19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrafic de influenţă la Curtea de Apel Craiova

Trafic de influenţă la Curtea de Apel Craiova

Un grefier al Curţii de Apel Craiova, acuzat că a cerut şi primit aproape 30.000 de euro pentru a „aranja“ mai multe dosare penale,
a fost arestat preventiv, sâmbătă, la cererea procurorilor DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au precizat că îl cercetează penal pe Ion Victor Toader, grefier la Secţia I Civilă a Curţii de Apel Craiova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.
Anchetatorii au stabilit că, începând cu anul 2011, inculpatul, în calitatea sa de grefier al Curţii de Apel Craiova, a cerut şi primit de la opt persoane suma totală de 28.500 de euro. În schimbul banilor, Toader susţinea că va interveni pe lângă magistraţii din cadrul aceleiaşi instanţe care judecau unele dosare penale privind persoanele de la care inculpatul a primit banii. Mai exact, grefierul promitea că diversele sume de bani primite vor ajunge la judecători, aceştia din urmă fiind cei care vor da soluţii „favorabile persoanelor care au remis sumele de bani“, după cum au precizat procurorii DNA.
Grefierului Toader i s-a „înfundat“ după ce una dintre persoanele de la care ceruse bani l-a denunţat. Vineri, în baza denunţului, procurorii DNA au organizat un flagrant în urma căruia l-au prins pe Ion Toader, care tocmai primise suma de 2.000 de euro pentru a „aranja“ un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova.
După flagrant, inculpatului i s-au comunicat acuzaţiile, după care a fost dus la sediul DNA din Craiova, unde a fost audiat de un procuror. Ion Toader a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de procurori, iar sâmbătă a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.
Instanţa a admis cererea procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile, începând cu 10 noiembrie. În plus, judecătorii au respins cererea lui Toader, care ar fi vrut ca instanţa să dispună obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara.
Hotărârea de sâmbătă a Tribunalului Dolj poate fi atacată de inculpat cu recurs, care se va judeca la… Curtea de Apel Craiova.
Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat că vor face precizări în legătură cu acest caz în cursul zilei de astăzi.
La instrumentarea dosarului în care Ion Toader este cercetat pentru trafic de influenţă, procurorii DNA au colaborat cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS