10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevoltă pentru medicul de familie rămas fără cabinet

Revoltă pentru medicul de familie rămas fără cabinet

Locuitorii comunei Coţofenii din Faţă aflaţi pe lista medicului de familie Liliana Ionescu sunt nemulţumiţi de faptul că aceasta nu mai poate să-i consulte în spaţiul oferit printr-o convenţie încheiată cu doctorul titular al cabinetului din localitate. Acesta din urmă nu a mai prelungit înţelegerea, iar pacienţii nici nu vor să conceapă că vor rămâne fără medicul de o viaţă. Primăria a găsit alt spaţiu, dar legea nu permite existenţa a două cabinete în comună, astfel încât cei aproape 400 de pacienţi, mulţi pensionari, vor fi nevoiţi să meargă la Almăj pentru a primi consultaţii în sistemul asigurărilor de stat.

Mai mulţi locuitori din comuna doljeană Coţofenii din Faţă s-au revoltat pentru faptul că medicul de familie la care sunt înscrişi, Liliana Ştefania Ionescu, nu mai poate să-şi desfăşoare activitatea în cabinet. Doctora de 65 de ani, care de peste 35 de ani s-a ocupat de sănătatea localnicilor de aici, are cabinetul în comuna Almăj, dar a rămas şi cu pacienţi din Coţofenii din Faţă, după ce localitatea s-a desprins de Almăj şi s-a transformat în comună (2004). Tot atunci s-a făcut aici şi cabinet de medic de familie, titulară fiind dr. Sorinela Mitruţ, originară din Coţofenii din Faţă.
În ultimii doi ani, în cabinetul acesteia şi-a desfăşurat activitatea, o zi pe săptămână (joia), între orele 13.30 – 20.00, şi doctora Liliana Ionescu, pe baza unei convenţii încheiate între cele două cadre medicale la data de 29.10.2009, la o zi după ce primăria concesionase spaţiul cu destinaţia de cabinet medicului titular Sorinela Mitruţ. Contractul încheiat pe 15 ani a trecut de votul consilierilor, în el existând însă şi o clauză, la capitolul „Obligaţiile concesionarului“, care prevede „obligaţia concesionarului de a-i permite medicului de familie Ionescu Liliana să folosească spaţiul respectiv o zi pe săptămână, conform convenţiei încheiate cu medicul titular, având în vedere că există persoane din comună care sunt asigurate la dr. Ionescu“.

„Punctele de lucru nu se înfiinţează la presiunea oamenilor“

Convenţia a expirat însă în decembrie 2011, iar medicul titular nu a mai permis ca doctora Ionescu să-şi desfăşoare activitatea în spaţiul său. De aici au apărut problemele şi nemulţumirile. Liliana Ionescu susţine că doctora Mitruţ este obligată să prelungească acea convenţie, din moment ce există o clauză specială privind folosirea cabinetului trecută în contractul de concesiune. Iar dacă ea nu se respectă, „contractul încheiat cu primăria încetează şi deci doctora Mitruţ nu mai deţine spaţiul pentru cabinetul medical“.
Pe de altă parte, doctora Mitruţ afirmă că a investit foarte mult în cabinet şi în aparatura necesară acreditării în cei opt ani, dar că a acceptat clauza din contract referitoare la doctora Ionescu „pentru că altfel nu mi se aproba şi pierdeam contractul cu CAS Dolj“. „Atunci am încheiat şi acea convenţie până în decembrie 2011. Doamna Ionescu a pus acea dată, pentru că a zis că apoi se va pensiona, împlinind 65 de ani. Iar eu ştiu că în lege sunt nişte condiţii clare pentru a mai putea profesa după această vârstă şi nu cred că dânsa le îndeplineşte. Eu ştiu că punctele secundare de lucru nu se înfiinţează la presiunea oamenilor, ci există comisii care decid asta. Şi mai ştiu că pacientul se duce la medic, nu vine medicul la pacient“, a mai spus dr. Sorinela Mitruţ.

„Doctora ştie când ne doare şi un fir de păr“

Medicul de familie Liliana Ionescu are în comuna Coţofenii din Faţă aproape 400 de pacienţi, acesta fiind principalul motiv pentru care susţine că un punct de lucru aici, chiar şi o zi pe săptămână, s-ar justifica. „Pe mine cine mă solicită pentru consultaţie mă duc, nu este problemă. Am fost însă reclamată că ofer consultaţii unde nu trebuie, în speranţa că o să ies la pensie şi o să-mi las pacienţii. Am făcut acea convenţie pe doi ani pentru că ştiam că o să împlinesc vârsta de pensionare, dar acum, după noua lege, vârsta nu mai e o problemă şi mai pot profesa, cu expertizele medicale de rigoare. De aceea am decis să-mi continui activitatea. Dacă oamenii mă vor, voi sta cât pot. Pacienţii care au maşini vin după mine la Almăj, iar aici merg doar pentru cei bătrâni, care nu au posibilitatea să se deplaseze“, a spus dr. Liliana Ştefania Ionescu. 
Pacienţii se declară nemulţumiţi de situaţia existentă şi spun că nu au de gând să renunţe la medicul care i-a îngrijit peste 35 de ani. „Pentru cine plătesc 90 de lei pe lună, dacă îmi ia doctorul? La iarnă unde mă duc, merg după doamna doctor la Craiova? Dânsa a fost aici de peste 35 de ani, ne cunoaşte pe toţi şi ştie când ne doare şi un fir de păr. Ne-a tratat bine de fiecare dată şi nu mă poate obliga nimeni să mă mut la altă doctoră. De ce ne-o goneşte de aici?“, a spus Gheorghe Gheorghe, de 73 de ani. „Nu am nimic cu cealaltă doamnă doctor mai tânără, dar noi avem nevoie şi de un medic cu experienţă. Pe noi, doctora Ionescu ne ştie de mici, nu ne poate obliga nimeni să renunţăm la dânsa. A îngrijit-o până şi pe doctora cea tânără, chiar şi pe familia acesteia, cum poate acum să o dea afară? Ce dacă are vârsta înaintată şi se poate pensiona? Un doctor poate profesa cât vrea, dacă este capabil să-şi facă meseria“, a spus şi Petre Stancu, viceprimarul comunei.

Primăria a găsit alt spaţiu pentru dr. Ionescu

Primarul de la Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru, a încercat să împace părţile, dar nu a reuşit. „Doctora Ionescu vine la Coţofenii din Faţă o zi pe săptămână pentru pacienţii pe care îi mai are aici de când aparţineam de comuna Almăj, iar oamenii sunt mulţumiţi de dânsa. Am discutat şi cu doctora Mitruţ, dar sub nici o formă nu mai vrea să prelungească acea convenţie. Eu, ca primar, nu pot influenţa pe cineva să treacă de la un medic la altul, nu e treaba mea“, a afirmat edilul-şef al comunei.
Acesta a găsit până la urmă şi o soluţie pentru ca „micul conflict să se stingă din faşă“: amenajarea unui alt spaţiu unde să-şi poată desfăşura activitatea doctora Ionescu, în fosta farmacie a comunei. „Astfel, doctora Mitruţ rămâne în spaţiul său, cu pacienţii ei, iar doctora Ionescu poate să-şi desfăşoare activitatea în altă parte, pentru ca pacienţii dânsei să beneficieze în continuare de asistenţă medicală. Vom face un contract şi cu doctora Ionescu pentru noul spaţiu, vom face o şedinţă extraordinară de consiliu pentru a-l aproba, iar apoi ne vom obliga să dotăm spaţiul pentru a se obţine acreditarea de funcţionare. Pentru o zi pe săptămână eu zic că spaţiul este bun“, a precizat primarul Constantin Cârciumaru.

Ce spune legea

Preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Mirela Profir, susţine însă că încercarea medicului Liliana Ionescu de a deschide un punct de lucru secundar la Coţofenii din Faţă nu are bază legală şi nu va putea obţine avizul Colegiului Medicilor în acest sens, „pentru că nu îndeplineşte condiţiile impuse în Decizia nr. 17 din 10 decembrie 2010 privind emiterea avizelor pentru înfiinţarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie, dată de Colegiul Medicilor din România“.
La art. 1 din respectivul act normativ se precizează că „avizul pentru înfiinţarea punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie, în alte localităţi decât în localitatea unde funcţionează sediul principal, se emite de către colegiile teritoriale dacă solicitantul face dovada că poate asigura, personal sau prin angajaţii proprii, un program de minimum 35 de ore pe săptămână la punctul de lucru şi este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: în localitatea unde se doreşte înfiinţarea punctului secundar de lucru nu mai funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie; numărul populaţiei pe fiecare cabinet medical în specialitatea medicină de familie existent în localitatea respectivă este mai mare de 2.500 de locuitori cu domiciliul stabil în localitatea respectivă, dacă mai există un alt cabinet medical“. „Or la Coţofenii din Faţă există un alt cabinet medical, iar localitatea nu are mai mult de 2.000 de locuitori, deci nu se îndeplineşte nici una dintre cele două condiţii. Astfel, medicul de familie trebuie să-şi informeze pacienţii de această situaţie, iar ei trebuie să-şi asume situaţia şi să meargă la cabinetul din Almăj, dacă vor să li se acorde consultaţii în sistemul asigurărilor de stat“, afirmă dr. Mirela Profir.
După ce a aflat de legislaţia actuală în vigoare, despre care susţine că nu avea cunoştinţă, „de vreme ce până acum consultaţiile au decurs în mod normal“, dr. Liliana Ionescu a decis să acorde consultaţii doar la cabinetul din Almăj. „Cum toţi trebuie să respectăm legile, am decis ca de aici înainte să acord consultaţii tuturor pacienţilor din Coţofenii din Faţă doar la cabinetul din Almăj, pentru cei care doresc acest lucru. Sunt sigură că pacienţii care m-au apreciat ca medic şi om mă vor urma, pentru că, după cum se ştie, pacientul are dreptul să-şi aleagă medicul curant, indiferent unde lucrează acesta“, a precizat Liliana Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS