20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFilarmonica încheie stagiunea de muzică de cameră

Filarmonica încheie stagiunea de muzică de cameră

Stagiunea de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia“ a ajuns la final. În această seară, începând cu ora 19.00, craiovenii pot asista la ultimul recital din acest „sezon cameral“, susţinut de violonistul Vlad Stănculeasa şi pianistul Răzvan Dragnea. Cei doi muzicieni vor interpreta Integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Johannes Brahms (Sonata nr. 1 în Sol major, op. 78; Sonata nr. 2 în La major, op. 100 şi Sonata nr. 3 în Re minor, op. 108). Preţul unui bilet este de zece lei. Pentru elevi, studenţi şi pensionari, costul este de cinci lei.
Născut pe 4 septembrie 1984, la Craiova, Vlad Stănculeasa a făcut primii paşi în muzică sub îndrumarea surorii sale, pianista Ivona Hristescu. Palmaresul tânărului violonist cuprinde peste 25 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. În anul 2007, a absolvit prestigioasa Academie Internaţională de Muzică „Yehudi Menuhin“ din Elveţia (la clasa maeştrilor Alberto Lysy şi Liviu Prunaru); de asemenea, a obţinut „Diplôme de soliste“ la Conservatorul din Lausanne (clasa maestrului Pierre Amoyal). Debutul său solistic pe scena Ateneului Român (ianuarie 2009) a electrizat sala şi a însufleţit critica de specialitate care titra: „Un mare violonist se naşte sub ochii noştri“ şi anunţa „o nouă stea a violonisticii româneşti“. În prezent, tânărul violonist este concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Gothenburg (Göteborgs Symfoniker) – Suedia şi concertmaestru la Orchestra de Cameră din Basel – Elveţia. Din toamna anului 2010, deţine statutul de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia“. Vlad Stănculeasa cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1739, care a aparţinut lui George Enescu, vioară pe care marele artist român, la rândul lui, a dăruit-o celui care i-a fost strălucit elev, muzicianul Yehudi Menuhin.
Răzvan Victor Dragnea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală (promoţia 2003, clasa de pian a conf. dr. Veronica Gaşpar). În cadrul aceleiaşi prestigioase instituţii de învăţământ muzical superior, a absolvit cursurile de master (2004), în 2012 obţinând şi titlul de doctor. Este deţinătorul unor importante premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Din anul 1991, când a debutat în compania Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, sub bagheta regretatului maestru Iosif Conta, interpretând Concertul în Do major, KV 467 de W. A. Mozart, Răzvan Victor Dragnea a concertat alături de prestigioase orchestre simfonice din țară.
Ultimul concert al stagiunii 2011-2012 a Filarmonicii „Oltenia“ va fi susţinut în această vineri. Vor urca pe scenă atât Orchestra Simfonică a instituţiei, cât şi Corala Academică, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu.
Anda Şoşea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS