9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurnicar la noua strigare pentru angajare

Furnicar la noua strigare pentru angajare

http:http://www.youtube.com/watch?v=OpriLnEiC9A

36 de angajatori din judeţul Dolj şi-au prezentat vineri posturile vacante la Bursa locurilor de muncă, eveniment la care au fost prezente peste 1.000 de persoane aflate în căutarea unui job. 

Şomeri, dar şi persoane fără indemnizaţie s-au adunat vineri dimineaţă în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova, cu speranţa că vor reuşi să se integreze din nou pe piaţa muncii. Cererea a fost mai mare decât oferta.
„Pentru acest eveniment au fost contactaţi 281 de agenţi economici în scopul depistării locurilor de muncă vacante. 36 de angajatori şi-au anunţat participarea cu 564 de locuri de muncă, din care 537 de locuri de muncă pentru persoane cu studii medii şi necalificaţi şi 27 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare“, a precizat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Angajatorii au venit cu oferte preponderent din domeniul construcţiilor, prestărilor servicii, textilelor şi asigurărilor de viaţă.

Aşteptări mari

Mulţi dintre cei care au trecut pe la standurile angajatorilor au ieşit fără prea multe speranţe. „Mai am două luni de şomaj şi rămân fără nici un fel de venit. Am lucrat 30 de ani electrician şi caut să mă angajez în meseria mea. Am găsit doar două oferte, am depus CV-ul şi plec acasă, dar fără prea mari speranţe. Nu ştiu dacă mă sună sau dacă vom ajunge la o înţelegere în privinţa salariului“, a spus unul din craiovenii participanţi. Alte persoane au căutat să se angajeze în domeniul alimentaţiei publice. „Căutam un post de bucătar, pentru că am calificare, dar nu am găsit nimic“, a spus Ticu Constantin, alt participant la bursă, care are o vechime în muncă de patru ani. Prin urmare, ofertele nu au reuşit să fie pe măsură aşteptărilor. Unii angajatori au încercat să-i convingă pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să-şi schimbe opţiunile şi să se îndrepte spre domeniul asigurărilor. „Avem două posturi de agent pentru asigurări de viaţă. Sunt vacante de la începutul acestui an şi cred că după această bursă vom reuşi să le ocupăm. Căutăm persoane peste 27 de ani, comunicative, care, dacă au aptitudini în acest domeniu, pot ajunge să aibă un venit minim de 1.500 de lei pe lună“, a precizat Draga Toma, reprezentant firmă asigurări.

28.534 de şomeri în Dolj

Locurile de muncă reprezintă o problemă majoră în judeţul Dolj. Din datele înregistrate de Agenţia judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, la sfârşitul lunii martie 2013, s-a înregistrat o rată a şomajului de 9,96% corespunzătoare unui număr de 28.534 de persoane. Din acestea, 6.141 sunt şomeri indemnizaţi, 22.393 de persoane sunt şomeri neindemnizaţi, din care 51% sunt femei. Încercările de reintegare pe piaţa muncii au fost de multe ori sortite eşecului. Din numărul de şomeri neindemnizaţi, 19.460 de persoane primesc adeverinţe pentru venitul minim garantat conform Legii nr. 416/2001. De la începutul anului şi până la 31 martie, s-au încadrat în muncă doar 2.415 persoane. Pentru cei care nu reuşesc să se mai angajeze, la bursa locurilor de muncă sunt prezente şi organizaţii care oferă cursuri de calificare sau recalificare pe diverse meserii. Pentru cei fără venit cursurile sunt gratuite, iar pentru ceilalţi preţul este între 150 şi 600 de lei, iar programul de formare durează între trei şi nouă luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS