Centrul de Cardiologie vrea să rezolve şi cazurile graveConducerea Centrului de Cardiologie din Craiova susţine că intervenţiile la nivelul laboratorului de angiografie au crescut considerabil şi că în timp clinica s-ar putea implica şi în rezolvarea cazurilor grave

Aproape 400 de pacienţi se internează lunar la Centrul de Cardiologie din Craiova, iar conducerea clinicii susţine că multe din aceste cazuri se rezolvă aici, „pentru că există un laborator de angiografie bine dotat şi cu personal calificat“. Şefa Clinicii de Cardiologie, conf. dr. Rodica Muşetescu, afirmă că explorările şi măsurile de terapie invazive au crescut considerabil în ultimul timp şi că la Craiova se lucrează la fel ca în Bucureşti sau Timişoara.

„Multe cazuri se pot rezolva aici. Există personal pregătit, iar costurile sunt mai mici pentru pacienţi decât dacă s-ar duce în alte centre. Excepţie fac cazurile de maximă urgenţă, dar nici acestea nu se rezolvă peste tot în ţară, ci doar la cele câteva centre mari. Centrul de cardiologie îşi desfăşoară activitatea la parametrii maximali atât în ceea ce priveşte explorările invazive, cât şi cele noninvazive. Explorările şi măsurile de terapie invazive au crescut considerabil, cel puţin în ultima parte a anului 2011. Dacă la început se făceau 30-40 de intervenţii la nivelul laboratorului de angiografie, acum s-au efectuat cam 280. Se lucrează la fel ca în Bucureşti, ca la Timişoara, ca peste tot“, a spus dr. Rodica Muşetescu.

Se mizează pe tinerii specialişti

Şefa Clinicii de Cardiologie speră ca în maximum doi ani la Craiova să se poată rezolva şi cazurile grave, bazându-se pe echipe de medici tineri, care s-au format în străinătate. „Într-un an sau doi vom exista şi noi în programul RO-STEMI, care cuprinde centrele şi institutele de cardiologie din ţară, dar nu prin furnizarea de cazuri, ci prin rezolvarea lor. Prin acest program, un pacient care a făcut infarct miocardic acut sub intervalul de şase ore este obligatoriu să fie trimis cu orice mijloc de transport la cel mai apropiat spital care este dotat şi antrenat pentru o intervenţie rapidă. De-asta anumite cazuri cu infarct pleacă de la noi, nu pentru că am fi incapabili, ci pentru că există acest program naţional. Există cinci centre care aşteaptă în permanenţă cazuri. Aş vrea şi la Craiova să fie la fel, pentru că sunt cam 300 de kilometri până la Bucureşti şi tot cam atât până la Timişoara“, susţine dr. Rodica Muşetescu.


„Avem echipe de medici tineri, care s-au format în străinătate şi s-au specializat în efectuarea de coronarografii, în montarea de stenturi. Un specialist s-a format la Barcelona, pe montarea de dispozitive intracardiace. Cadrele îmbătrânite ar trebui să lase locul altora mai tinere, pentru că doar aşa poţi lupta cu exodul, iar tinerii ar putea să aplice ceea ce au învăţat“, a adăugat şefa Clinicii de Cardiologie Craiova.

Ce-i lipseşte Centrului

Craiova nu poate oferi însă momentan condiţiile din alte centre de cardiologie pentru că banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii nu au fost suficienţi pentru toate necesităţile clinicii. „Noi am avut program finanţat de minister doar pe stimulatoare şi dispozitive de resincronizare, nu pentru coronarografie. Iar pacienţii noştri îşi cumpără trusele de coronarografie, care costă în jur de 250 de lei, prin virament bancar. Toate aceste dispozitive ar trebui să fie finanţate de Ministerul Sănătăţii, dar nu sunt bani suficienţi pentru tot ceea ce e necesar acum. Corect ar fi ca aceste programe să cuprindă cât mai mulţi pacienţi“, a explicat Rodica Muşetescu. Aceasta a mai precizat că, anul trecut, Centrul de Cardiologie a avut în program doar 40 de stimulatoare, „ori noi am montat vreo 200, pentru că la Craiova vin pacienţi din toată Oltenia“.

• Marian ApipieAutori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Actualitate

» Doljul se trezeşte la viaţă
» Trotuare cu nămeţi
» Azi studenţi, mâine angajaţi
» Oamenii străzii, salvaţi de la îngheţ
» Deszăpezire cu încetinitorul
» Tenis – Victoria Azarenka a câştigat Australian Open şi este noul număr 1 mondial
» Tenis – Cristina Dinu şi Liana Gabriela Ungur, în semifinale la Belek
» Craiova: Un bărbat a fost găsit mort din cauza frigului
» Craiova: O femeie a fost transportată cu elicopterul SMURD la București

Local

» Jurnaliştii craioveni, hărţuiţi şi bătuţi de angajaţii clubului de fotbal „Universitatea“ Craiova
» Copil rănit într-un accident rutier
» Ilie Păşcălău, extrădat din Venezuela direct în arest
» Centrul de Cardiologie vrea să rezolve şi cazurile grave
» Libertatea presei în 2011
» România, reprezentată puternic la Berlinală
» Alexandru Tomescu revine la Craiova
» Mişcarea unionistă la Craiova
» Calendar
» Scurte ştiri
» Personalitatea săptămânii

Gorj

» A adormit cu piciorul pe pedala de acceleraţie şi i-a luat foc maşina
» Bibliotecara duce cititorilor cărţile cu maşina

Sport

» Djokovic îşi apără trofeul în faţa lui Nadal
» Gorjenii atacă a treia victorie
» Energia apără locul patru
» Origen Staicu, director interimar la DJST Dolj
» Misiune dificilă pentru voleibaliste şi handbaliste
» Echipele din judeţ vor alegeri la AJF Dolj
» FC Olt, amical cu Damila
» Găzarii, adversari modeşti în Turcia
» Mogoşanu şi-a stabilit lotul pentru Antalya
» Roberto Dumitru, ca idolul Messi

Bani & Afaceri

» Fiscul vă trimite la chioşc să cumpăraţi formulare
» Ford – profit de 20,2 miliarde de dolari
» Scurte ştirti

Magazin

» Elixirul tinereţii fără bătrâneţe, descoperit în Siberia
» Viaţa în 39 de obiecte
» HOROSCOP
» Catherine Zeta-Jones, din nou în faţa camerei
» Garbage lansează un nou album
» Gwen Stefani are probleme în căsnicie
» Uzbekistan declară război Sfântului Valentin
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» La un păhărel de… votcă
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Despre romantism…

Top