9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnsamblul Brâncuşi, prioritate UNESCO

Ansamblul Brâncuşi, prioritate UNESCO

Ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu reprezintă o prioritate a României pentru includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, anunţă Mediafax.
O prioritate a României o reprezintă includerea pe Lista UNESCO a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, care cuprinde operele lui Constantin Brâncuşi „Masa Tăcerii“, „Poarta Sărutului“ şi „Coloana Infinitului“, procedură anunţată încă din anul 2011. Ansamblul Brâncuşi a mai fost inclus în 1991 pe listă, însă, până în prezent, nu au fost reiniţiate demersurile necesare definitivării procesului.
În vederea includerii în Patrimoniul Mondial UNESCO au mai fost luate în considerare cetăţile romane de pe cursul inferior al Dunării, dar şi centrul istoric al oraşului Sibiu.
Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS