20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFoștii angajați ai Celrom, la mâna lichidatorilor

Foștii angajați ai Celrom, la mâna lichidatorilor

Foștii angajaţi ai Combinatului de Hârtie şi Celuloză Celrom din Drobeta Turnu Severin au ajuns la limita răbdării. Ei așteaptă de trei ani să primească banii din salariile compensatorii, drept câştigat în instanţă, după ce fabrica a fost închisă de lichidatori. Cu dreptatea în mână, oamenii trăiesc acum din pensiile părinţilor, iar unii dintre ei riscă să îşi piardă şi casele pentru că nu şi-au mai plătit ratele la bănci.
Într-un ultim apel disperat, aceștia au vrut să transmită ieri un mesaj către autorităţi şi către preşedintele Traian Băsescu. Oamenii spun că vor să îşi primească măcar salariile compensatorii, dacă la muncă nu se vor mai întoarce niciodată.
„Combinatul Celrom a ajuns o ruină şi asta numai din cauza lichidatorilor care au lăsat să se aleagă praful de tot. Au vândut certificatele de mediu şi tot ce s-a mai putut. Le-au dat oamenilor câţiva bani de Paşti şi de Crăciun şi în rest nimic. Oamenii trebuie să îşi primească salariile compensatorii, sunt în jur de 18.000 de lei pentru fiecare angajat, bani care pentru ei înseamnă enorm. Există o hotărâre definitivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Craiova, prin care angajaţii au dreptul să primească salariile compensatorii, dar lichidatorii trag de timp şi nu fac nimic“, a declarat Gheorghe Talianu, lider de sindicat.

„Lichidatorii îşi fac de cap prin fabrică, iar noi murim de foame“

În anul 2009, lichidatorii au închis fabrica din cauza datoriilor, iar cei peste 300 de angajaţi au fost trimişi acasă. După un timp, sindicatul a reuşit să câştige în instanţă dreptul ca oamenii să primească salariile compensatorii, în funcţie de vechime. Banii ar fi trebuit plătiţi în maximum 12 luni, dar au trecut aproape trei ani şi foştii angajaţi ai Celrom nu au văzut nici un leu.
„Am lucrat 30 de ani în fabrică şi eu, şi soţia mea şi am ajuns la bătrâneţe să trăiesc din pensiile de 700 de lei ale părinţilor. Este umilitor să nu ai cu ce să îţi plăteşti o factură la telefon, la energie, regia la bloc, de rate la bănci nici nu mai spun, iar de cele necesare deja am uitat de mult. Lichidatorii îşi fac de cap prin fabrică, iar noi murim de foame“, a spus Nicolae Creţu, fost angajat al Celrom.
Lichidatorii care au pus sechestru pe fabrică au vândut o parte din bunuri pentru a plăti câteva salarii, dar şi pentru acoperirea unor datorii. Oamenii spun că acum fabrica are de plătit o datorie în plus, salariile pentru paznicii angajaţi de lichidatori, salarii care se ridică la suma de 800.000 de lei pe an.
„Când s-a închis fabrica, ne-am înţeles cu lichidatorii să păstreze paznicii noştri, dar nu le-a mai convenit, i-au dat şi pe ei afară şi au adus o firmă de pază, căreia fabrica trebuie să îi plătească o grămadă de bani, 800.000 de lei pe an. Păi cu banii ăştia combinatul o să aibă şi mai multe datorii! Este mare păcat că nimeni nu se mai interesează de sorta acestui combinat, singurul din ţară care avea sute de clienţi de peste tot şi lucra la foc continuu. Acum s-a ales praful, în scurt timp se va ruina de tot“, a mai spus un fost angajat.
Foştii salariați ai Celrom mai speră că într-o bună zi cineva va redeschide combinatul, care şi acum primeşte comenzi de la clienţi care nu ştiu că fabrica este în insolvenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS