11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalObiecte de patrimoniu naţional, recuperate de oamenii legii

Obiecte de patrimoniu naţional, recuperate de oamenii legii

În urma investigațiilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 3 Poliție din București, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., au fost recuperate și predate pentru expertizare Muzeului Naţional de Istorie a României, la data de 19 aprilie, o brățară și 824 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.
La data de 16 aprilie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale al Secţiei 3 Poliţie din D.G.P.M.B. au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din București, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei.
În urma investigațiilor efectuate au fost identificate șapte persoane care au găsit și luat monedele respective, șase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă. Cea de-a șaptea persoană este suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.
De la cele șapte persoane au fost ridicate 608 monede de diferite dimensiuni și modele, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.
La data de 17 aprilie, în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti a fost identificată o altă persoană de la care au fost recuperate alte 212 monede şi o brăţară, toate din metal alb.
Toate bunurile urmează a fi expertizate pentru a se stabili dacă sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, precum și pentru a afla vechimea și valoarea acestora. Bunurile vor intra în proprietatea statului, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
Polițiștii efectuează cercetări faţă de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit, întrucât acesta a dispus de bunurile găsite ca fiind bunuri proprii.
Întrucât, în conformitate cu prevederile Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, bunurile descrise mai sus au fost predate în termen de 72 de ore de la găsirea lor, față de persoanele care le-au predat nu s-a stabilit săvârșirea vreunei infracțiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS