17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerişti în sutane

Afacerişti în sutane

Mitropolia Olteniei face afaceri pe picior mare. A primit în folosinţă gratuită, prin hotărâre de consiliu local, aproape două hectare de teren pentru construirea unei catedrale în cartierul Craioviţa Nouă, dar se umple de bani din chiriile percepute de la magazinele construite pe acel teren. 

Atunci când nu vorbesc cu Domnul, înaltele feţe bisericeşti din Craiova scot bani şi din piatră seacă. Despre averea şi beneficiile lor s-a tot vorbit până acum, dar ceea ce se întâmplă la Craiova demonstrează că biserica s-a pervertit atât de mult încât a ajuns un SRL. Unul rapace, vorace, dovedind o lăcomie egală poate doar cu smerenia, mila şi credinţa pe care ar trebui să le propovăduiască în societate
Gestul imoral şi nelegal al Mitropoliei Olteniei de a profita şi călca în picioare bunăvoinţa consilierilor locali ar putea duce la un scandal uriaş, deoarece aceştia ar trebui, în mod normal, să ceară Mitropoliei terenul înapoi pentru nerespectarea scopului pentru care a fost atribuit. Toate şmecheriile financiare făcute în numele lui Dumnezeu vin pe fondul altui scandal în care aceeaşi instituţie, Mitropolia, vrea să dea afară elevii de la Colegiul „Elena Cuza“ pentru că primăria nu a plătit chiria pentru folosirea clădirii în care învaţă micuţii. Când îi vezi atât de lacomi şi hrăpăreţi pe nişte oameni care slujesc, teoretic, în numele Domnului, te întrebi pe bună dreptate: oare mai au vreun Dumnezeu?

Banul, noua religie a bisericii

De douăzeci de ani, Mitropolia Olteniei încearcă să construiască o catedrală în cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Pentru asta însă avea nevoie de bani. Şi atunci a apelat la autorităţile locale şi la cei care au condus periodic oraşul şi judeţul, dornici să-şi cumpere un loc în rai. În felul acesta, Mitropolia a strâns sume de bani uriaşe, insuficiente, însă pentru gaura neagră care se numeşte Catedrala „Sf. Ioan Botezătorul“. Dar prea sfinţii aveau nevoie nu numai de bani, ci şi de terenul din jur. Aşa că au făcut diligenţele necesare şi au primit în anii 2004 şi 2009, în două tranşe, 17.762 de metri pătraţi prin hotărâri ale Consiliului Local Craiova care le atribuia terenul de pe bulevardul George Enescu, numărul 79, în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani. Unicul scop declarat al atribuirii în folosinţă gratuită a terenului a fost construirea catedralei. Ei bine, pe o suprafaţă de circa 2.000 de metri pătraţi de pe respectivul teren sunt inşirate câteva zeci de magazine, mai mari sau mai mici. Cum s-a văzut cu terenul în braţe, Mitropolia, ca un bun agent imobiliar, a dat fuga şi a semnat contracte de închiriere cu fiecare dintre patronii magazinelor. Din discuţiile pe care GdS le-a purtat cu câţiva dintre reprezentanţii lor, a reieşit că rata chiriei la un magazin, să zicem de 50 de metri pătraţi, este de aproximativ 500 de lei. Alţii vorbesc însă de sume mult mai mari. Contractele au fost semnate pe o perioadă de cinci ani, iar patronii sunt mulţumiţi că nu sunt subiect de demolare, aşa cum se întâmplă cu vecinii lor din dreptul Poştei din Craioviţa Nouă. „Eu plătesc cam cinci sute de lei chiria, plus utilităţile. Alţii dau mai mult, pentru că au suprafaţă mai mare. Suntem mulţumiţi că, deocamdată, am scăpat de grija demolării. Noi mai avem încă doi ani de contract. Nu ştiu însă ce o să facem când se va termina Catedrala, pentru că, din ce am văzut, în proiect sunt prevăzute alei cu verdeaţă şi cred că tocmai în locul magazinelor vin“, a spus unul dintre cei cu care a stat de vorbă GdS. La un calcul simplu, dacă media unei chirii lunare este de 500 de lei, Mitropolia câştigă circa 300.000 de lei pe an. În doi ani, Mitropolia ar reuşi să acopere, din banii primiţi de la magazine, chiria restantă pe care o revendică furios de la Colegiul „Elena Cuza“, dispusă fiind să-i dea pe elevi afară.

Afaceri bisericeşti pe terenul craiovenilor

Conform HCl nr. 183/2009, suprafaţa de 17.762 de metri pătraţi din care face parte şi terenul pe care sunt amplasate magazinele figurează ca domeniu privat al municipiului Craiova, ceea ce înseamnă că Mitropolia încasează necuvenit chiria de la magazine. Rezumând, Mitropolia a primit în folosinţă gratuită, nu în proprietate, un teren pentru construirea unei catedrale, a deturnat parţial scopul pentru care i-a fost atribuit terenul şi încasează sume frumoase de bani drept chirie de la nişte comercianţi care au magazinele amplasate pe domeniul privat al oraşului. De ce încasează Mitropolia chiria şi nu bugetul local al Craiovei? O întrebare la care primăria vrea să şi răspundă zilele următoare. În acest sens, vor exista discuţii la nivelul conducerii municipalităţii, surse demne de încredere spunând că nu este exclus ca primăria să solicite revocarea hotărârii de atribuire gratuită.
Întrebat dacă ştie despre chiria pe care o percepe Mitropolia comercianţilor, Înalt Preasfinţitul Părinte Academician Dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a dat de înţeles că instituţianu câştigă nimic. „Nu avem nici cel mai mic beneficiu“. Referitor la contracte, ÎPS Irineu a spus că la unele magazine s-au semnat contracte, la altele nu. „O să întreb şi eu“, a concluzionat ÎPS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS