14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStaţie de sterilizare de aceeași vârstă cu spitalul

Staţie de sterilizare de aceeași vârstă cu spitalul

Înlocuirea staţiei de sterilizare a Spitalului Judeţean Târgu Jiu a devenit una dintre priorităţile actualei conduceri a unităţii medicale, din cauza faptului că staţia este aproape la fel de veche ca imobilul în care se află cel mai important spital din Gorj. Pacienţii pot fi în pericol dacă ustensilele nu sunt sterilizate corespunzător.

Staţia de sterilizare a ustensilelor medicale din Spitalul Judeţean, situat pe strada Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, a fost achiziţionată cu mai mult de 30 de ani în urmă. Din cauză că este foarte veche, ustensilele sterilizate sunt sterile doar 24 de ore faţă de o perioadă mult mai mare dacă staţia ar fi nouă. „Staţia de sterilizare este inima, dacă nu creierul, spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu. Dacă staţia nu funcţionează bine, putem avea probleme grave. Merge greoi, consumă foarte mult. Mereu trebuie să îi schimbăm piesele. Aşa este cu lucrurile care nu sunt noi. Din păcate, această staţie de sterilizare este foarte veche, cam de aceeași vârstă cu spitalul. De mai mulți ani se tot aşteaptă banii pentru înlocuirea ei. Am avea nevoie de 100.000 de euro ca să achiziţionăm o staţie nouă, performantă, aşa cum ne-ar trebui. Am fost cu domnul Călinoiu de la Consiliul Judeţean la Bucureşti şi am discutat despre achiziţionarea unei staţii noi. Avem promisiuni, dar nu ştiu când se vor materializa. Sperăm să obţinem finanţare cât mai curând“, a declarat doctorul Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. 

Veche şi foarte costisitoare

Angajaţii care se ocupă de sterilizarea ustensilelor şi obiectelor folosite de cadrele medicale în intervenţiile de specialitate spun că, de foarte multe ori, tocmai din cauza faptului că staţia este veche, ei sunt în pericol. Cele nouă angajate ale staţiei de sterilizare aşteaptă de mai mulți ani ca promisiunea unui aparat nou-nouţ să se materializeze. Riscul producerii unor accidente există, dar angajatele au învăţat să se ferească. „Există un risc de accidente, e clar. Uşile aparatelor se deschid şi iese un abur extrem de fierbinte, care te poate arde, dacă nu eşti atent. Apoi mai este vorba şi de instalaţia electrică. Și ea este veche“, a spus una dintre angajatele staţiei. Din fericire, doar la Spitalul Judeţean Târgu Jiu există o staţie de sterilizare veche. La celelalte unităţi medicale din judeţ, aparatura este nouă şi performantă. „Noi avem două staţii de sterilizare. Cred că au fost achiziţionate în 2006 sau 2007. Sunt performante şi funcţionează fără probleme. Nu ştiu cât au costat, dar sunt convins că o staţie nouă ajunge la 100.000 de euro, poate mai mult“, a afirmat medicul Constantin Târziu, managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS