a luat o serie de măsuri care au nemulţumit craiovenii: a desfiinţat tonetele de bilete din staţii şi a interzis vânzarea de bilete de către şoferi. Situaţia a fost abordată pe larg în paginile GdS în această săptămână („Cine salvează RAT Craiova?“ – marţi, 21 mai 2013). Din păcate, actuala conducere spune că nu poate rezolva o parte din marile probleme ale RAT. Spre exemplu, regia nu a alocat fonduri pentru realizarea de bănci şi adăposturi pentru călători în staţii. „RAT Craiova nu are prins în buget bani pentru staţii. Suntem în discuţie cu privaţi care ar putea construi staţii pentru publicitate, dar privaţii au interese proprii, toţi ar vrea să construiască în zona centrală“, a spus directorul Radu Preda.

Transportul public, prioritate pentru municipiu?

Directorul RAT, Radu Preda, afirmă că transportul public este o prioritate pentru municipiu, cu toate că prin bugetul pe 2013 Primăria Craiova a tăiat 2,3 milioane de lei din bugetul iniţial de 6 milioane de lei destinat achiziţiei de autobuze noi. Banii au fost direcţionaţi pentru achiziţia a 3,03 hectare din Balta Craioviţei – obiectiv pentru care s-au alocat în total 6,5 milioane de lei. „Luna viitoare se va face o rectificare de buget şi vom ajunge la suma alocată iniţial, de 6 milioane de lei. Propunerea va fi pe ordinea de zi a şedinţei CL de luna viitoare. Cu suma alocată, vrem să cumpărăm 40 de autobuze noi. Un autobuz ajunge la circa 180.000 de euro“, ne-a asigurat directorul. La preţurile vehiculate, cele 40 de autobuze ar costa 7,2 milioane de euro (31,3 milioane de lei), adică de cinci ori bugetul promis de Radu Preda pentru 2013. Evident, lotul de autobuze ar putea fi achiziţionat în leasing, caz în care ar trebui prevăzute sursele de finanţare (credite bancare sau alocaţii bugetare). În 2013, RAT Craiova şi-a propus realizarea unui profit de 109.000 lei, în condiţiile în care subvenţiile acordate regiei cresc cu 3,7 milioane de lei faţă de 2012. Anul acesta vor creşte cheltuielile la câteva capitole importante, cum ar fi piesele de schimb – cu 1,1 milioane de lei şi combustibilii – cu 2,7 milioane de lei. Directorul Radu Preda a acuzat „greaua moştenire“ de la conducerile anterioare ale RAT. „Situaţia regiei este mai mult decât dramatică. La un calcul grosier, RAT Craiova are aproape zece milioane de euro datorie“, a afirmat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS